Οι πιο συχνές αιτίες του συναχιού και τρόποι ανακούφισης της ενόχλησης

Η ρινική καταρροή είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά πάντα υποδεικνύει κάποιο είδος προβλήματος με την ανώτερη αναπνευστική οδό – τη βλεννογόνο μεμβράνη της μύτης ή τα ιγμόρεια. Μερικές φορές η αίτια του συναχιού είναι οι καιρικές συνθήκες (κρύος καιρός) ή το πολύ πικάντικο φαγητό, σε άλλες περιπτώσεις οι αιτίες είναι πιο σοβαρές και απαιτούν θεραπεία. Σας προτείνουμε πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του συναχιού και να μειώσετε τη διάρκειά του.

Οι πιο συχνές αιτίες συναχιού

Η καταρροή ή η ρινίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία η παραγωγή εκκρίσεων στις ρινικές κοιλότητες είναι αυξημένη. Αυτό συνήθως προκαλείται από ερεθισμό της βλεννογόνου μεμβράνης, η οποία αντιδρά με ερυθρότητα, πρήξιμο και απλώς αυξημένη παραγωγή βλέννας. Ο ερεθισμός και η φλεγμονή μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Μια κοινή αιτία της καταρροής είναι η αλλεργία στην εισπνοή, ο μηχανισμός της οποίας είναι μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παράγοντες όπως η γύρη των φυτών ή τα ακάρεα της οικιακής σκόνης [1]. Η φλεγμονή εμφανίζεται στο σημείο της άμεσης επαφής με το αλλεργιογόνο, δηλαδή στη βλεννογόνο μεμβράνη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Για αυτό έχουμε και το φτάρνισμα (έτσι προσπαθεί το σώμα να απαλλαγεί από τον «εισβολέα») και το συνάχι. Μια άλλη πολύ συχνή αιτία ρινικής καταρροής είναι το κρυολόγημα – ένα τυπικό σύμπτωμα αυτής της ιογενούς ασθένειας [2]. Μια κίτρινη ή πρασινωπή καταρροή υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη, πιο συχνά ιγμορίτιδα [3]. Μια καταρροή μπορεί επίσης να εμφανιστεί αφού βγείτε έξω με κρύο καιρό – συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Τα πικάντικα μπαχαρικά και τα φαγητά μπορούν επίσης να προκαλέσουν συνάχι και φτάρνισμα [4] – και σε αυτήν την περίπτωση, η καταρροή υποχωρεί από μόνη της.

Χρειάζεται θεραπεία για το συνάχι;

Το συνάχι δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα και συνήθως υποχωρήσει μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει χρόνιο και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η χρόνια ρινική καταρροή όχι μόνο δυσκολεύει την αναπνοή, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη ιγμορίτιδας. Η θεραπεία το συνάχι εξαρτάται από την αιτία του. Εάν προκαλείται από αλλεργία, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο και να κάνετε εξετάσεις και στη συνέχεια να λάβετε αντιισταμινικά ή να κάνετε αλλεργιογόνα ανοσοθεραπεία [1]. Με πυκνή καταρροή κατά την πορεία της ιγμορίτιδας, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση. Εάν η αιτία της καταρροής είναι μια ιογενής λοίμωξη (κρυολόγημα), η θεραπεία συνίσταται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση αερολύματος με ισοτονικό διάλυμα θαλασσινού αλατιού θα βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας της έκκρισης και θα καθαρίσει τη μύτη. Ένα ρινικό σπρέι μπορεί να βοηθήσει στο κρυολόγημα, στην καταρροή που προκαλείται από αλλεργίες και στην ιγμορίτιδα. Το ρινικό σπρέι θα ανακουφίσει γρήγορα από παθήσεις και θα διευκολύνει την αναπνοή. Αν μας ενδιαφέρει η επιπλέον ενυδάτωση των βλεννογόνων της μύτης και των ιγμορείων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ρινικό σπρέι με θαλασσινό αλάτι και καταπραϋντική αλόη βέρα.

Σπιτικές θεραπείες κατά του συναχιού

Οι αποδεδειγμένες θεραπείες στο σπίτι, όπως οι εισπνοές και το ξέπλυμα των ρινικών κοιλοτήτων με αλατούχο διάλυμα, θα βοηθήσουν επίσης σε προβλήματα συναχιού και ιγμορείων [5]. Για εισπνοή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι ή θαλασσινό αλάτι, καθώς και αιθέρια έλαια με αντιφλεγμονώδεις και αναπνευστικές ιδιότητες ή αφεψήματα βοτάνων: χαμομήλι, μέντα ή θυμάρι. Συνιστάται επίσης η ενυδάτωση του σώματος από το εσωτερικό, δηλαδή η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα και η ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου από έξω, δηλαδή η διασφάλιση του σωστού επιπέδου υγρασίας αέρα στα δωμάτια – αρκεί να τοποθετήσετε μέσα σε αυτά ένα μπολ με νερό. Εάν η ρινική καταρροή προκαλείται από αλλεργία, συνιστάται να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή με τους πυροδοτητές της αλλεργικής αντίδρασης. Με ένα κρυολόγημα, ωστόσο, συνιστάται να ξεκουραστείτε για λίγες μέρες, ώστε το σώμα να συγκεντρώσει δυνάμεις για να καταπολεμήσει τον ιό που προκαλεί τη μόλυνση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπιτικά μείγματα όπως σιρόπι κρεμμυδιού ή ροφήματα τζίντζερ, τα οποία θα καταπραΰνουν τον βήχα και έμμεσα θα επηρεάσουν επίσης την ταχύτερη ανάρρωση σε περίπτωση συναχιού.

Βιβλιογραφία:

1. What is Allergy?, https://www.allergy.org.au/images/pcc/ASCIA_PCC_What_is_allergy_2019.pdf

2. Heikkinen T, Jarvinen A (2003) The common cold. Lancet 361: 51–59.

3. C. Bachert et al, The nose and sinuses in respiratory disorders. Sheffield, UK; European Respiratory Society: 2017: 1–11.

4. Hayk S. Arakelyan, Runny Nose (Rhinorrhea) and Health, https://www.researchgate.net/publication/339973246_Runny_Nose_Rhinorrhea_and_Health

5. Slavin et al, The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update, J ALLERGY CLIN IMMUNOLDECEMBER 2005, https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/sinusitis2005-(1).pdf

Exit mobile version