Κάθε λόγο για να χαμογελούν έχουν οι άνθρωποι του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, στην πλειονότητα των προορισμών της περιοχής, τόσο η κίνηση του Ιουλίου, που σε λίγες ημέρες μάς αποχαιρετά, όσο και οι προκρατήσεις του Αυγούστου δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του «χρυσού 2019».
Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι ενδείξεις, καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν ακόμη και το 100%, δείχνουν πως δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το 2019, η χρόνια-ρεκόρ, που αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.
Βέβαια άγνωστο Χ εξακολουθεί να αποτελεί ο Σεπτέμβριος ενώ στοίχημα για τη χώρα μας αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Σημειώνεται πως οι εισπράξεις κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου σε συνδυασμό με τον Σεπτέμβριο αντιστοιχούν στο 60% των ετήσιων εισπράξεων. Υπογραμμίζεται πως κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται, τυπικά, τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, το δεύτερο τρίμηνο στο 25% του έτους, το τρίτο τρίμηνο στο 60% και το τέταρτο τρίμηνο στο υπόλοιπο 10%.
Σε αυτό που καταλήγουν πάντως οι άνθρωποι του τουρισμού είναι πως το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ενώ δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό ράλι που, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών, έχουν αυξήσει το κόστος για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Όπως λένε «το τι θα μείνει στο ταμείο θα φανεί στο τέλος της σεζόν. Βρόγχο για τις επιχειρήσεις μας αποτελεί το λειτουργικό κόστος, το οποίο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, έχει αυξηθεί κατά 25%-30%, ποσοστό που θα συρρικνώσει τον τζίρο στο τέλος της χρονιάς, όταν θα κληθούμε να κάνουμε ταμείο της φετινής σεζόν».
«Εφόσον η τουριστική κίνηση διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Οκτώβριο, είναι ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο τα τουριστικά έσοδα να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019 και δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο τουρισμός μπορεί να είναι μια ισχυρή τονωτική ένεση για τα δημόσια ταμεία, είναι όμως άγνωστο το τι θα μείνει τελικά στα ταμεία των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχουν εκτινάξει τα λειτουργικά έξοδα σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ παράλληλα τρέχουν οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι ζημίες θα καλυφθούν σε βάθος χρόνου και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί το λιγότερο μια τριετία» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν επηρεάζει
Στο μεταξύ, άκρως θετικό είναι πως για τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία (κάτι που συμβαίνει σε κάποιους άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας) λόγω του αλαλούμ που επικρατεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια -λόγω απολύσεων εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας- με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά και ακυρώσεις πτήσεων.
Σημειώνεται πως τον Αύγουστο -που είναι ο βασικός μήνας των διακοπών για εκατομμύρια Ευρωπαίους- ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να ακυρώσουν σχεδόν 16.000 πτήσεις λόγω απεργιών και έλλειψης προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Βαλκάνιοι, που στην πλειονότητά τους έρχονται οδικώς ενώ οι Βρετανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί, που αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή τουριστών για τη Χαλκιδική φτάνουν, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, με αεροπορικές εταιρείες όπως η Jet 2 και η TUI, που είχαν κάνει προσλήψεις ενώ διαθέτουν δικά τους αεροπλάνα και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ακόμη και κάποια προβλήματα με τσάρτερ αφορούν ολιγόωρες καθυστερήσεις (δυο τριών ωρών) αλλά όχι ακυρώσεις.
Η Αγγλία πρωταγωνιστεί στις αφίξεις στην Ελλάδα
Τον τόνο για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού φέτος δίνουν οι Βρετανοί, οι οποίοι κάνουν τη διαφορά, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να επιδεικνύουν επίσης έντονη ζέση.
Είναι χαρακτηριστικό πως για τη Χαλκιδική οι Βρετανοί τουρίστες, αποτελούν την πρώτη σε δυναμική χώρα και ακολουθούν οι Γερμανοί ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται Ολλανδοί και Ρουμάνοι. «Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δίνει την αντίστοιχη εικόνα με εκείνη του 2019. Το δε Σαββατοκύριακο, λόγω και των Θεσσαλονικέων, που επισκέπτονται τη Χαλκιδική, γίνεται… λαϊκό προσκύνημα» αναφέρει ο κ. Λασπάς υπογραμμίζοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις φέτος οι τουρίστες που επιλέγουν τη Χαλκιδική έχουν υψηλότερα βαλάντια από ό,τι άλλες χρονιές.
Χαμόγελα και στη Θάσο με τους Ρουμάνους να αποτελούν σημαντική τουριστική δεξαμένη για το νησί καθώς πέρα από τον αριθμό των αφίξεων είναι και οι περισσότερο «ανοιχτοχέρηδες» καθώς δαπανούν περισσότερα χρήματα έναντι άλλων τουριστών. Το 75% των τουριστών αυτή την περίοδο στο νησί είναι Βαλκάνιοι με το άλλο 25% να προέρχονται από τη Γερμανία, την Αγγλία και την Πολωνία. Αναφορικά με τους Έλληνες, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης, κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή, ωστόσο για Ιούλιο και Αύγουστο οι πληρότητες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 100%.
«Ο φετινός Ιούλιος είναι αρκετά καλύτερος από τον Ιούλιο του 2019 ενώ και ο Αύγουστος, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνει καλύτερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ωστόσο το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζοντας πως οι τιμές πλην ελαχίστων περιπτώσεων είναι σταθερές σε σχέση με το 2019, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η χρονιά που οι τιμές των ξενοδοχείων στη Θάσο τσίμπησαν ήταν το 2018.
Μετά από έναν υποτονικό Ιούνιο και έναν κακό Μάιο η Πιερία δείχνει να βρίσκει τους ρυθμούς της, με τους Βαλκάνιους να πρωτοστατούν στις κρατήσεις. Το “παρών” δίνουν Γερμανοί αλλά και τουρίστες προερχόμενοι από την Κεντρική Ευρώπη. Ο Ιούλιος στην Πιερία κινείται πολύ καλύτερα σε σχέση με τις δυο προηγούμενες χρονιές εν μέσω πανδημίας ενώ σημαντική δυναμική εμφανίζει και ο Αύγουστος. Αυτό πάντως που διευκρινίζεται είναι πως οι πληρότητες δεν είναι οριζόντιες σ’ όλες τις μονάδες του νομού.
Σε αυτό που συμφωνούν οι άνθρωποι του τουρισμού της περιοχής είναι πως δυο μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος, δεν αρκούν για να καλυφθούν οι απώλειες που καταγράφηκαν μετά από δυο χρόνια πανδημίας.
Ο ελληνικός τουρισμός τα… σπάει
Οι εκτιμήσεις, πάντως, των επιχειρηματιών του χώρου γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισιόδοξες για τα έσοδα που μπορεί να φέρει φέτος στο ταμείο ο τουρισμός. Το 2019, μέχρι σήμερα, ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πλέον, με δηλώσεις τους οι ιθύνοντες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μιλούν για τουριστικά έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ ή +3 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε ότι το 2022 ο τουρισμός «μπορεί να αγγίξει και, γιατί όχι, να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019». Ο δε πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισεκατομμυρίων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τυχόν δυσμενή απρόοπτα γεγονότα.
Πάντως η ανάκαμψη και η αύξηση των εισπράξεων δεν αναμένεται να είναι οριζόντια, δηλαδή δεν θα επωφεληθούν των αυξημένων εσόδων όλοι οι προορισμοί και όλες οι μονάδες. Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς είναι τα πρώτα που θα καταγράψουν υψηλά έσοδα, ενώ χαμηλότερης διαβάθμισης μονάδες και καταλύματα σε όχι ιδιαίτερα γνωστούς θερινούς προορισμούς αλλά και πόλεις αναμένεται να τρέξουν με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς.
Σημαντική αγορά οι ΗΠΑ για τα τουριστικά έσοδα
Στο μεταξύ, εστιάζοντας στους Αμερικανούς τουρίστες, που φέτος είναι η αγορά που ουσιαστικά έχει αναπληρώσει σε σημαντικό βαθμό όποιες απώλειες έχει η Ελλάδα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει πως «είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά καθώς τόσο η ισοτιμία με το ευρώ τούς βοηθάει όσο και οι πολλές πτήσεις που υπάρχουν από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί όμως πάνε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως Αθήνα, Κυκλάδες και κάποια άλλα αεροδρόμια. Στον αντίποδα οι Ρώσοι πήγαιναν παντού: Πελοπόννησο, Θάσο, Κρήτη, Χαλκιδική. Οι Αμερικανοί δεν διαχέονται σε όλη την Ελλάδα».
Πηγή: voria.gr