Την ώρα που η Αττική καταγράφει 167 νέα κρούσματα, η Θεσσαλονίκη καταφέρνει να είναι κοντά στο να “μηδενίσει” τον ιό, καταγράφοντας μόλις 2 νέα κρούσματα και διατηρώντας την καταπληκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη κατά του ιού.
Μετά τα περιορισμένα (ακόμα και μονοψήφια) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, την καλή πορεία της πόλης έρχεται να πιστοποιήσει και έρευνα καθηγητών του ΑΠΘ που μετρά τις συγκεντρώσεις κορονοϊού στα λύματα.
Τα λόγια του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι στη «Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημα τους, η Θεσσαλονίκη πάει καλά» επιβεβαιώνονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα τόσο με τα καθημερινά, νέα κρούσματα που ανακοινώνονται και φτάνουν ακόμη και σε μονοψήφιο αριθμός, όσο κι από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιεί το ΑΠΘ στα λύματα της πόλης.
Μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος ερευνά μαζί με επιστημονικό προσωπικό τα λύματα της Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι τον Σεπτέμβριο η ανίχνευση του κορονοϊού είναι χαμηλή όπως και τον Ιούνιο.
«Έχουμε χαμηλά νούμερα, χαμηλές συγκεντρώσεις κορονοϊού στα λύματα – αντίστοιχες του Ιουνίου. Αντίθετα δηλαδή με αυτό που θα περίμενε κανείς μιας και υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (σ.σ. ότι ο κόσμος ταξιδεύει στις δύο πόλεις καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί), παρόλα αυτά τα νούμερα είναι χαμηλά» τόνισε ο κ. Καραπάντσιος.
Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει λίγα κρούσματα;
Πού οφείλεται, όμως, η θετική -μέχρι στιγμής- πορεία της Θεσσαλονίκης με τα λίγα κρούσματα;
Παρότι επιφυλακτικός και σημειώνοντας ότι η ανάλυση των δεδομένων θα συνεχιστεί άλλες δύο εβδομάδες, ο κ. Καραπάντσιος εκτιμά ότι μπορεί «οι Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί και τα άτομα που έρχονται σε επαφή με την Αθήνα να μην ανήκουν στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου».
«Οι άνθρωποι που είναι στην Αθήνα με φορτίο του κορονοϊού δεν είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν και έρχονται σε επαφή με τους Θεσσαλονικείς που ταξιδεύουν» συμπληρώνει ο κ. Καραπάντσιος προσθέτοντας ότι «μπορεί όλο αυτό να είναι και τυχαίο, αλλά σίγουρα αν οι πολίτες είχαν επικοινωνία και επαφή αφού δεν υπάρχουν πια ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα σας έλεγα πως θα είχαμε και μετάδοση στη Θεσσαλονίκη».
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, η ομάδα του ΑΠΘ ξεκίνησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα μέτρησης και ανίχνευσης του κορονοϊού στα λύματα της πόλης. Τον περασμένο Μάιο και στις αρχές Ιουνίου, ο ιός ανιχνευόταν σε χαμηλά επίπεδα ώσπου από τα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο άρχισε πάλι να καταγράφεται σημαντική αύξηση. Τότε μάλιστα είχε διαπιστωθεί ότι η αύξηση αυτή δεν μεταφράστηκε σε ασθενείς στα νοσοκομεία της πόλης και ως μόνη εξήγηση ήταν ότι στην πόλη υπήρχαν πολλοί ασυμπτωματικοί.
Τον Αύγουστο, όπως ανέφερε ο κ. Καραπάντσιος, η εικόνα ήταν επίσης καλή με χαμηλή παρουσία κορονοϊού στα λύματα, αλλά τότε θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να τη «μετρήσουν» αφού «οι νέοι της πόλης -που είναι κυρίως ασυμπτωματικοί- έλειπαν σε διακοπές».
Όμως τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που παραμένουν εξαιρετικά αιφνιδίασαν ευχάριστα την ομάδα του ΑΠΘ. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καραπάντσιος, εάν υπήρχε χρηματοδότηση θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες μετρήσεις, πιο αναλυτικά ανά γειτονιά αφού «εμείς εντοπίζουμε εντός 24ωρου» την αύξηση ή τη μείωση του κορονοϊού κι «έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν τεστ».
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραπάντσιος και η υπόλοιπη ομάδα του (μέσα και από πανεπιστημιακές συνεργασίες) βοηθούν στον έλεγχο και στην καταγραφή του κορονοϊού από λύματα στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ, όχι όμως στην Αθήνα!
«Παρότι το προτείναμε, όχι δεν μετράμε τα λύματα της Αθήνας» κατέληξε ο κ. Καραπάντσιος.
«Πάρθηκαν αμέσως μέτρα στη Χαλκιδική»
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, κα Ματίνα Παγώνη, απέδωσε τα λίγα κρούσματα που καταγράφει η Θεσσαλονίκη στο γεγονός ότι στη Χαλκιδική όπου πήγαν οι Θεσσαλονικείς για διακοπές, πάρθηκαν αμέσως μέτρα αφότου εντοπίστηκαν κρούσματα.
«Το ότι παρθήκαν αμέσως μέτρα στην Χαλκιδική, αυτό βοήθησε πολύ» εξήγησε.
Αντίθετα, όπως είπε στην Αθήνα, ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος από της Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας πήγε διακοπές στα νησιά, το καλοκαίρι.
«Για βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τον πληθυσμό της Αθήνας. Πήγαν οι Αθηναίοι τις διακοπές τους στα νησιά και μετά γύρισαν. Υπήρχαν πολλοί ασυμπτωματικοί, άρχισε η μετάδοση κι όπως καταλαβαίνετε μετά τη μετάδοση των ασυμπτωματικών γέμισε όλο το λεκανοπέδιο» τόνισε η κα Παγώνη.
Πρόσθεσε επίσης ότι στην Αθήνα καταγράφεται συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς τονίζοντας ότι αυτό «πρέπει να σταματήσει» ενώ πρόβλημα υπήρξε, όπως είπε, και με τις συναυλίες που έγιναν τον Σεπτέμβριο όπου επίσης σημειώθηκε συνωστισμός.
Πηγή: sputnik.gr