• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Β. Ελλάδα: Τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της περιφέρειας για εργαστηριακές εξετάσεις

admin Από admin
13 Φεβρουαρίου, 2023
Σε Κεντρική Μακεδονία, Υγεία
1
SHARES
13
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Ένα σημαντικό βήμα για την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων της περιφέρειας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έκανε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Εξοπλίζοντας τα μικροβιολογικά εργαστήρια των κέντρων υγείας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες που ζουν εκτός αστικών κέντρων, από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης μέχρι το πιο μακρινό χωριό της Θράκης, να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για διάφορες παθήσεις, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο σε νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Με τον τρόπο αυτό δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και συχνά να πληρώσουν ακριβά τη διενέργεια των εξετάσεων σε ιδιωτικές δομές, ενώ παράλληλα απαλλάσσει τα δημόσια νοσοκομεία από επιπλέον φόρτο εργασίας.

Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος ένας κάτοικος στα Δίκαια Έβρου μπορούσε να κάνει στο τοπικό κέντρο υγείας μόνο κάποιες εξετάσεις γενικής αίματος και βασικές βιοχημικές. Για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά. Πλέον, για πρώτη φορά μπορεί να κάνει κοντά στο σπίτι του εξετάσεις για δ-διμερή (D-Dimer – δείκτη θρομβοδιάλυσης – θρομβογένεσης), που συνιστά διαφοροδιάγνωση μεταξύ ενός μυοσκελετικού προβλήματος ή ενός εμφράγματος. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε έλεγχο πηκτικού μηχανισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για καρδιοπαθείς και κυρίως για ανθρώπους που πρέπει να ελέγχουν κάθε 20 μέρες αυτές τις εξετάσεις, προκειμένου να προσαρμόσουν τη θεραπεία τους.

Να σημειωθεί ότι η 4η ΥΠΕ περιλαμβάνει όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο), από την Κεντρική Μακεδονία τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και το Κιλκίς, καθώς και την ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Τραγωδία στη Βέροια: Νεκρός 60χρονος μετά από πρόσκρουση ΙΧ σε τοιχίο

23 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου

Δεν είναι το IQ: Τι επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού

22 Ιουνίου, 2026

Ανοσολογικές και βιοχημικές εξετάσεις

Όπως εξήγησε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο, καθώς άμεσα θα δοθεί η δυνατότητα διενέργειας ανοσολογικών και ειδικών βιοχημικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, τα κέντρα υγείας θα κάνουν ανοσολογικό έλεγχο, που συμπεριλαμβάνει τους καρκινικούς δείκτες, ο οποίος είναι απαραίτητος για καρκινοπαθείς, για ασθενείς που πάσχουν από αναιμία, υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, κακοήθη παχυσαρκία ή αισθάνονται κόπωση και αδυναμία. Επιπλέον, θα διενεργούν αναλύσεις μικρολευκωματίνης και κρεατινίνης σε νεφροπαθείς και διάφορες εξετάσεις όπως mono-test για λοιμώξεις, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά, strep-test (για διαφοροδιάγνωση μεταξύ ίωσης και μικροβιακής λοίμωξης) και test κύησης.

«Σε ό,τι αφορά τα μικροβιολογικά έχουμε ολοκληρώσει στο 90%, ενώ τελειώνουμε και τον διαγωνισμό για τις βιοχημικές εξετάσεις. Ουσιαστικά μεταφέρεται όλο το εργαστηριακό μικροβιολογικό κομμάτι στα κέντρα υγείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα τα κέντρα υγείας -και αυτά της υπαίθρου- θα μπορούν να κάνουν και εξετάσεις εφάμιλλες ενός νοσοκομείου ή ιδιωτικού διαγνωστικού. Για τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν αλλάζει κάτι, καθώς εκεί υπάρχουν και τα ιδιωτικά κέντρα, όμως είναι σημαντικό για την υπόλοιπη περιφέρεια, όπου δεν υπήρχε αυτή τη δυνατότητα. Πλέον ο πολίτης θα δίνει μία φορά αίμα στην κοντινή μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλες τις αναλύσεις που έχει στο παραπεμπτικό του, χωρίς να παραπέμπεται σε άλλη δομή για τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις», εξήγησε ο κ. Τσαλικάκης.

Ειδικά για τις ανοσολογικές εξετάσεις, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ σημείωσε ότι οι αναλύσεις δεν θα γίνονται, αλλά σε σημεία – σταθμούς ανά τέσσερις με πέντε δομές, ωστόσο η αιμοληψία θα πραγματοποιείται σε όλα τα κέντρα υγείας. Από εκεί, εξάλλου, θα μπορεί να πάρει και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του, εφόσον δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή myhealth του υπουργείου Υγείας, οι χρήστες της οποίας έχουν πλέον πλήρη πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο.

Πηγή: voria.gr

voria.gr

Προηγούμενο

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκίνηση και λουλούδια για την ΕΜΑΚ στην Θεσσαλονίκη – «Μας αγκάλιασαν, μας έλεγαν αδέρφια»

Επόμενο

Παράλληλες εκδηλώσεις Detrop Bites στη Detrop Oenos 2023

ΣχετικάΆρθρα

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
Κεντρική Μακεδονία

Τραγωδία στη Βέροια: Νεκρός 60χρονος μετά από πρόσκρουση ΙΧ σε τοιχίο

23 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Επιστήμη / Τεχνολογία

Δεν είναι το IQ: Τι επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού

22 Ιουνίου, 2026
Featured

Εργασίες κοπής πρασίνου επί της Ε.Ο. 16 Θεσσαλονίκης – Αρναίας και της Παράκαμψης Αρναίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026
Επόμενο
Chef stories

Παράλληλες εκδηλώσεις Detrop Bites στη Detrop Oenos 2023

in.gr

Σκύλος - διασώστης άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.