Κορωνοϊός: Άνοιξαν τα ραντεβού για τα νέα εμβόλια – Την Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Άνοιξε χθες στις έξι το απόγευμα η πλατφόρμα των ραντεβού για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που εκτός από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, στοχεύουν και στις παραλλαγές της Ο1, Ο2, Ο27 και Ο5.

Οι εμβολιασμοί, όπως τονίστηκε σε έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και εφεξής οι αναμνηστικές δόσεις -αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός- θα γίνονται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Επί τους παρόντος, όσοι είναι άνω των 60 ετών, παιδιά 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όσοι μένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, οι υγειονομικοί και φροντιστές θα μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, αύριο συνεδριάζει εκ νέου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα συζητήσει και τη διεύρυνση της λίστας και θα γίνει η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση.

Τα νέα εμβόλια στηρίζονται στην mRNA τεχνολογία, προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης, είναι αποτελεσματικά και έχουν τις ίδιες παρενέργειες με τα προηγούμενα.

Σημειώνεται πως για να γίνει η αναμνηστική δόση θα πρέπει να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη νόσηση ή την τελευταία δόση.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ Θεμιστοκλέους, αναμένεται η έγκριση του ΕΜΑ για τα εμβόλια που στοχεύουν στις παραλλαγές 4 και 5, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τώρα έχουν παραληφθεί 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον. Αναμένεται να παραληφθούν και άλλες δόσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version