Αντιμετώπιση φουσκώματος και αερίων που προκαλούνται από την χρόνια δυσκοιλιότητα

Τα αέρια δημιουργούνται όταν τα βακτήρια στο παχύ έντερο τρέφονται με τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα κόπρανα σας. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποβάλετε τα αέρια.

Αυτό μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι. Ακολουθήστε τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας που συνιστά ο γιατρός σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να απαλύνετε το φούσκωμα και τα αέρια.

Αλλαγές στη διατροφή

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού σε κάθε μερίδα και να τρώτε αργά μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (φρουκτόζη, Λακτόζη, Φρουκτάνες, Γαλακτάνια κτλ) , η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά άτομα που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα FODMAP είναι μια ομάδα σακχάρων που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια και ορισμένα φρούτα. Δεν διασπώνται πολύ καλά στο λεπτό έντερο. Όταν φτάσουν στο παχύ έντερο, τα FODMAP παρέχουν καύσιμο για βακτήρια.

Για να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, αποφύγετε τροφές όπως αυτές:

Μπορείτε να προσθέσετε σιγά σιγά αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας, ένα κάθε φορά, για να εντοπίσετε ποια σας προκαλούν αέρια.

Ένα μειονέκτημα της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP είναι ότι αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε υγιεινές φυτικές ίνες. Ζητήστε από το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο να σας συστήσει άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που δεν προκαλούν αέρια.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπου Ανακουφίζουν από τα αέρια:

Μερικά φάρμακα (Μη συνταγογραφούμενα) περιέχουν συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας αερίου που παράγετε.

Μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν την σιμεθικόνη για να βοηθήσουν το σώμα τους να απελευθερώσει τα αέρια. Αλλά μπορεί να μην λειτουργεί σε όλους.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα μη συνταγογραφούμενα που παρασκευάζονται με άλφα-γαλακτοσιδάση που διευκολύνουν το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα που παράγουν αέρια, όπως τα φασόλια και το γάλα.

Αποφύγετε το μάσημα τσίχλας

Όταν μασάτε τσίχλα, καταπίνετε αέρα, ο οποίος μετατρέπεται σε αέριο στην κοιλιά σας.

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη είναι καλύτερη για τα δόντια σας, αλλά είναι επίσης φιλική με τα αέρια. Τα σάκχαρα όπως η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη και η μαννιτόλη είναι FODMAPS. Τα βακτήρια τρέφονται με αυτά στο έντερο σας και μετατρέπονται σε μικροσκοπικές μηχανές παραγωγής αερίων.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια φυτική ρίζα που μπορείτε να προσθέσετε στο μαγείρεμα. Στην ιατρική, είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία και τις στομαχικές διαταραχές. Επειδή το τζίντζερ επιταχύνει την κίνηση της τροφής μέσα από τα έντερα, μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τα αέρια και το φούσκωμα.

Μπορείτε να πάρετε το τζίντζερ σε μορφή ταμπλέτας ή σκόνης. Ή μπορείτε να πιείτε τσάι τζίντζερ.

Με λίγα λόγια

Η σύνδεση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των αερίων είναι μια πραγματικότητα. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με την κίνηση των κοπράνων μέσα από το παχύ έντερο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη παραμονή των αερίων. Τα εντερικά βακτήρια παράγουν αέρια όταν διασπούν τα τρόφιμα που δεν πέρασαν πλήρως από το πεπτικό σύστημα. Όταν η κίνηση του παχέος εντέρου είναι αργή λόγω της δυσκοιλιότητας, τα αέρια παραμένουν στο παχύ έντερο για περισσότερο χρόνο, οδηγώντας σε αέρια και φούσκες. Έτσι, η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει την πεπτική ανεπάρκεια και να οδηγήσει σε περισσότερη παραγωγή αερίων. Είναι σημαντικό να διατηρούμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα μέσω της κατανάλωσης υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες τροφών και υγιεινής διατροφής, καθώς και της πρακτικής τακτικής άσκησης, για να αποφεύγουμε τη δυσκοιλιότητα και τα αέρια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυσκοιλιότητα: https://www.diskoiliotita.gr/

Exit mobile version