Το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες -τα νέα κρούσματα έφτασαν στα 667, εκ των οποίων 250 στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη- μαρτυρά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και τον κίνδυνο να υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας σε επίπεδο που θα πιέσει το σύστημα υγείας.
Αποφασισμένη για νέα μέτρα η κυβέρνηση
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να πάρει νέα μέτρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού. Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και συζητήθηκαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη, που παρουσιάζει πολύ ανοδικές τάσεις στα κρούσματα της τελευταίες ημέρες. Σε επίπεδο συναγερμού βρίσκονται και τα Ιωάννινα, η Καστοριά και οι Σέρρες.
Βατόπουλος: Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος
«Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», τόνισε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως όσο αυξάνοντα τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».
«Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας», «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.
Τόνισε ότι δεν προδικάζει τις αποφάσεις της πολιτείας και πως για την επιστημονική κοινότητα είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, με αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών.
Οι νέοι “επικεφαλής” της επιδημίας
Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.
“Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας” είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.
“Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Πώς οι νέοι καθορίζουν την πληρότητα των Εντατικών
Οι νέοι ως επικεφαλής της επιδημίας ήταν ένα από τα σενάρια που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς και το καλοκαίρι όταν άρχισε να αποτυπώνεται η μετακίνηση σε τουριστικούς προορισμούς και μια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τους θερινούς μήνες και παρά τα κρούσματα που σημειώθηκαν, και που οδήγησαν και σε περιοριστικά μέτρα σε δημοφιλείς προορισμούς, δεν καταγράφηκε με την ένταση και την δύναμη που τώρα αποτυπώνεται η “υπεροχή” των νέων στην επιδημία.
Η ηλικιακή ομάδα 18-39 που καθοδηγεί αυτή τη στιγμή την επιδημία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κινδυνεύει από τη λοίμωξη Covid-19 στον βαθμό που κινδυνεύουν οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες 40-64 και 65 και άνω. Μπορεί όμως να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των άλλων ηλικιακών ομάδων, καθώς όσοι μολύνονται θα οδηγούνται στο νοσοκομείο και πιθανότατα θα χρειαστούν διασωλήνωση. Εχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 87, με τους 60 εξ αυτών να βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Αυτό που φοβούνται – μάλλον το προσμένουν- οι ειδικοί και οι επαγγελματίες υγείας είναι τις επόμενες 10-15 ημέρες να αποτυπωθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ) η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού στους νέους.
“Το θέμα είναι ότι αυτό το φαινόμενο σταδιακά, δηλαδή ο αριθμός των νέων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, θα οδηγήσει, αν όχι τώρα σε βάθος χρόνου, ίσως τις επόμενες 10-15 ημέρες, σε αύξηση των διασωληνώσεων, είτε με αύξηση των ατόμων που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε ακόμα μπορούμε να δούμε και έναν μικρό αριθμό ατόμων που είναι μικρότερης ηλικίας και θα χρειαστούν”, επεσήμανε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, απευθύνοντας έκκληση προς το πληθυσμό 18 – 40 χρόνων να προσέχει ιδιαίτερα.
“Να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς του ιού”, σύστησε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής απευθύνθηκε και στους καπνιστές ζητώντας τους να περιορίσουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, υπενθυμίζοντας ότι οι καπνιστές διατρέχουν διπλό κίνδυνο για βαριά νόσηση με Covid-19.
Με πληροφορίες από: typothes.gr, mixanitouxronou.gr, protothema.gr