Το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα όλων των εποχών, οι «10 μικροί στρατιώτες» της Αγκάθα Κρίστι, ανεβαίνει για ακόμα δυο παραστάσεις στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νέων Μουδανιών από τη θεατρική ομάδα “Περί Έργων” του Συλλόγου Παναγία Κορυφινή, σε σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου του Δημήτρη Σούρλα. Οι παραστάσεις θα ανέβουν στις 4 και 5 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν προγραμματιστεί άλλες δύο παραστάσεις για την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Μαρτίου, αλλά ακυρώθηκαν λόγω εθνικού πένθους.
Πρόκειται για έναν ερασιτέχνη δημιουργό, ηλεκτρολόγο μηχανικό κατ’ επάγγελμα, με εμπειρία στο ερασιτεχνικό θέατρο που ξεπερνάει πλέον τα 24 χρόνια. Πρόκεται το έκτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο, που υπό τη μορφή θεατρικού έργου φιλοδοξεί να οδηγήσει τους θεατρόφιλους στο κατώφλι του Κλειστού Δημοτικού Θεάτρου Νέων Μουδανιών.
Ο λόγος για ένα ενδιαφέρον έργο μυστηρίου, γραμμένο στην πρωτότυπη έκδοσή του από την μετρ του είδους Αγκάθα Κρίστι, κατά το οποίο δέκα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, καλεσμένοι από έναν μυστηριώδη οικοδεσπότη, βρίσκονται απομονωμένοι σ’ ένα ιδιωτικό νησί της Αγγλίας. Κάποιος τους σκοτώνει τον ένα μετά τον άλλον. Βασικό τους μέλημα; Να βρεθεί ο δολοφόνος.
Συντελεστές της παράστασης:
Σούρλας Δημήτρης
Κονταξής Γιώργος
Μαρία Ταβλαρίδου
Κατερίνα Σολωμονίδου
Ντίνα Καβάση
Νίκος Χατζηνικολάου
Ρούλα Κατσούρα
Αναστάσιος Παπαγεωργίου
Μαργαρίτα Σέπκα -Τερτυλίκου
Λίλα Στογιάννη
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Δημήτρης Σούρλας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σήμερα διατηρεί δικό του τεχνικό γραφείο στα Νέα Μουδανιά. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Με το ερασιτεχνικό θέατρο ασχολείται από 1999, όταν συμμετείχε ως ηθοποιός στη Ερασιτεχνική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου.
Στη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Φάρος» συμμετείχε ως ηθοποιός από το 2005. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν ο «Επιθεωρητής» του Νικολάϊ Γκόγκολ το 2017 και συνέχισε με το έργο «Μάρτυρας Κατηγορίας» για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Φάρος», το 2018. Επίσης την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το «Καπέλα από ψάθα Ιταλίας» για τον Σύλλογο Νέων Νέας Τρίγλιας. Στο σύνολο έχει συμμετάσχει σε πάνω από 15 παραστάσεις, ενώ έχει σκηνοθετήσει έξι θεατρικά έργα.
«Αυτή η ομάδα του Συλλόγου Παναγιάς Κορυφινής, είναι καινούργια, η οποία λέγεται Περί Έργων και θα ανεβάσει την πρώτη της παράσταση» σημειώνει στο Xalkidiki Politiki ο κ. Σούρλας, εκτιμώντας πως «αυτό είναι το πιο ωραίο αστυνομικό έργο της συγγραφέως γιατί πέρα από την ενδιαφέρουσα υπόθεση συνδυάζει και τη δράση. Είναι πολύ καλά δομημένο. Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια η συγγραφέας έχει δηλώσει ότι την δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλο έργο της για να το δημιουργήσει γιατί η πλοκή του είναι πολύ σύνθετη. Ήταν ένα στοίχημα για μας να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα θρίλερ-μυστηρίου μέσα σε ένα θέατρο. Ήταν κάτι που με ιντριγκάριζε προσωπικά».
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της ερασιτεχνικής ομάδας του συλλόγου Παναγίας Κορυφινής επάνω στο σανίδι, καθώς μέχρι σήμερα διέθετε μονάχα χορωδία. Στόχος σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης, αποτελεί η προσέλκυση του κόσμου σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια που επιχειρεί να σπάσει το στερεότυπο που θέλει το τοπικό θέατρο να ασχολείται μονάχα με κωμωδίες.
«Εγώ επειδή παίζω πάρα πολλά χρόνια θέατρο, από πέτρινες εποχές μέχρι και εποχές που έχουν αλλάξει τα πράγματα, θεωρώ ότι από το 2005 μέχρι τώρα, ο κόσμος έχει μία θετική στροφή προς το τοπικό ερασιτεχνικό θέατρο. Εμείς σαν ομάδα θεωρώ ότι κάνουμε μία πολύ τίμια δουλειά», εκτιμά ο κ. Σούρλας, σημειώνοντας παράλληλα πως «πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανομοιογενές σύνολο με παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο ερασιτεχνικά με με διάφορες δυνατότητες ο καθένας. Έχουμε μία τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ, η οποία είναι πολύ προσιτή προς τον καθένα, προκειμένου να μπορέσει να έρθει να το δει». Σύμφωνα με τον σηκοθέτη «στη Χαλκιδική έχει γυρίσει αρκετός νέος κόσμος, ο οποίος έρχεται και βλέπει πλέον θέατρο. Παλιά ήταν λίγο υποτιμημένο το τοπικό θέατρο. Αφενός με την κρίση, που τα πράγματα γίναν λίγο πιο ταπεινά και μαζευτήκαμε σε πιο τοπικές διεξόδους διασκέδασης και αφετέρου με το γεγονός ότι τα νέα παιδιά τολμάνε κάποια πράγματα, θεωρώ ότι η προσέλευση του κοινού αριθμητικά είναι καλύτερη τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο είναι εγκλωβισμένο το τοπικό θέατρο είναι οι κωμωδίες. Το έργο που θα ανεβάζουμε εμείς είναι ουσιαστικά ένα μικρό στοίχημα. Δεν είναι κωμωδία αλλά ελπίζουμε ότι θα έρθει να το δει ο κόσμος, γιατί θα είναι κάτι διαφορετικό».