Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ελαιοπαραγωγούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής καθώς για δεύτερη χρονιά μαστίζονται από μεγάλη ακαρπία στα δέντρα τους. Παράλληλα το ραγδαίο κύμα ανατιμήσεων στην τιμή του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται έχει ανταπόκριση και στον δικό τους κλάδο.
Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής με τους ζεστούς χειμώνες, τα σκαμπανεβάσματα στον καιρό και τις βροχές σε μη αναμενόμενες περιόδους είναι καταστροφικά για τις παραγωγές σε βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς θα συνεχίσει να είναι βιώσιμο το επάγγελμα των ελαιοπαραγωγών την επόμενη ημέρα.
«Η τιμή του ελαιολάδου στην αγορά και η πραγματική κατάσταση στο χωράφι είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Η τιμή ανεβαίνει επειδή δεν υπάρχουν ελιές. Υπάρχει το πρόβλημα της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα που είναι πιο έντονο ειδικά στους παραγωγούς της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Πάνω από το 70-80% των δέντρων δεν έχουν ελιές. Αυτό έχει επιπτώσεις στην τιμή της αγοράς. Η φετινή σοδειά είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η περσινή επίσης λιγοστή», επισημαίνει ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης.
Αίτημα για στήριξη από την ελληνική πολιτεία και την ΕΕ
Κάνοντας λόγο για σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, ο ίδιος ζητά τη στήριξη της πολιτείας με την εφαρμογή κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να συμπεριλαμβάνεται, όπως λέει χαρακτηριστικά, ένα «μεροκάματο επιβίωσης».
Να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους για τον ΕΛΓΑ φέτος ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Βλαβής. «Ζούμε σε μια χώρα που δεν έχει αγροτική πολιτική», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι στήριξη οφείλει να προσφέρει και η ΕΕ καθώς το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνο μια χώρα. Χαρακτηριστικό πάντως όπως επισημαίνει είναι ότι δημιουργείται από την ΕΕ Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
«Η οικονομία δεν αντέχει αυτή την τιμή του ελαιολάδου»
Η κατάσταση, όπως προσθέτει, για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής είναι δεινή, ενώ επισημαίνει πως «η οικονομία δεν αντέχει αυτή την τιμή του ελαιολάδου». Ειδικότερα: «Ένας παραγωγός των τριών τόνων ελαιολάδου αυτή τη στιγμή θα βγάλει 150 κιλά λάδι. Οι παραγωγοί πωλούν κατά μέσο όρο στα 7-8 ευρώ το κιλό για να διατηρήσουν τους πελάτες τους και να ανταπεξέλθουν στην αγορά».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν το κλίμα αυτό έχει οδηγήσει παραγωγούς να εγκαταλείψουν τον κλάδο τους, ο κ. Βλαβής απάντησε πως υπάρχει σοβαρό θέμα βιωσιμότητας αλλά «είναι δύσκολο να έχεις προσαρμοστεί 30 και 40 χρόνια σε ένα επάγγελμα και ξαφνικά να το αφήσεις. Πολλοί νέοι αγρότες όμως επιστρέφουν τα χρήματα πίσω και φεύγουν. Δεν έχει μέλλον δηλαδή το επάγγελμα. Φθίνει».
*Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου, Πηγή: Karfitsa.gr