Φίσκα είναι μέσα στον Αύγουστο τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 100% στο διάστημα από 7 ως και 22 Αυγούστου. Όμως αυτό το ξέσπασμα της 15νθημερης – βία 20ήμερης κίνησης, δεν αρκεί για να βγει ικανοποιητικά η σεζόν, όταν μάλιστα, δίπλα στις νόμιμες επιχειρήσεις, η παράνομη κατασκήνωση, ανεξέλεγκτη, οργιάζει.
Τα παραπάνω δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής κ. Αντώνης Δεληδημητρίου, ο οποίος μίλησε για μία σεζόν καλύτερη μεν από την περυσινή, αλλά με πολύ χαμηλές πληρότητες στο διάστημα από Μάϊο ως και Ιούλιο. Περισσότερη κίνηση φέτος αλλά και περιορισμένος αριθμός διανυκτερεύσεων ανά κράτηση, υψηλές τιμές και κόστη που χτυπάνε παραθεριστές και επιχειρήσεις, πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων εξ’ αιτίας του ελεύθερου κάμπινγκ, που κατέληξε σε μάστιγα για τον κλάδο, αφού πια έφθασε η Ελλάδα να «διαφημίζεται» από ηλεκτρονικές πλατφόρμες σαν η χώρα για ελεύθερη κατασκήνωση.
«Είμαστε καλύτερα από πέρυσι αλλά πιστεύω ότι δεν θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019, όχι μόνο τα κάμπινγκ αλλά και τα ξενοδοχεία. Πιθανόν κάποιοι προορισμοί, νησιωτικοί, που συνδέονται και με πολλές πτήσεις charter να έχουν τις επιδόσεις του 2019, αλλά όχι στο σύνολο της χώρας», υποστήριξε ο κ. Δεληδημητρίου.
Η Χαλκιδική έχει περίπου 30 κάμπινγκ, δηλαδή σχεδόν το 10% των κάμπινγκ της χώρας, που φθάνουν τα 298. Αυτά τα 30 κάμπινγκ διαθέτουν περίπου 4.000 θέσεις, οπότε μπορούν να δεχθούν 12.000-15.000 άτομα/ ημερήσιες διανυκτερεύσεις. Στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής εκτιμάται ότι απασχολούνται περισσότερα από 500 άτομα, ίσως και έως 700, με την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.
Σεζόν με δύσκολο ξεκίνημα
«Από 1 ως και 20 Αυγούστου, επόμενο είναι να έχουμε υψηλές πληρότητες, αφού εκτός από τους ξένους τουρίστες, κάνουν και όλοι οι Έλληνες διακοπές. Όμως ο Αύγουστος, δεν είναι η σεζόν. Τα κάμπινγκ άνοιξαν το Μάϊο και το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου, ήταν σχεδόν άδεια, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω δύσκολων οικονομικών» είπε ο κ. Δεληδημητρίου και πρόσθεσε:
«Άδειο πρέπει να θεωρηθεί ένα κάμπινγκ δυναμικότητας 500 ατόμων, όταν τα Σαββατοκύριακα, φιλοξενούσε 20-30 άτομα. Βέβαια τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο οι Έλληνες δεν συνηθίζουν τις «αποδράσεις» , αλλά συνέβη να μην έχουμε και ξένους. Οι ξένοι κατασκηνωτές ήταν πολλοί λίγοι κι’ όσοι ήρθαν, κυρίως Βαλκάνιοι. Τον Ιούλιο ήρθαν κάποιοι περισσότεροι ξένοι, Δυτικοευρωπαίοι όπως και Βαλκάνιοι, αλλά οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 40% -50% τα Σαββατοκύριακα, το 20%-30% τις καθημερινές.
Τον Αύγουστο έχουμε συγκριτικά αρκετούς, Ιταλούς, Γερμανούς , Πολωνούς αλλά πολύ λιγότερους από παλαιότερα χρόνια. Η ακρίβεια και το υψηλό κόστος καυσίμων, όπως επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων, επηρεάζουν και τα εισοδήματα των υπολοίπων Ευρωπαίων που κι΄αυτοί στράφηκαν σε κοντινότερους προορισμούς».
Για μπάνιο στις κοντινές παραλίες
Όπως εξήγησε ο κ. Δεληδημητρίου, τα ακριβά καύσιμα, λειτούργησαν σε βάρος των κάμπινγκ. Οι Θεσσαλονικείς που αποτελούν μεγάλο μέρος της ελληνικής «πελατείας» της Χαλκιδικής, περιορίζονται φέτος στις κοντινές αποδράσεις για το μπάνιο τους, αποφεύγουν αποστάσεις των 120-150 χλμ. που θεωρούν μακρινές κι’ έτσι, για τα μπάνια του Σαββατοκύριακου, πηγαίνουν το πολύ ως την Καλλικράτεια.
Η ακρίβεια λοιπόν έκανε τους Έλληνες να «κόψουν» τις μακρινότερες αποστάσεις αλλά και να μειώσουν τις διανυκτερεύσεις. Έτσι, οι περισσότεροι κατασκηνωτές κάνουν 2-3 διανυκτερεύσεις, αρκετοί αρκούνται σε ημερήσιες εκδρομές, ενώ αποτελεί μακρινό παρελθόν η εποχή που πολλές οικογένειες Ελλήνων περνούσαν ολόκληρο 15νθήμερο ή και μήνα στα κάμπινγκ.
Σε περασμένες χρονιές, αρκετές οικογένειες Ελλήνων, κυρίως εκπαιδευτικών, με το που έκλειναν τα Δημοτικά κι’ ως το τέλος Αυγούστου, έκαναν διακοπές. Αυτό το φαινόμενο έχει σχεδόν εξαφανιστεί μετά τον covid και το πρόσφατο πληθωριστικό τσουνάμι.
Όσον αφορά τους ξένους, μένουν για μία ή δύο εβδομάδες το πολύ, αλλά υπάρχουν και αυτοί που κάνουν περιηγητικό τουρισμό, με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, οπότε κάθε δύο ή τρεις ημέρες, αλλάζουν και κάμπινγκ.
Στο τέλος της σεζόν, θα γίνει το ταμείο
«Τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των διακοπών για την πλειονότητα των Ελλήνων, έχουμε κίνηση και οι Έλληνες δίνουν ως και το 70% των διανυκτερεύσεων. Αλλά δεν φθάνει η κίνηση του Αυγούστου για να καλύψει ολόκληρο το καλοκαίρι, τη σεζόν. Το λογαριασμό, η κάθε επιχείρηση θα τον κάνει στο τέλος της σεζόν, γιατί στις τιμές που βγήκαν στις αρχές της χρονιάς, δεν είχαν συνυπολογιστεί οι αυξήσεις που ακολούθησαν. Χαμηλή κίνηση, λιγότερες διανυκτερεύσεις, υψηλότερα κόστη. Το πως πήγε η σεζόν, θα το δούμε όταν κάνουμε ταμείο, τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ανάλογα με το έως πότε θα μας επιτρέψει ο καιρός να λειτουργήσουμε».
Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της σεζόν, για τα βορειοελλαδίτικα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό. Αν «κρατήσει» ο καιρός, τα περισσότερα κάμπινγκ θα είναι ανοικτά και τον Οκτώβριο, διαφορετικά, η σεζόν για τα πιο πολλά θα κλείσει τέλος Σεπτεμβρίου.
Αγκάθι, η έλλειψη προσωπικού
Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κάμπινγκ, όπως άλλωστε και οι ξενοδοχειακές, είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτοί που παίρνουν επίδομα ανεργίας, θέλουν να δουλέψουν μεν αλλά με ‘μαύρα’ , οπότε οι εταιρείες δεν μπορούν να τους απασχολήσουν. Όπως υπογράμμισε ο κ. Δεληδημητρίου, θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία, όπως συμβαίνει ως και τώρα. Αν δεν επιδοτηθεί η εργασία, δεν θα λυθεί το πρόβλημα της εύρεσης εργατικού δυναμικού στον Τουρισμό, όπως και σε άλλους κλάδους με έντονη εποχικότητα.
Παράνομο κάμπινγκ
Δυστυχώς στη Χαλκιδική, οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης αυξάνονται, ενώ υπάρχουν και sites ξενόγλωσσα που υποδεικνύουν τα μέρη που οι τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση, είπε ο κ. Δεληδημητρίου αναφερόμενος σε μία χρόνια πληγή του κλάδου.
«Το κακό έχει παραγίνει και αυτή η κατάσταση παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε υποβάλλει πολλά υπομνήματα, επί όλων των κυβερνήσεων που τις τελευταίες δεκαετίες διοίκησαν τη χώρα. Ετοιμαζόμαστε να επανέλθουμε στο ζήτημα γιατί υπάρχει και μία πλατφόρμα , ελληνική , που διαφημίζει το παράνομο κάμπινγκ και μάλιστα δηλώνει ότι θα προμηθεύει πελάτες, αντί αμοιβής, σε όποιον στήσει σκηνές σε χωράφι που διαθέτει, για να φιλοξενεί κατασκηνωτές.
«Θα υποβάλλουμε νέο υπόμνημα, γιατί αν το κράτος «θέλει» να χάνει έσοδα, οι νόμιμες επιχειρήσεις δεν θέλουν να ζημιώνουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Yπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων, πολλών εκατομμυρίων . Οι ελεγκτές, και σωστά, έρχονται στα νόμιμα κάμπινγκ αλλά κανείς δεν αγγίζει αυτούς, που στην επόμενη παραλία, πίσω από το βραχάκι, κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση», κατέληξε ο κ. Δεληδημητρίου.
Το κόστος διαμονής
Σημειώνεται ότι το κόστος της διανυκτέρευσης σε κάμπινγκ, για δύο άτομα, με δική τους σκηνή, είναι 25-30 ευρώ. Την τελευταία 10ετία- 15ετία έχουν μπει στα κάμπινγκ και προϊόντα που κάνουν απλούστερες και ευκολότερες τις διακοπές για τους κατασκηνωτές, όπως είναι οι στημένες σκηνές, οι ξύλινες καλύβες,τα bungalows και οι κινητές κατοικίες- τροχοβίλες. Οι στημένες σκηνές και οι τροχοβίλες, στη high σεζόν, νοικιάζονται την ημέρα για 40-50 ευρώ, για δύο άτομα.
*Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου, Πηγή: grtimes.gr