Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης (4/10) και μίλησε μεταξύ άλλων για τα ελληνοτουρκικά, την πολιτική και τα λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος μάλιστα στα τρία, όπως τα απαρίθμησε λάθη, που έκανε ως Υπ. Οικ. δήλωσε πως: “Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ. Αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα”.
Τόνισε ακόμη πως λάθος του ήταν πως δεν έβγαλε τα πρώτα μαγνητοφωνημένα ηχητικά του Eurogroup, την ίδια μέρα που έγιναν οι ηχογραφήσεις στις οποίες έχει πολλάκις αναφερθεί. Σχετικά με πιθανή συνεργασία μετά τις εκλογές, ανέφερε: “Οι προσωπικότητες έχουν ιερή υποχρέωση να υπαχθούν στο κοινό συμφέρον. Με οποιονδήποτε θα μιλούσα εκτός με ναζιστή. Μόνο με ναζιστή δεν θα μίλαγα”, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως “αν ήταν να πάω να περάσω ωραία, δεν θα πήγαινα να φάω ποτέ με τον κ. Τσίπρα, το ξεκαθαρίζω, αλλά όταν πρόκειται, εγώ δεν λέω θα κάνουμε κυβέρνηση, εγώ τι λέω; Ελάτε να μιλήσουμε πριν τις εκλογές. Μην περιμένετε την Κυριακή των εκλογών για να δούμε τα ποσοστά γιατί μετά θα σας μαυρίσουμε”.
Για τις δύο κινήσεις που θα έκανε αν έπαιρνε αύριο το υπουργείο Οικονομικών είπε πως είναι: “ΦΠΑ 15% από 24% και από το 13% στο 7%”.
Αναλυτικά:
Για τα ελληνοτουρκικά είπε:
“Δεν έχουμε κάτσει ποτέ οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε για την κοινή μας αντιμετώπιση ενός προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος νιώθει την καρέκλα να τρίζει κάτω από τα πόδια του και κάθε φορά που γίνεται αυτό με ένα τουρκικό καθεστώς τραβάει. Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία συνεννόηση. Εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις. Τις έχω καταθέσει στον πρωθυπουργό κατ ιδίαν. Σ αυτές τις λίγες συζητήσεις που είχα, μου είχε πει ότι έχουν ενδιαφέρον και εκεί έμεινε. Κοιτάξτε εμείς στο ΜέΡΑ από την αρχή μιλάμε. Είμαστε κάθετα εναντίον των διμερών διαπραγματεύσεων, είτε πρόκειται περί Ελλάδας-Τουρκίας, είτε περί Ελλάδας – Αιγύπτου, είτε περί Ελλάδας Ισραήλ. Γιατί είναι μια παγίδα. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μία τεράστια παγίδα. Γιατί σου φορτώνει στο τραπέζι της συζήτησης ο Ερντογάν, μέχρι και τη Βοιωτία θα ζητήσει, οπότε ουσιαστικά σε οδηγεί να αποσυρθείς από τις διαπραγματεύσεις και μετά όλοι λένε η “Ελλάδα που δεν θέλει να συζητάει”.
“Πάντα ανησυχώ για θερμό επεισόδιο”
“Πάντα ανησυχώ για θερμό επεισόδιο γιατί αυτό συμβαίνει στη γείτονα χώρα”, είπε και εξήγησε ότι παρόλα αυτά πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία.
“Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, γιατί δεν κάνει καλό στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, το να έχεις φαντάρους είναι και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων παιδιών που δεν θέλουν να πάνε στο στρατό και καταλήγεις να έχεις αξιωματικούς οι οποίοι τους έχεις σπουδάσει τόσα χρόνια σε σχολές πολέμου κλπ. να μαντρώνουν παιδιά που δεν θέλουν να είναι στο στρατό”.
Σχολιάζοντας το θέμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε:
“Οι εκ των υστέρων αποφάσεις αφορούν τα υπουργεία. Προφανώς ένα κόμμα το οποίο παίρνει 3% δεν θα πάρει τα ίδια υπουργεία με ένα κόμμα που παίρνει 10%. Λογικό; λογικό! Όμως ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όλους εμάς της αντιπολίτευσης, είπε από τη ΔΕΘ και σωστά το έθεσε, δεν συμφωνώ πολύ συχνά με τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά έθεσε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, εσείς που υποστήριζε την απλή αναλογική κι αυτό είμαστε κι εμείς στο ΜέΡΑ25, πώς θα κυβερνήσετε; Τι θα κάνετε; Ναι, θα συνεργαστείτε, αλλά για να κάνετε τι; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; Το δικό μου πρόγραμμα είπε ο κύριος Μητσοτάκης το ξέρετε, το εφαρμόζω τρία χρόνια, το ίδιο θα εφαρμόσουμε. Εσείς; Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αν ψηφίσετε αυτά τα δύο τρία κόμματα, τα οποία μπορεί να κάνουν συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής αλλά και της ενισχυμένης, αυτό είναι το πρόγραμμα για τα βασικά ζητήματα, για τα ζητήματα της φορολογίας, οικονομία κτλ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές”.
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από το 2015 είπε:
“Ο κόσμος που μας βλέπει εκεί έξω αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια σκοτοδίνη μιας νέας κρίσης διαβίωσης και επιβίωσης που είναι καθημερινά όλο και πιο απάνθρωπη. Δεν ενδιαφέρεται για το Βαρουφάκη, για τον Κουβαρά, για τον Μητσοτάκη, για τον Τσίπρα. Πάει στην κάλπη να βρει διέξοδο. Εμείς τι λέμε ως δημοκράτες; Ότι η κάλπη μπορεί να φέρει διέξοδο. Δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε ιερή υποχρέωση. Τουλάχιστον εμείς οι οποίοι υποστηρίζουμε την απλή αναλογική να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αλλά όχι στη βάση του να μοιράσουμε υπουργεία και υπουργικά αυτοκίνητα μεταξύ μας. Οι προσωπικότητες έχουν ιερή υποχρέωση να υπαχθούν στο κοινό συμφέρον. Με οποιονδήποτε θα μιλούσα εκτός με ναζιστή. Μόνο με ναζιστή δεν θα μίλαγα.
Κοιτάξτε στην πολιτική μου καριέρα τη σχετικά σύντομη αλλά και γενικότερα στην ακαδημαϊκή μου καριέρα, στον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφομαι πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, αν δείτε ποιοι είναι οι φίλοι μου και συνδαιτυμόνες μου στην Αγγλία, είναι ορκισμένοι ιδεολογικοί μου εχθροί, όπως ας πούμε ο Norman Lamont, που ήταν υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών στη Βρετανία, με τον οποίο έχουμε βρει έναν τρόπο η συζήτησή μας να είναι παραγωγική. Θεωρώ ότι όταν είσαι, όταν λειτουργείς, όχι για τον εαυτό σου, δεν πάμε σε πάρτι, δεν πάμε να περάσουμε ωραία. Αν ήταν να πάω να περάσω ωραία, δεν θα πήγαινα να φάω ποτέ με τον κ. Τσίπρα, το ξεκαθαρίζω, αλλά όταν πρόκειται, εγώ δεν λέω θα κάνουμε κυβέρνηση, εγώ τι λέω; Ελάτε να μιλήσουμε πριν τις εκλογές. Μην περιμένετε την Κυριακή των εκλογών για να δούμε τα ποσοστά γιατί μετά θα σας μαυρίσουμε”.
Θα ξανάπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών;
“Εξαρτάται. Από το αν έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πολιτικής, η οποία εμένα ως οικονομολόγο με πείθει ότι θα βάλει το χρέος, το ιδιωτικό και το δημόσιο σε μια πορεία βιώσιμης βιωσιμότητας, το φορολογικό σύστημα σε μία πορεία που δεν θα πνίγει τους μικρομεσαίους και θα δημιουργήσει προοπτικές για την εξασφάλιση του τέλους της προσοδοφορίας”. Ενώ για τις δύο κινήσεις που θα έκανε αν έπαιρνε αύριο το υπουργείο Οικονομικών είπε πως είναι: “ΦΠΑ 15% από 24% και από το 13% στο 7%”.
Τα τρία λάθη που έχει κάνει ως υπουργός Οικονομικών
“Έχω κάνει τρία βασικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το έκανα καλή τη πίστει, ότι μας δίνει τέσσερις μήνες. Να διαπραγματευτούμε με κάποια ηρεμία. Τελικά αυτή η περίοδος δε χρησιμοποιήθηκε για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθεί το 3ο μνημόνιο που είναι καταστροφή. Για μένα ήταν μια τρίτη πιστωτική κάρτα που την πήραμε για να αποπληρώσουμε τη δεύτερη και τώρα συνεχίζουμε να παίρνουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να φορτώνουμε το χρέος. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό, για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ. Αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Το τρίτο λάθος μου είναι ότι δεν έβγαλα τα πρώτα μαγνητοφωνημένη ηχητικά μαγνητοφωνημένη του Eurogroup την ίδια μέρα”.
Γιατί είναι σήμερα ο Βαρουφάκης στην πολιτική;
“Πρώτον, δεν είχα κανένα σκοπό να μπω στην πολιτική, είναι ιστορικό ατύχημα. Αν δεν είχε πτωχεύσει η Ελλάδα, δεν υπήρχε πιθανότητα να είμαι στην πολιτική. Δεύτερον, γιατί τον Γενάρη του 2005 είχα πάρει 140.000 ψήφους στη Β Αθηνών και ένιωσα μια υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, να μη φύγω, να πάω στην Αμερική, να γυρίσω στα γραπτά μου, στα πανεπιστήμια μου” είπε και συνέχισε:
“Όταν για μένα η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε μια σκοτοδίνη μη βιωσιμότητας, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση έστω αυτό το 3-4% να είναι εκεί σαν ένα κεράκι μέσα στο σκοτάδι, γιατί ένα κεράκι μπορεί να γίνει και λαμπάδα”.
Σκληρή ανακοίνωση από τη ΝΔ
“Ο κ.Βαρουφάκης, πρώην asset του κ.Τσίπρα επιμένει ότι η χώρα σήμερα θα ήταν “σαφώς καλύτερα”, όπως χαρακτηριστικά είπε σε χθεσινή τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, αν βρισκόταν εκτός ευρώ”, αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:
“Προφανώς η τοποθέτηση αποτελεί συμβολή στο πρόγραμμα της “προοδευτικής διακυβέρνησης” που ονειρεύεται ο κ.Τσίπρας, ώστε να ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του 2015″.
Πηγή: news247.gr