Ο προπονητής του ΚΑΟΧ-Ευρώπη 87, Αλέξης Παναγιωτόπουλος, μιλά για την “τεράστια εμπειρία”, όπως την χαρακτηρίζει, της συμμετοχής της ομάδας του στο επικείμενο Final 4 του Πρωταθλήματος U21, όπου στον ημιτελικό αντιμετωπίζει την ιστορική ΧΑΝΘ. Αλλά για τον προπονητή της ομάδας από τη Χαλκιδική, το ζητούμενο στη διαδικασία είναι άλλο και όλοι βγαίνουν νικητές απ’ αυτό.
-Η ομάδα σας εκπροσωπεί μια ολόκληρη περιοχή και σαφώς η παρουσία της στο Final 4 αποτελεί μια επιβράβευση ήδη για τις προσπάθειες των παιδιών και των δικών σας. Πώς δέχθηκαν την όλη διαδικασία, πως ανταποκρίθηκαν τα παιδιά και πώς βλέπετε εσείς την παρουσία ενός τέτοιου πρωταθλήματος για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ;
«Για μία ομάδα της επαρχίας, όπως η δική μας, είναι μεγάλη επιτυχία μόνο που λαμβάνει μέρος σε μία τέτοια διοργάνωση, καθώς οι δυσκολίες είναι περισσότερες από τις απολαβές. Πάντα όμως έχουμε γνώμονα να δίνουμε κίνητρο στα παιδιά να είναι στο γήπεδο και ένα τέτοιο πρωτάθλημα είναι από μόνο του πρόκληση. Την διαδικασία την χαρήκαμε όλοι καθώς προχωρούσαμε και ανέβαινε το επίπεδο του πρωταθλήματος».
-Ο ΚΑΟΧ εδώ και χρόνια, όπως γνωρίζουμε, θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη από τις μικρές ηλικίες. Μιλήστε μας για την φιλοσοφία του σωματείου σας σχετικά με αυτό…
«Η φιλοσοφία της ομάδας μας είναι να επενδύσει σε νεαρούς παίχτες, ειδικά της περιοχής, και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει καθώς στην ανδρική ομάδα που σώθηκε στην Γ’ Εθνική 8 από τους 12 παίχτες είναι γεννημένοι από το 2002-2007. Θεωρώ ότι η λειτουργία μας είναι πρότυπο μοντέλο για ανάπτυξη αθλητών καθώς οι ευκαιρίες να δείξουν το ταλέντο τους είναι πολλές και σε πρωταγωνιστικό ρόλο που είναι σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες».
–Παίζετε με μια ιστορική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, που κάνει τη δική της προσπάθεια με τα νέα ταλέντα. Πώς βλέπετε τον αγώνα αυτόν καθ’ αυτόν;
«Ο αγώνας με την ΧΑΝΘ από μόνος του, χωρίς να γνωρίζεις τους παίχτες, αποτελεί μια πρόκληση, καθώς από πίσω υπάρχει μια τεράστια ιστορία της ομάδας. Είμαι αρκετά χαρούμενος που θα αντιμετωπίσουμε ένα σύλλογο με κοινή φιλοσοφία, και θα παίξουν παιδιά που όλο τον χρόνο έχουν πάρει χρόνο και χώρο να αναπτύξουν τις ικανότητες τους».
-Είστε έμπειρος προπονητής και παρακολουθείτε τα πρωταθλήματα και τις προσπάθειες από τα μικρά ηλικιακά μέχρι τους Άνδρες στις Εθνικές κατηγορίες. Πού πιστεύετε πρέπει να δώσουν οι ομάδες μεγαλύτερο βάρος για την περαιτέρω ανάπτυξη;
«Για να φτιάξεις ένα οικοδόμημα θα πρέπει πρώτα να ξεκινάς από έξω προς τα μέσα. Όλοι θα πουν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά, τα παιδικά και να φτιάξουμε μια φιλοσοφία σαν μπάσκετ. Σωστό είναι και αυτό, αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε κίνητρο να έρθουν τα παιδιά στο μπάσκετ. Σε όλο το πανελλήνιο και όχι μόνο στις πόλεις.
Οι «μικρές» εθνικές κατηγορίες θα πρέπει να είναι μόνο για ανάπτυξη αθλητών και τίποτα άλλο. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι να υπάρχει αξιοκρατία στις επιλογές των εθνικών ομάδων καθώς ήταν και είναι, για πολλούς, η μεγάλη μάστιγα του ελληνικού μπάσκετ. Είναι ένα θέμα που εμάς στην επαρχία μας δυσκολεύει πολύ στο έργο που κάνουμε, γιατί ένα παιδί για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να πάει στις πόλεις».
-Είναι χρήσιμο ένα πρωτάθλημα U21 για το ελληνικό μπάσκετ κι αν ναι, πως πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί;
«Το πρωτάθλημα αυτό επιβάλλεται να υπάρχει. Οι ηλικίες αυτές πάσχουν από παιχνίδια απλά θα πρέπει να βελτιώσουμε την διεξαγωγή του, όπως να έχει αντίκτυπο μία ομάδα που αποσύρεται, με αφαίρεση βαθμών, για παράδειγμα, από το ανδρικό της. Για να έχει κύρος το πρωτάθλημα».
Πηγή: basket.gr