Τέθηκε από χθες σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας από τις υγειονομικές αρχές – Κλείνουν κλινικές για να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ.
Αφόρητη είναι πλέον η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου κλίνες ΜΕΘ covid είναι σχεδόν στο σύνολό τους κατειλημμένες. Τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι οριακή, γεγονός που έχει οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές να εφαρμόσουν από χθες το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, που προβλέπει άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ covid σε κλινικές κοινής νοσηλείας, υποδοχή ασθενών με κορωνοϊό από όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και αναπροσαρμογές στη λειτουργία μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την εξοικονόμηση προσωπικού που θα διατεθεί για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ωστόσο, επικρατεί μεγάλη ανησυχία κατά πόσο και για πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα μπορέσουν να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης που λειτουργούν υπό την ευθύνη της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν χθες 903 ασθενείς σε απλές κλίνες covid και 147 σε ΜΕΘ, όταν ο αντίστοιχος αριθμός έναν μήνα πριν ήταν 527 και 114 αντίστοιχα. Οι υγειονομικοί να εκφράζουν φόβους ότι σταδιακά θα οδηγηθούμε στη μετατροπή κι άλλων κλινικών σε covid, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς που πάσχουν από άλλες παθήσεις.
Στη Θεσσαλονίκη
Σε απόλυτη ασφυξία, ανάλογη με αυτήν του περσινού Νοεμβρίου, έχουν ήδη οδηγηθεί τα νοσοκομεία της πόλης, όπου οι πληρότητες στις ΜΕΘ διαμορφώνονται από 95% έως και 100%. Η εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου ολοκληρώθηκε χθες το πρωί με 34 εισαγωγές, μόλις μία κλίνη άδεια στην κλινική covid, απόλυτη πληρότητα στις δύο ΜΕΘ και με τέσσερις αερομεταφορές ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας. Αντίστοιχα, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε χθες την εφημερία του και με τα 15 κρεβάτια γεμάτα και πέντε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και τόσο στο Παπαγεωργίου, όπου οκτώ ασθενείς νοσηλεύονταν σε μονάδα εντατικής φροντίδας, μέχρι να βρουν κλίνη ΜΕΘ, αλλά και στο Ιπποκράτειο, όπου, επιπλέον έξι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε χειρουργεία.
Από χθες δέχονται περιστατικά covid όλα τα νοσοκομεία πόλης με εξαίρεση τον Άγιο Παύλο και το Θεαγένειο. Στον Άγιο Δημήτριο έκλεισε η παθολογική κλινική, προκειμένου να διατεθούν 30 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν και να οργανώνουν κινητοποίηση για αύριο το πρωί. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διακομιδές στην ιδιωτική κλινική Αρωγή, με την οποία υπέγραψε σύμβαση το υπουργείο Υγείας για τη διάθεση συνολικά 200 κλινών, μόνο όμως για περιστατικά που βρίσκονται στην αποδρομή της νόσου.
Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σχεδόν το σύνολο των κλινών ΜΕΘ είναι γεμάτες, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα των Σερρών, της Ημαθίας και της Πέλλας να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση. Ειδικά, στην Πέλλα οι υγειονομικοί τονίζουν ότι το νοσοκομείο Γιαννιτσών έχει «γονατίσει», μετά το κλείσιμο της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Σύμφωνα, πάντως, με τις υγειονομικές αρχές, η αλλαγή αυτή ήταν αναγκαία, καθώς το υπάρχον προσωπικό, που δεν επαρκούσε, οπότε μετακινήθηκε στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών, προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία της αντίστοιχης μονάδας.
Κατειλημμένες ήταν χθες και οι οχτώ κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Κοζάνης και το Μποδοσάκειο.
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Ανάλογη εικόνα με υψηλές πληρότητες καταγράφεται τόσο στην Ανατολική Μακεδονία, όσο και στη Θράκη. Ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είνκαι μονάδα αναφοράς, ενώ γεμάτη είναι η αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου της Καβάλας.
Η άνοδος των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου λειτουργία κλινικών covid στα Νοσοκομεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Παράλληλα, από χθες οι υγειονομικές αρχές προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων σε Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο και σε περιορισμό της λειτουργίας κέντρων υγείας μόνο σε πρωινή βάρδια, έτσι ώστε το προσωπικό να ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομείων της Θράκης. Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει, πάντως, αντιδράσεις από κατοίκους της Ορεστιάδας, οι οποίοι τονίζουν ότι η περιοχή μένει χωρίς παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι των χωριών και οικισμών του δήμου θα πρέπει να μετακινούνται μακριά για μία απλή ιατρική πράξη ή μια συνταγογράφηση.
Πηγή: voria.gr