Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η νέα παραλία Θεσσαλονίκης να ξανακλείσει, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο κ. Ζέρβας σε σχετική ερώτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθάρισε, πως εάν παρουσιαστούν εικόνες μεγάλου συνωστισμού ή περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων, “δε θα φοβηθούμε να πάρουμε ένα οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι υπηρεσίες καθαριότητας συλλέγουν πλέον τρεις φορές περισσότερα απορρίμματα καθώς οι κοινόχρηστοι χώροι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.
Πρωτίστως είναι η δημόσια υγεία αλλά όλα έρχονται στον καιρό τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια μέτρα, με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη μάσκα παντού. Προφανώς όλα είναι ανοιχτά, προφανώς τα παρακολουθούμε όλα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη το τελευταίο διάστημα τόνισε ότι οφείλεται κυρίως στην επιστροφή των φοιτητών, ενώ ανέφερε πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 28 έτη και ένας στους δύο που είναι φορείς του ιού είναι κάτω των 30 ετών, γι’αυτό και σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται σε αθλητικά σωματεία και σε κάποια σχολεία.
Δερμιτζάκης: Η κάθε χώρα να συγκρίνει τις υποδομές που έχει και να κρίνει
«Ακούω που λένε ότι πάμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Αλλά κάθε χώρα πρέπει να συγκρίνει τις υποδομές που έχει, τις δυνατότητες που έχει και να κρίνει τα δικά της όρια. Στην Ελλάδα δε γίνεται να φτάσουμε τις 6-7-8 χιλιάδες κρούσματα και το σύστημα υγείας να αντέξει. Άρα το επιχείρημα ότι πάμε καλύτερα από τους άλλους δεν είναι αρκετό για να αποφασίσουμε το πότε πρέπει να παρθούν μέτρα. Η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Στο θέμα των θανάτων βρίσκεται στο μέσο όρο και τα μέτρα που μπήκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, με μικρές ενστάσεις», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Θα ήταν καλύτερο να είχαν μπει νωρίτερα τα μέτρα. Το θέμα είναι, μπορούσαμε να τα πάρουμε νωρίτερα; Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τοπικά, αλλά ειδικά οι νέοι μπορούν να μετακινηθούν πολύ εύκολα. Για εμένα, θα έπρεπε να παρθούν τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια για να ελέγξουμε την πανδημία. Είναι γρήγορες οι αλλαγές και είναι καλύτερο να παίρνουμε μέτρα προληπτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θα σας πω μια εκτίμηση. Όταν η Ελβετία είχε περίπου 3.000 κρούσματα καθημερινά, η εκτίμηση ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα ήταν 100.000. Αν υπολογίσετε ότι αυτή τη στιγμή είναι το ένα τέταρτο στην Ελλάδα, εγώ θα έλεγα ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 25.000. Ενεργά είναι και αυτά που έχουν διαπιστωθεί. Τα υπόλοιπα κυκλοφορούν και δεν τα ξέρουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δερμιτζάκης.