Συνεχίζεται η συγκομιδή πράσινων ελιών Χαλκιδικής με τους μεταποιητές να δίνουν τιμές που κατά μέσο όρο κυμαίνονταν στο 1 ευρώ για το μέγεθος των 110 τεμαχίων.
Υπάρχει μόνο μια «ελαστικότητα» μιας και λόγω της ανομβρίας δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα μεγέθη. Κατά μέσο όρο οι παραγωγοί εισπράττουν περίπου 80 λεπτά το κιλό. Δηλώνουν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι, καθώς η τιμή αυτή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς της ελιάς Χαλκιδικής. Πέρυσι, μπορεί η τιμή να ήταν 1,40 – 1,50 ευρώ αλλά λόγω των μικρών ποσοτήτων που παρήχθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας, το τελικό καθαρό εισόδημα δεν ήταν εν τέλει ικανοποιητικό για πολλούς παραγωγούς. Επίσης οι παραγωγοί αναφέρουν πως οι αποζημιώσεις για τις χαλαζοπτώσεις από πλευράς ΕΛΓΑ, δεν κάλυψαν ούτε το 1/3 από τα χρήματα που θα εισέπρατταν σε περίπτωση πώλησης του προϊόντος.
Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας, «στην πρώτη συγκέντρωση που είχαμε με τους αγρότες την Τρίτη (22 Σεπτεμβρίου) πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να σταματήσουν όλοι την συγκομιδή για δύο ημέρες, ώστε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με τους μεταποιητές. Την Πέμπτη (24 Σεπτεμβρίου) στη δεύτερη συγκέντρωση μετά την ενημέρωση που έγινε στους παραγωγούς για τις διαπραγματεύσεις η πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχιστεί η συγκομιδή. O κύβος ερρίφθη».
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Ευάγγελος Μισαηλίδης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο υποστηρίζει ότι «η ενίσχυση του 7χίλιαρου (έως 7.000 ευρώ) που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Βορίδης δεν αφορά τις ελιές Χαλκιδικής. Για να εισπράξει ο παραγωγός την ενίσχυση θα έπρεπε να δηλώσει την ελιά σαν διπλή κατεύθυνση στο ΟΣΔΕ του 2019. Αν το ειχάμε κάνει όμως αυτό τότε δεν θα ήταν η ίδια αποζημίωση που θα μας έδινε ο ΕΛΓΑ (30 εκατ. ευρώ) για τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου του 2019, που ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα με ελιές. Η ΠΕΜΕΤΕ είναι ένα πολύ ισχυρό επαγγελματικό όργανο, ικανό να προβάλλει τα αιτήματα και τις επιθυμίες των μεταποιητών διαθέτοντας σοβαρή διαπραγματευτική ισχύ. Οι παραγωγοί δεν διαθέτουν ένα τέτοιο όργανο. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει συναντήσεις πριν την συγκομιδή για να διαπραγματευτούμε την τιμή. Πέρσι δεν έγινε γιατί δεν είχαμε παραγωγή. Ούτε φέτος όμως έγινε. Η διαπραγμάτευση τιμής θα πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη συγκομιδής. Πάντως αν υπάρξει χαμηλή τιμή παραγωγού και στις ελιές Καλαμών μπορεί από κοινού να διαπραγματευτούμε με το ΥπΑΑΤ μια ενίσχυση και για την βρώσιμη ελιά».
Στο μεταξύ η συγκομιδή της ελιάς γίνεται με κάποια προβήματα, αφού κατά τη διαδικασία προσέλευσης των μετακλητών εργατών γης παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί από τους εργάτες που προσκαλέστηκαν, είτε δεν προσήλθαν στην Ελλάδα είτε με τον ερχομό τους απαιτούν υπερβολική αναπροσαρμογή της οικονομικής τους συμφωνίας με τον εργοδότη προς όφελός τους είτε προτίμησαν να ασχοληθούν σε άλλο εργοδότη.
*Του Παϊσιάδη Σταύρου από agrotypos.gr
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής