Πόνος στο γόνατο: Συχνές αιτίες και πότε πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία

Ο πόνος στο γόνατο προκαλείται από τραυματισμούς, ειδικά για τους αθλητές. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι του γόνατου: ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ACL), ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (PCL), ο έσω παράπλευρος σύνδεσμος (MCL) και ο πλάγιος παράπλευρος σύνδεσμος (LCL). Επίσης, ο μηνίσκος τραυματίζεται συνήθως, με αποτέλεσμα πόνο στο γόνατο. Άλλες αιτίες αυτού του είδους πόνου περιλαμβάνουν τη νόσο Osgood-Schlatter και τον εφηβικό πρόσθιο πόνο στο γόνατο.

Τραυματισμός ACL

Το ACL εκτείνεται από το μπροστινό μέρος της κνήμης και εισάγεται στο πίσω μέρος του μηριαίου οστού. Αυτή η δομή εμποδίζει την υπερβολική οπίσθια κίνηση του μηριαίου οστού στην κνήμη. Το ACL συχνά σκίζεται όταν ένας αθλητής αλλάζει κατεύθυνση γρήγορα, επιβραδύνει από το τρέξιμο ή προσγειώνεται λάθος από ένα άλμα. Αυτοί οι τύποι τραυματισμών είναι συνηθισμένοι για αθλητές που κάνουν σκι, παίζουν μπάσκετ ή παίζουν ποδόσφαιρο. Ο πόνος που σχετίζεται με ένα σχισμένο ACL βαθμολογείται ως μέτριος έως σοβαρός και συνήθως περιγράφεται ως οξύς στην αρχή και στη συνέχεια σφύζει ή πονάει καθώς το γόνατο αρχίζει να πρήζεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν αυξημένο πόνο με κάμψη ή ανόρθωση του γόνατου.

Τραυματισμός PCL

Οι τραυματισμοί PCL είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένοι σε σύγκριση με τους τραυματισμούς ACL. Το PCL τραυματίζεται συχνά όταν ένας αθλητής δέχεται ένα χτύπημα στο μπροστινό μέρος του κάτω ποδιού, ακριβώς κάτω από το γόνατο ή κάνει ένα απλό λάθος στον αγωνιστικό χώρο. Το PCL αποτρέπει την ολίσθηση της κνήμης προς τα πίσω και συνεργάζεται με το ACL για να αποτρέψει την περιστροφή του γόνατου. Τα συμπτώματα μιας ρήξης PCL περιλαμβάνουν πόνο στο γόνατο, μειωμένη κίνηση και πρήξιμο.

Τραυματισμός MCL

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στο MCL είναι αποτέλεσμα ενός άμεσου χτυπήματος στο εξωτερικό του γόνατου. Οι αθλητές που παίζουν ποδόσφαιρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτό το είδος τραυματισμού. Το MCL καλύπτει την απόσταση από την κορυφή της κνήμης έως το άκρο του μηριαίου οστού στο εσωτερικό του γόνατου. Αυτή η δομή εμποδίζει τη διεύρυνση του εσωτερικού της άρθρωσης. Ένα σχισμένο MCL προκαλεί πρήξιμο πάνω από τον σύνδεσμο, μώλωπες και αίσθηση ότι το γόνατο θα εκτονωθεί ή θα λυγίσει.

Τραυματισμός LCL

Το LCL συνδέει το άκρο του μηριαίου οστού με την κορυφή της περόνης (το μικρότερο οστό της κνήμης). Βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του γόνατου. Το LCL βοηθά στην πρόληψη της περιττής πλάγιας κίνησης της άρθρωσης του γόνατου. Το LCL συνήθως σκίζεται από τραυματικές πτώσεις, τροχαία ατυχήματα ή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα συμπτώματα ενός σχισμένου LCL εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της ρήξης και περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, δυσκολία κάμψης του γόνατου και αστάθεια της άρθρωσης.

Σκισμένος μηνίσκος

Ο μηνίσκος είναι ο ελαστικός, σκληρός χόνδρος που βρίσκεται ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη. Αυτή η δομή λειτουργεί ως αμορτισέρ. Οι αθλητές διατρέχουν κίνδυνο ρήξης σε αυτόν τον χόνδρο με κόψιμο, περιστροφή, συστροφή, επιβράδυνση ή αντιμετώπιση. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι του γόνατου και βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης, ένας στο εσωτερικό και ένας στο εξωτερικό της άρθρωσης. Τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνουν πόνο στο γόνατο, οίδημα, ήχο που σκάει μέσα στο γόνατο και περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης.

Νόσος Osgood-Schlatter

Η νόσος Osgood-Schlatter είναι ένας τραυματισμός κατάχρησης που συνηθίζεται στους αναπτυσσόμενους εφήβους. Αυτό το σύνδρομο προκαλείται από φλεγμονή του τένοντα κάτω από την επιγονατίδα. Οι αθλητές που συμμετέχουν στη γυμναστική, το μπάσκετ, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτή την ασθένεια. Τα συμπτώματα της νόσου Osgood-Schlatter περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο στο γόνατο και ευαισθησία κάτω από το κάλυμμα του γόνατου.

Πόνος στο πρόσθιο γόνατο στην εφηβεία

Οι νέοι, δραστήριοι έφηβοι συχνά παραπονιούνται για πόνο στην μπροστινή και κεντρική περιοχή του γόνατου. Αυτό ονομάζεται έφηβος πρόσθιος πόνος στο γόνατο και δεν σχετίζεται με τραυματισμό ή βλάβη στις δομές του γόνατου. Η αιτία αυτού του συνδρόμου δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πολύπλοκη ανατομία της άρθρωσης του γόνατου συμβάλλει στο πρόβλημα. Το γόνατο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε προβλήματα ευθυγράμμισης και υπερβολικής χρήσης. Για τους εφήβους, πιστεύεται ότι εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν κακή ευλυγισία, ανισορροπία των μυών των μηρών, προβλήματα ευθυγράμμισης, ακατάλληλες τεχνικές αθλητικής προπόνησης, ακατάλληλη χρήση εξοπλισμού και υπερβολικές αθλητικές δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα του εφηβικού πόνου στο πρόσθιο γόνατο περιλαμβάνουν πόνο που αρχίζει σταδιακά και χειροτερεύει τη νύχτα, σκάει ήχους του γονάτου όταν ανεβαίνει σκάλες ή περπατά μετά από παρατεταμένο κάθισμα, πόνος κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που λυγίζουν επανειλημμένα το γόνατο, πόνος που προκαλεί το γόνατο να λυγίζει και πόνο σχετίζεται με αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας ή στην επιφάνεια παιχνιδιού.

Πότε να αναζητήσετε θεραπεία

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

Έχετε έντονο πόνο στο γόνατο
Ξεκινήστε κουτσαίνοντας
Παρατηρήστε πρήξιμο στο σημείο του τραυματισμού
Ακούστε έναν θόρυβο που σκάει ή κλικ
Νιώστε ότι το γόνατό σας θα υποχωρήσει
Δεν μπορείτε να μετακινήσετε το γόνατό σας
Δεν αντέχετε το βάρος στο γόνατό σας
Έχετε ευαισθησία σε οποιαδήποτε πτυχή του γόνατου ή της κνήμης
Πονάτε με το ανέβασμα σκάλας, το περπάτημα ή το τρέξιμο

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Δρ. Φράνκλιν για να μάθετε περισσότερα. O Δρ. Φράνκλιν ειδικεύεται στην αρθροσκόπηση και την αθλητική ιατρική.

Πηγή: articles24.net

Exit mobile version