Για άλλη μια χρονιά και συγκεκριμένα πέμπτη συνεχόμενη, η Χαλκιδική κατακτάει την πρωτιά στην Ελλάδα στις «Γαλάζιες Σημαίες» αποσπώντας στο σύνολο 96 σημαίες. Η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφόρος ανάπτυξη και το μπλε «υγειονομικό» διαβατήριο την κατατάσσει ως έναν ασφαλή «πράσινο» προορισμό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, και το κλίμα που αποτυπώνεται είναι η αβεβαιότητα και η ρευστότητα για τη φετινή σεζόν. «Όσο περνούν οι μέρες, οι κρατήσεις θα βελτιώνονται» αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης Νίκος Μανταμόπουλος.
Η πρόσφατη ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναδεικνύει την Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο, ανάμεσα σε 49 χώρες που συμμετέχουν με 545 ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη!
Η δε Χαλκιδική, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, αναδεικνύεται πρώτος προορισμός στην Ελλάδα σε «Γαλάζιες Σημαίες» και συγκεκριμένα ο δήμος Κασσάνδρας βραβεύτηκε με 32 Γαλάζιες Σημαίες, ο Δήμος Νέας Προποντίδας με 19, ο Δήμος Σιθωνίας με 18, ο Δήμος Αριστοτέλη με 16 και ο Δήμος Πολυγύρου με 2.
«Αυτές οι πρωτιές δίνουν τη δύναμη σε όλους τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη και απαιτητική σε θέματα υγείας και ασφάλειας χρονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας πως η Χαλκιδική αποκτά στη δυναμική της ένα πολύτιμο «όπλο» που την τοποθετεί στην κορυφή των «ασφαλών» προορισμών με το καλύτερο μπλε «υγειονομικό» διαβατήριο!
Πέρα όμως από τις Γαλάζιες Σημαίες, ποια είναι η εικόνα και το κλίμα, μέχρι στιγμής, που επικρατεί στον τουριστικό κόσμο της περιοχής;
Καθώς έχει έρθει το Σαββατοκύριακο, και ο καιρός βοηθάει για εξορμήσεις στη φύση και στις παραλίες, τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια έχουν κάνει τις απαραίτητες προμήθειες για να υποδεχθούν τους πελάτες τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι Έλληνες, και δη Θεσσαλονικείς, που επισκέπτονται την περιοχή, είτε γιατί διαθέτουν εξοχική κατοικία, είτε για μια σύντομη απόδραση. Ετοιμάζονται και κάποια beach bars στήνοντας τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες τους ενώ τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα μπαίνουν και αυτά σιγά σιγά σε λειτουργία.
Ανοίγουν ξενοδοχεία με πληρότητες 30%
Τους πρώτους του πελάτες υποδέχθηκε χθες (Παρασκευή 21 Μαΐου) πεντάστερο resort στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής με πληρότητες που ξεκινούν σε ποσοστό 30%. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr οι πελάτες προέρχονται από τα Βαλκάνια ενώ υπάρχουν και κάποιοι Δυτικοευρωπαίοι.
Ο ξενοδοχειακός όμιλος στον οποίο ανήκουν επτά ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών έχει συγκεντρώσει τις πρώτες του κρατήσεις και τις προωθεί στο εν λόγω resort. Τα υπόλοιπα μέλη του ομίλου θα ανοίξουν σταδιακά, με την τετράστερη μονάδα στο Ποσείδι να ανοίγει στις αρχές Ιουνίου υποδεχόμενη Πολωνούς τουρίστες.
Αυτό που παρατηρείται φέτος, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης Νίκος Μανταμόπουλος είναι το γεγονός, ότι ξενοδοχεία που ανήκουν είτε σε ομίλους, είτε σε αλυσίδες είτε σε εταιρικά σχήματα κατευθύνουν αρχικά τις πρώτες τους κρατήσεις σε εκείνο το ξενοδοχείο που ανοίγει πρώτο, και κατά προτίμηση είναι το πεντάστερο.
Οι κρατήσεις που έχουν γίνει, για παράδειγμα, για το 3στερο ή το 4αστερο ξενοδοχείο -μέλος ομίλου ή αλυσίδας- μετακινούνται στο 5άστερο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μανταμόπουλος οι τιμές είναι οι αρχικές, βάσει της κράτησης στην αντίστοιχη μονάδα, με αποτέλεσμα όλοι όσοι έχουν επιλέξει χαμηλότερης κατηγορίας κατάλυμα, να επωφελούνται σ’ αυτήν την περίπτωση από υψηλότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερη τιμή. «Προτιμάει ο επιχειρηματίας να γεμίσει το δωμάτιο, έστω και με χαμηλότερη τιμή, παρά να του μείνει άδειο» αναφέρει ο ίδιος.
Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται απ’ όλους σχεδόν τους ξενοδοχειακούς ομίλους της Χαλκιδικής, και όχι μόνο, όπου αρχικά και βάσει κρατήσεων έχει ανοίξει η μία από τις δυο μονάδες – ή και περισσότερες επί του συνόλου- και θα κινηθούν ανάλογα με την ροή των κρατήσεών τους.
Ελπίδες για καλύτερη σεζόν
Η έγκριση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ε.Ε. αφήνει ένα πρόσθετο παράθυρο αισιοδοξίας και ασφάλειας για τη φετινή σεζόν.
Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση από την ασθένεια, ωστόσο θα γίνονται δεχτά μόνο τα εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δηλαδή της Pfizer-BioNTech, της Moderna, της AstraZeneca και της Janssen (Johnson & Johnson). Εκτιμάται δε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή προς τα τέλη Ιουνίου.
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, κυριαρχεί η αβεβαιότητα, όμως, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, κρατήσεις που προέρχονται από Βαλκάνια, Πολωνία, Ουγγαρία ενώ ήταν προγραμματισμένες για μετά τις 10-15 Ιουλίου, έχουν μετακινηθεί εντός του Ιουνίου, από τις 15 και μέχρι το τέλος του μηνός.
«Το θετικό είναι ότι από 1η Ιουνίου, οι τουρίστες από Βουλγαρία δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην χώρα τους, και στο ίδιο μήκος θα κινηθεί και η Ρουμανία» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης κ. Μανταμόπουλος προσθέτοντας «όσο περνούν οι μέρες, θα βελτιώνονται οι κρατήσεις και όσο προχωράει το καλοκαίρι η κατάσταση θα εξομαλύνεται».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, η σεζόν θα κλείσει πάνω από τα περσινά, «με την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν φυσιολογικά, χωρίς δυσάρεστες καταστάσεις» προσθέτει.
Σχετικά με τη γερμανική αγορά, ο κ. Μανταμόπουλος αναφέρει ότι προβλέπεται να ταξιδέψουν κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, γεγονός που θα ισορροπήσει το χάσιμο από Μάιο και Ιούνιο.
Τέλος, σχετικά με τη βρετανική αγορά, όπου αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την αναθεώρηση των τουριστικών προορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες, ευχή όλων είναι η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στην ‘πράσινη’ ζώνη – από την ‘πορτοκαλί’ που βρίσκεται τώρα- των πλέον ασφαλών τουριστικών προορισμών.
*Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου, Πηγή: grtimes.gr








