Χατζηχριστοδούλου: Περιμένουμε το «παν-κορωνοϊό» εμβόλιο – Και άλλη δόση το φθινόπωρο

Υπάρχουν προσπάθειες για να φτιαχτεί ένα εμβόλιο το οποίο και να είναι πιο ανοσογονικό και να κρατάει και περισσότερο η ανοσία του, λέει ο καθηγητής.

«Θα χρειαστούμε και άλλη δόση εμβολίου μέσα στο φθινόπωρο για να έχουμε αρκετά αντισώματα και να αντιμετωπίσουμε την επόμενη φάση κρουσμάτων. Αυτό είναι αναμενόμενο, είτε για αυτούς που έκαναν τέσσερις δόσεις θα χρειαστεί και πέμπτη ή ανάλογα. Βέβαια θα δούμε και την σύνθεση του εμβολίου μέχρι τότε», αναφέρει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου μιλώντας στο e-farmako «σίγουρα υπάρχουν προσπάθειες για να φτιαχτεί ένα εμβόλιο το οποίο και να είναι πιο ανοσογονικό και να κρατάει και περισσότερο η ανοσία του. Γι’ αυτό μιλάμε για αυτό το παν-κορωνοϊό εμβόλιο, ώστε να καλύπτει δηλαδή όλες τις μεταλλάξεις». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Υπάρχουν προσπάθειες τέτοιες -θα δούμε προς τα που θα πάμε- και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε ένα εμβόλιο ώστε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα μεταλλάξεων».

Ο μονοψήφιος αριθμός θυμάτων και οι 3 λόγοι

Αναφερόμενος στο μονοψήφιο αριθμό θυμάτων που κατέγραψε η χώρα μας το περασμένο Σάββατο από την Covid-19 για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν χρόνο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει πως «ήταν αναμενόμενο. Υπάρχουν αρκετές συνθήκες για να μας οδηγήσουν εκεί. Πρώτα από όλα έχει να κάνει με την εμβολιαστική κάλυψη που είναι αρκετά καλή. Επίσης, ευνοούν και οι συνθήκες τώρα το καλοκαίρι αφού είμαστε περισσότερο εκτός παρά εντός, και δεν ευνοείται τόσο πολύ τώρα η μετάδοση του ιού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως και τώρα υπάρχει η μετάδοση. Να θυμηθούμε πως και πέρυσι είχαμε επίσης μικρές εξάρσεις. Επίσης φέτος είχαμε και μια ευρεία εξάπλωση στην κοινότητα, κι αυτή έδωσε ακόμη ένα κομμάτι ανοσίας».

Η ανοσία δεν είναι αποστειρωτική…

Μάλιστα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λέει ότι «βλέπουμε πως η ανοσία δεν είναι αποστειρωτική. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη στην οποία φαίνεται πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο από τους μη εμβολιασμένους, παρόλο που κι αυτοί μπορεί να νοσήσουν, ήπια ευτυχώς. Αυτό που κάνει τελικά το εμβόλιο είναι μια ανοσία αγέλης όσον αφορά τις νοσηλείες, τη σοβαρή νόσο και τους θανάτους». Επίσης εκτιμά πως «λογικά θα πάμε σε μια ενδημικότητα του ιού που δεν είναι απαραίτητο να είναι τον Σεπτέμβριο, αλλά ίσως και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, όπου θα έχουμε μια έξαρση πάλι, μία φορά τον χρόνο, όπως γίνεται στις περισσότερες ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού».

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των μολύνσεων

Σχετικά με τον καθημερινές νέες μολύνσεις που εντοπίζονται στη χώρα μας σημειώνει πως «ακόμη έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κι επίσης υπάρχει κι ένας αριθμός κρουσμάτων που δεν καταγράφονται. 2.000 και 3.000 κρούσματα ημερησίως δεν είναι μικρός αριθμός. Πάντως από εδώ και πέρα οι δείκτες της πανδημίας ή και της ενδημίας στη συνέχεια θα είναι τα σοβαρά περιστατικά, αυτά που νοσηλεύονται και οι θάνατοι».

Οι εξάρσεις στα λοιμώδη, η ευλογιά των πιθήκων

Σε ότι έχει να κάνει με την ευλογιά των πιθήκων ο Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου αποσαφηνίζει στο e-farmako πως «για τα λοιμώδη νοσήματα πρέπει πάντα να υπάρχει μια εγρήγορση. Σημειώστε πως η διαφορά των λοιμωδών νοσημάτων από τα χρόνια νοσήματα έχει να με το ότι εμφανίζονται ξαφνικά και δημιουργούν αυτό το ξέσπασμα. Στα χρόνια νοσήματα, δεν θα δούμε μια τεράστια αύξηση, αλλά έχουν μια σταδιακή. Στα λοιμώδη βλέπουμε εξάρσεις κρουσμάτων, οι οποίες μπορεί να είναι είτε νεοεμφανιζόμενα είτε παλιά ξεχασμένα τα οποία εμφανίζονται και τα περισσότερα είναι ζωονόσα, όπως είναι και η ευλογιά των πιθήκων. Έχουμε χιλιάδες ιούς στη φύση που έχουν το δικό τους οικοσύστημα ανάμεσα στα ζώα, οι οποίοι αν τους δοθεί η ευκαιρία μπορεί να πάνε από τα ζώα στους ανθρώπους. Στην αρχή θα μπορεί να είναι ζωονόσος και μετά να αποκτήσει την δυνατότητα να είναι και ανθρωπονόσος, δηλ. να μεταδίδεται από από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι γνωρίζουμε ότι γίνεται και με την γρίπη, έτσι έγινε και με τον κορωνοϊό. Άρα αυτό είναι που να μας ανησυχεί και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση». Καταλήγοντας ο κ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει πως για την ευλογιά των πιθήκων έχουμε και εμβόλια και θεραπείες με αντιικά φάρμακα.

Πηγή: e-farmako.gr

Exit mobile version