• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ελληνοτουρκικά: Η Λιβύη βάζει φωτιά στη Μεσόγειο – Η επέκταση των χωρικών υδάτων και ο τουρκικός εκνευρισμός

admin Από admin
3 Νοεμβρίου, 2022
Σε Πολιτικά
1
SHARES
17
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Από τη στιγμή που έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επανέρχονται ορισμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς στο τραπέζι. Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Η Τουρκία, αν και ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα επιστράτευε το τουρκολυβικό μνημόνιο ώστε να πιέσει την Ελλάδα και να μεγαλώσει την επιρροή της στη Μεσόγειο και στην ίδια τη Λιβύη, κατά κάποιο τρόπο αιφνιδίασε την Αθήνα, με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι πολύ πιθανόν, δε, τις επόμενες εβδομάδες -ή πάντως με την πραγματοποίηση της επίσκεψης που θα κάνει στην Τρίπολη σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο- να γίνει από την Άγκυρα και το επόμενο βήμα, με την αδειοδότηση εκ μέρους της Λιβύης οικοπέδων στις επίμαχες περιοχές στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Οι επιλογές που έχει η Τουρκία προκειμένου να προκαλέσει την Ελλάδα είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί. Το ερώτημα είναι αν και πώς μπορεί να απαντήσει η Ελλάδα στην τουρκική αυτή τακτική.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Χαλκιδική

27 Μαΐου, 2026
Φωτ. Eurokinissi

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα – Η πρώτη του επίσημη ανάρτηση

18 Μαΐου, 2026

Προειδοποίηση Τσαβούσογλου

Σήμερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας με φόντο την επέκταση των χωρικών υδάτων.

Κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής αναφορικά με τα θέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «μπλοκάρει τον δρόμο για τη δικαιοσύνη».

Προειδοποιώντας κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως η Άγκυρα «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές αξιώσεις στον εναέριο χώρο είναι παράδοξες».

«Να ξεκαθαρίσω κάτι: όχι μόνο στα 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έστω κι ένα μίλι παραπάνω κι ας είναι μικρότερη η επέκταση. Δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα. Ισχύει και σήμερα η απόφαση που έχει πάρει το Κοινοβούλιο μας στις 8 Ιουνίου του 1995 ως απάντηση σε αυτήν απειλή» σημείωσε.

Συνέχισε, πάντως, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή πολέμου, αλλά για τη «διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας, η Τουρκία δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Διότι κατά την άποψη τους τα σύνορα πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας. Η δική μας θέση είναι η υφαλοκρηπίδα να καθοριστεί μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών και να μην δοθεί υφαλοκρηπίδα στα νησιά».

Δένδιας: Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό της Τουρκίας μετά τις τοποθετήσεις ΟΗΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε με δηκτικό τρόπο τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του.

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά» σχολίασε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα.

Η αινιγματική δήλωση από τη Λιβύη

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια συνέντευξη του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μεντγκάρα, έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο λίβυος αξιωματούχος -παρουσιάζοντας τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου της Λιβύης- έκανε αναφορά όχι μόνο στις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα νέων κοιτασμάτων και στη θαλάσσια περιοχή της Σύρτης αλλά και σε σχέδια για εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη στα οποία συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Μιλώντας στο CNBC Arabiya, ο Μεντγκάρα αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου· ο ένας θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα και ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι εν λόγω αγωγοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό προς Ιταλία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας, με τις Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη να αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη.

Libya's National Oil Corporation is examining a project proposal of creating two gas pipelines to connect with #Greece and the Egyptian city of #Damietta, NOC chief Farhat Bengdara tells CNBC Arabia

The #Libya Update pic.twitter.com/JM9LoJ3B6i

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) November 1, 2022

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο

Δήμος Νέας Προποντίδας: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στα Νέα Μουδανιά

Επόμενο

Δεν άντεξε ο Γιάννης Τύρος: Πέθανε πάνω στο χειρουργείο (βίντεο)

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Χαλκιδική

27 Μαΐου, 2026
Φωτ. Eurokinissi
Πολιτικά

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα – Η πρώτη του επίσημη ανάρτηση

18 Μαΐου, 2026
Τρίτη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Metropolitan Expo, Κυριακή 17 Μαΐου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πολιτικά

Μητσοτάκης στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Μόνο μέσα από την τρίτη κυβερνητική θητεία περνά ο σίγουρος δρόμος για την Ελλάδα του 2030 – Εκλογές το ΄27

18 Μαΐου, 2026
Επόμενο

Δεν άντεξε ο Γιάννης Τύρος: Πέθανε πάνω στο χειρουργείο (βίντεο)

Ξεκινάνε τα έργα βελτίωσης υποδομών του Αλιευτικού Καταφυγίου Ν. Καλλικράτειας

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.