Το χειρότερο από όλα είναι ότι συνηθίσαμε την ιδέα του θανάτου, δεν ενοχλεί κανέναν το γεγονός ότι καθημερινά πεθαίνουν 30 με 40 άνθρωποι, είναι τρομαχτικό ότι ο θάνατος έλαβε χαρακτήρα κανονικότητας» Αλέξανδρος Γαρύφαλλος καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής της 4ης Παθολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου».
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και ο μόνος που υποκρίνεται ότι δεν τον ακούει είναι η κυβέρνηση. Η πόλη ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων την Αθήνα, οι εφημερίες σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής είναι «σκέτη κόλαση», ενώ οι ανεμβολίαστοι όχι μόνο δεν πείθονται, όχι μόνο συνεχίζουν –όπως και χθες– τις συγκεντρώσεις τους, αλλά δημιουργούν και πλείστα όσα προβλήματα στο ιατρικό προσωπικό.
Οπως σχολίασε στην «Εφ.Συν.» γιατρός κλινικής κορονοϊού, «με τέτοια σπουδή και ικανότητα στην επικοινωνία που έχουν επιδείξει για άλλα θέματα σε ό,τι αφορά τον Covid-19, η αποτυχία είναι απόλυτη, θα κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα».
Είναι αρκούντως χαρακτηριστικό ότι η εφημερία της 4ης Παθολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου έκλεισε χθες με 44 εισαγωγές –με όσες είχε κλείσει και το «Παπανικολάου»– επί 134 ανθρώπων που προσήλθαν, ενώ άλλα 22 περιστατικά ήταν ύποπτα και μπήκαν υπό επιτήρηση. Με δυο λόγια, η κλινική έφτασε τα όριά της, όπως όλες πλέον οι κλινικές των νοσοκομείων της πόλης. Χθες άνοιξε και δέχεται περιστατικά Covid-19 το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» όπου ήδη διακομίστηκαν 9 περιστατικά από το «Ιπποκράτειο» ενώ η ιδιωτική κλινική «Αρωγή» αναμένεται να υποδεχθεί περιστατικά από αύριο.
Ωστόσο, οι γιατροί ανησυχούν διότι η συγκεκριμένη κλινική μπορεί να περιθάλψει μόνο ελαφριά περιστατικά και, δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι βαριά. «Είμαστε πλέον σε οριακή κατάσταση», δηλώνει ρητά στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής της 4ης Παθολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου». Οπως σημειώνει ο ίδιος, «ξεπεράσαμε επίσης όρια και αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης να τρέχει πίσω από τα γεγονότα έχει αποτέλεσμα να είμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από την πανδημία».
Πικρή η παρατήρησή του πως «το χειρότερο από όλα είναι ότι συνηθίσαμε την ιδέα του θανάτου, δεν ενοχλεί κανέναν το γεγονός ότι καθημερινά πεθαίνουν 30 με 40 άνθρωποι, είναι τρομαχτικό ότι ο θάνατος έλαβε χαρακτήρα κανονικότητας».
Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ασφυκτικά γεμάτες και την κατάσταση περιγράφει σε ανάρτησή της η διευθύντρια της Α΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Μηλίτσα Μπιτζάνη: «Εχουμε 30 κλίνες ΜΕΘ Covid συνέχεια γεμάτες και καθημερινά διασωληνώνονται 1-2 ασθενείς που παραμένουν σε μια χειρουργική αίθουσα γιατί δεν υπάρχει πουθενά κενή κλίνη για να μεταφερθούν σε ΜΕΘ».
Η κ. Μπιτζάνη εστιάζει αφενός στη μετάλλαξη Δέλτα («Εμφανίζεται με πολύ βαριά κλινική εικόνα. Βλέποντας στην αξονική τομογραφία την εικόνα των πνευμόνων των ασθενών αυτών καταλαβαίνεις ότι παλεύεις μάταια»), αφετέρου στα προβλήματα με τους αντιεμβολιαστές και τη συμπεριφορά τους ως ασθενών: «Αργούν πολύ να έρθουν στο νοσοκομείο, 1 έως και 2 εβδομάδες, παίρνοντας διαφορά φάρμακα στο σπίτι –μέχρι και οξυγόνο– και πηγαίνουν στο νοσοκομείο σε μαύρο χάλι, αφού έχουν μείνει με υποξυγοναιμία σειρά ημερών. Στο νοσοκομείο αρνούνται διάφορες θεραπείες – έρχονται καλά δασκαλεμένοι: ζητάνε διαφορά φάρμακα που δεν ξέρουν τι είναι, αλλά διάβασαν στο διαδίκτυο ή τους το είπε κάποιος “επιστήμονας” του διαδικτύου και κυρίως αρνούνται τη διασωλήνωση. Δηλαδή έρχονται να τους βοηθήσεις, αλλά θέλουν να κάνεις αυτά που σου λένε. Αποτέλεσμα; Εξουθενώνουν τους γιατρούς των κλινικών με συγχύσεις, καβγάδες, εισαγγελείς υπηρεσίας και απειλές μηνύσεων από τους συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται στο παρά πέντε. Φθάνουν στη ΜΕΘ σε άθλια, σχεδόν προθανάτια κατάσταση, με βλάβες σχεδόν σε όλα τα όργανα. Αγωνίζεσαι από φιλότιμο και επειδή έτσι έμαθες να κάνεις. Το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό και το ξέρεις».
Ανάλογη η κατάσταση και στα περιφερειακά νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο «Μαμάτσειο» Κοζάνης την περασμένη Παρασκευή είχαν διασωληνωθεί δύο ασθενείς στην Παθολογική Κλινική, αφού δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ. Ενας από τους δύο παρέμενε και χθες εκτός ΜΕΘ. Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Κοζάνης και η Παθολογική Κλινική εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και συνεχίζει να δέχεται περιστατικά από άλλους νομούς και άλλες ΥΠΕ, και να νοσηλεύει πάνω από 50 αρρώστους, με δύο επιμελητές μόνιμους, έναν ιδιώτη παθολόγο που κάνει μόνο εφημερίες χωρίς πρωινό ωράριο και 5-7 ειδικευόμενους αποσβολωμένους, με καθήκοντα «πασπαρτού» και έτοιμους να παραιτηθούν!
Επίσης, με τα περιστατικά κορονοϊού ασχολούνται μόνο οι παθολόγοι –όσοι έμειναν–, οι δύο πνευμονολόγοι, οι τρεις ιατροί της εντατικής και λίγοι ιατροί των ΤΕΠ, με ανάθεση να… βρίσκονται σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Ετσι, δεν μπορούν να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ φυσικά κανένας δεν λέει τίποτα: α) για επιστροφή γιατρών πρώτης γραμμής (αναισθησιολόγοι) που έχουν μετακινηθεί σε φορείς όπου επιτελούν κυρίως διοικητικά έργο (ΕΚΑΒ), β) για τη φυγή 30 γιατρών τους τελευταίους μήνες δίχως προσπάθεια να παραμείνουν, δίχως να τους δοθούν κίνητρα, απεναντίας υπήρξαν αντικίνητρα… Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας το νοσοκομείο που καλύπτει περίπου 150.000 πολίτες.
Πηγή: efsyn.gr