Και άλλα άρρωστα και νεκρά φλαμίνγκο στον Άγιο Μάμα (φώτο)

Εικόνες ντροπής για τη Χαλκιδική με νεκρά η άρρωστα φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο του Αγίου Μάμαντος συνεχίζουν και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Χθες, εθελοντές του οργανισμού “Δράση για την Άγρια Ζωή” επισκέφτηκαν πάλι τη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική για να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινόμενου με τα άρρωστα Φλαμίνγκο.

“Διακρίναμε πολλά άρρωστα, από τα οποία καταφέραμε και περισυλλέξαμε δύο. Το ένα από αυτά πέθανε στο δρόμο για το κέντρο περίθαλψης, το άλλο χαροπαλεύει και τα δύο είχαν καταπιεί σκάγια, όπως και όλα όσα παραλάβαμε για περίθαλψη έως τώρα.”, ανέφεραν οι εθελοντές.

Επίσης, σε χθεσινές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται φυσίγγια και κάλυκες φυσιγγίων, καθώς και ένα νεκρό Φλαμίνγκο.

Εδώ και δεκαετίες, ο μόλυβδος, παρά την εξαιρετικά υψηλή του τοξικότητα, χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία, με σοβαρές επιπτώσεις στη φύση, την άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Πλέον με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαγορεύεται τo κυνήγι με μολύβδινα σκάγια.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση.

Αφού τα σκάγια έχουν καταλήξει στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται από υδρόβια πουλιά, όπως κύκνους, πάπιες, χήνες και Φοινικόπτερα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου, με βάναυσο τρόπο.

Στην Ελλάδα, η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους έχει απαγορευτεί από το 2013, αλλά μέχρι σήμερα, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πηγή φώτο: fb
Με πληροφορίες από: ert.gr

Exit mobile version