Φάρμακα που μειώνουν τη δράση των εμβολίων της pfizer και moderna

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για χρόνιες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να μειώσουν την ανοσιακή ανταπόκριση του σώματος μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Ανοσοκασταλμένοι: Αναπτύσσονται αντισώματα αλλά σε μικρότερο βαθμό

Όπως ανέφερε ο Κιμ, οι περισσότεροι ασθενείς μπόρεσαν να αναπτύξουν ανοσιακή ανταπόκριση στο εμβόλιο, πράγμα καθησυχαστικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Δεν είναι ακόμη σαφές, όπως είπε, κατά πόσο τα μειωμένα αντισώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και μειωμένη προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 ή τη νοσηλεία εξαιτίας της.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως σημείωσε, είναι η κατά δέκα φορές μείωση της ανοσιακής απόκρισης που παρατηρήθηκε στους ασθενείς οι οποίοι συχνά παίρνουν κορτικοστεροειδή (ή γλυκοκορτικοειδή), όπως η πρεδνιζόνη και η μεθυλπρεδνιζόνη, καθώς και η κατά 36 φορές μείωση σε όσους κάνουν θεραπεία με φάρμακα που καταστρέφουν τα Β-κύτταρα, όπως η ριτουξιμάβη.

Η μείωση των αντισωμάτων φαίνεται μικρότερη σε όσους παίρνουν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων TNF (παράγοντα νέκρωσης όγκων), αντιμεταβολίτες όπως η μεθοτρεξάτη, αναστολείς JAK ή αναστολείς IL-12/23.

Ποιο φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Ορισμένοι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο μεθοτρεξάτη έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση
Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς που παίρνει το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μεθοτρεξάτη έχει ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19, σύμφωνα με μία νέα μικρή αμερικανο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μεθοτρεξάτη χορηγείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Σερ του Ιατρικού Κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «Annals of Rheumatic Diseases», αξιολόγησαν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού 82 ασθενών (μερικοί από τους οποίους έπαιρναν μεθοτρεξάτη), καθώς και 208 υγιών ατόμων, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Διαπιστώθηκε ότι επαρκή επίπεδα αντισωμάτων δημιουργήθηκαν σε πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έπαιρναν μεθοτρεξάτη, έναντι μόνο 62% μεταξύ όσων έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο. Επίσης, ενώ ο εμβολιασμός ενεργοποίησε επαρκώς τις αντιδράσεις των CD8+ Τ-λεμφοκυττάρων στους υγιείς ανθρώπους χωρίς μεθοτρεξάτη, δεν υπήρξε η ίδια κυτταρική ανοσιακή απόκριση στους ασθενείς που λάμβαναν το εν λόγω φάρμακο.

Τι απάντησε σχετικά η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας, τέθηκε το ερώτημα αυτό στην Μαρία Θεοδωρίδου. “Σχετικά με τους ανοσοκατεσταλμένους, ήταν αναμενόμενο ότι η ανοσιακή ανταπόκριση στα εμβόλια των ανοσοκατεσταλμένων δεν θα ήταν όπως των υγιών. Αλλά και τα ποσοστά αυτά που διαπιστώθηκαν, θα έλεγα ότι είναι αρκετά ικανοποιητικά. Όλες οι μονάδες που παρακολουθούν άτομα σε ανοσοκαταστολή έχουν στο πρόγραμμά τους, από όσο ξέρω, τον έλεγχο των αντισωμάτων μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Και ως προς την ενισχυτική επαναληπτική δόση, αυτή θα έλεγα ότι έχει δρομολογηθεί ήδη, όχι μόνο για τα άτομα τα ανοσοκατεσταλμένα, εννοώ όχι στην χώρα μας ακόμη, αλλά σε χώρες που έχουν φτάσει, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, έχει δρομολογηθεί είτε ως επαναληπτική δόση του ίδιου του εμβολίου ή εμβολίου που θα είναι προσαρμοσμένο και στις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Επομένως, η έννοια της ενίσχυσης της ανοσίας, τόσο των ανοσοκατεσταλμένων αλλά και των υγιών ατόμων, είναι κάτι που εξελίσσεται”, εξήγησε η καθηγήτρια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version