Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στα εγκαίνια της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για τους καρκινοπαθείς (φώτο – βίντεο)

Τα εγκαίνια της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Θεαγένειο”, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής, η Μαριάννα Λάτση, παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Η συγκεκριμένη Μονάδα αποτελεί δωρεά της κ. Λάτση και φέρει το όνομα του αείμνηστου συζύγου της, Νίκου Κούρκουλου, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή πριν από 14 χρόνια.

Σε δηλώσεις της, φανερά συγκινημένη, σημείωσε πως “σήμερα όλοι εδώ εγκαινιάζουμε αυτό το στολίδι, για το οποίο δούλεψε πάρα πολύς κόσμος με πολλή αγάπη για να μπορέσει αυτός ο χώρος να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που έχουν τόσο πολύ ανάγκη, να μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους σε έναν όμορφο περιβάλλον και οι εργαζόμενοι που είναι ήρωες να μπορούν σε ένα όμορφο περιβάλλον να κάνουν τη δουλειά τους”.

Αναφερόμενη στον σύζυγό της το όνομα του οποίου χάρισε στην Μονάδα, η κ. Λάτση είπε πως “από εκεί ξεκινάμε. Γιατί εκεί εγώ έζησα, εκεί γνώρισα αυτήν την ασθένεια και ξέρω πάρα πολύ καλά πώς αισθάνονται και οι ασθενείς, αλλά και οι οικογένειές τους που κι αυτοί είναι ήρωες γιατί πρέπει να τους στηρίζουν. Κάνω το καθήκον μου κι αυτά που παίρνω πίσω όταν βλέπω τους ασθενείς, όταν βλέπω τον κόσμο που εργάζεται εκεί, είναι το καλύτερο δώρο για μένα“.

Μάλιστα, αφιέρωσε τη σημερινή τελετή στην Αριάδνη Γερασιμίδου, τη δημοσιογράφο που έφυγε από τη ζωή από καρκίνο, ενώ προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με τα μηνύματα ζωής που έστειλε η ίδια. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, η Αντικαρκινική Εταιρεία αναμένεται να σχεδιάσει ειδικό πρόγραμμα για τον καρκίνο στις νεαρές ηλικίες και θα δώσει το όνομά της.

“Η Πολιτεία δεν έχει πράξει αυτά που θα έπρεπε για τους καρκινοπαθείς”

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ευχαρίστησε την κ. Λάτση για τη δωρεά της και ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν έχει πράξει αυτά που θα έπρεπε προκειμένου να βελτιώσει τις ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς με καρκίνο καθώς και την ποιότητα ζωής τους. “Σήμερα απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και πλέον στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε αυτή τη Μονάδα η οποία δεν είναι ένα απλό στολίδι, αλλά παρέχει και ενα μεγάλο σκέλος και καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο χρειαζόμασταν σε κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο, στους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο“, σημείωσε.

Παρών στα εγκαίνια ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως “ο χώρος αυτός είναι συνδεδεμένος με ένα εξαιρετικό κέντρο εδώ στη Θεσσαλονίκη, το Θεαγένειο, όπου υπάρχει όλη η απαιτούμενη ομάδα, η υποστήριξη, η εμπειρία, η γνώση για την κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο άνθρωπο με την κατάλληλη ομάδα υποστήριξης“.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, “αποτελεί ανάσα ζωής για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενώνουμε δυνάμεις, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και, βεβαίως, βάζουμε τα θεμέλια της επόμενης ημέρας για μια καλύτερη δημόσια υγεία“.

Η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για τους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας, βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας. Διαθέτει 41 κλίνες και μπορεί να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε περίπου 200 ασθενείς ημερησίως. Συνολικά, όλο τον χρόνο, η Μονάδα “Νίκος Κούρκουλος” θα μπορεί να φιλοξενεί και να εξυπηρετεί για τις χημειοθεραπείες τους, πάνω από 30.000 ασθενείς με καρκίνο. Είναι η πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που διαθέτει ρομποτικό μηχάνημα για την παρασκευή και διάλυση των φαρμάκων, ενώ σύντομα θα αποκτήσει και δεύτερο, που βοηθούν στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Στα εγκαίνια παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κιλικίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Πηγή: thestival.gr

Exit mobile version