Σε κοινοβουλευτική ερώτηση κι αίτηση κατάθεσης εγγράφων προχώρησε η Κυριακή Μάλαμα, μετά από τις κυβερνητικές διαρροές στον Τύπο, ότι η νέα συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικός Χρυσός έχει σταλεί για αξιολόγηση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, υπάρχει το προηγούμενο του 2011, όταν η Ελληνικός Χρυσός υποχρεώθηκε σε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (απόφαση 23.2.2011 σχετικά με την κρατική ενίσχυση αριθμ. C 48/2008). Τότε η σκανδαλώδης σύμβαση του 2003 που παραχωρούσε τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός κρίθηκε ως “παράνομη κρατική ενίσχυση” και “στρέβλωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου του Ανταγωνισμού” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος παραχώρησης.
Σήμερα, η νέα επενδυτική συμφωνία ενδέχεται να εμφανίζει τα ίδια προβλήματα και να ζημιώνει πολλαπλώς οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο και για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αξιολογηθεί εάν η νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός, εκτός από οικονομική ζημιά που ενδέχεται να επιφέρει στο δημόσιο, στρεβλώνει και τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό κι εάν είναι πιθανό να επιβληθούν εκ νέου πρόστιμα για παράνομη ενίσχυση της Ελληνικός Χρυσός, εξαιτίας των όσων προβλέπονται σε αυτή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2021
Προς τους κ. Υπουργούς :
– Οικονομικών
– Ανάπτυξης κι Επενδύσεων
Θέμα : Υπάρχει ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης στην νέα συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικός Χρυσός;
Σύμφωνα με κυβερνητικές “πηγές”, όπως προκύπτει από σχετικές διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων συνεδρίασε στις αρχές Φεβρουαρίου σε σχέση με την επικύρωση της νέας συμφωνίας με την Ελληνικός Χρυσός και στην συνέχεια την απέστειλε στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι τυπικού, αλλά ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς το 2011 η Ελληνικός Χρυσός υποχρεώθηκε σε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (απόφαση 23.2.2011 σχετικά με την κρατική ενίσχυση αριθμ. C 48/2008). Τότε η σκανδαλώδης σύμβαση του 2003 που παραχωρούσε τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός κρίθηκε ως “παράνομη κρατική ενίσχυση” και “στρέβλωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου του Ανταγωνισμού” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος παραχώρησης.
Σήμερα, η νέα επενδυτική συμφωνία ενδέχεται να ζημιώνει πολλαπλώς οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο και για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αξιολογηθεί εάν η νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός, εκτός από οικονομική ζημιά που ενδέχεται να επιφέρει στο δημόσιο, στρεβλώνει και τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Επειδή η νέα επενδυτική συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός ενδέχεται να περιέχει σκανδαλώδεις οικονομικούς όρους που όχι μόνο ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αντιβαίνουν και στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Ποιο είναι το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) για την νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός;
Έχει πληρώσει η Ελληνικός Χρυσός το πρόστιμο των 15 εκατομμυρίων ευρώ που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 για παράνομη κρατική ενίσχυση, λόγω του σκανδαλωδώς χαμηλού τιμήματος παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 2003;
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλούνται οι κύριοι Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα, το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκαν στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα επενδυτική συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικός Χρυσός, τα έγγραφα που αφορούν την πληρωμή του προστίμου των 15 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 στην Ελληνικός Χρυσός για παράνομη κρατική ενίσχυση, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με τα αναφερόμενα στην ερώτηση έγγραφο.
Η ερωτούσα κι αιτούσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα