Ερώτηση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, μετά τις εξαγγελίες για μείωση των απαιτούμενων ημερομισθίων από 100 σε 50 ως προϋπόθεση, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Οικονομικών.
Με την Ερώτηση ο κος Πάνας επισημαίνει τη δυσκολία και την ανασφάλεια στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού/επισιτισμού με τη συνέχιση της επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που δυστυχώς είτε αυξάνονται είτε αλλάζουν μορφή. Η Κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της προσπάθειας περιορισμού της απώλειας θέσεων εργασίας, εξήγγειλε την μείωση των αναγκαίων ημερομισθίων για να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας ένας εποχικά εργαζόμενος, από 100 σε 50, ήδη από τον Μάιο.
Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να ‘’κλειδώσει’’ και θεσμικά η εν λόγω δέσμευση, με αποτέλεσμα, δεδομένης της πρόωρης λήξης της φετινής τουριστικής σεζόν, εργοδότες και εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Ο Βουλευτής Χαλκιδικής τόνισε το εξής: «Ο κλάδος του τουρισμού, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, συνεχίζουν να περιμένουν γενναίες λύσεις και στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης. Ειδικότερα στη Χαλκιδική, που αυτή τη στιγμή πλήττεται όσο λίγες περιοχές της χώρας με την εφαρμογή πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού με άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στην εργασία, οι πολίτες που ζουν και εργάζονται στον Νομό ζητούν απαντήσεις. Ας διευκρινίσει λοιπόν η Κυβέρνηση, έστω για αρχή, αν σκοπεύει να θεσμοθετήσει τα μειωμένα ημερομίσθια ώστε οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό/ επισιτισμό να επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας.»
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
1) Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Αδ. Γεωργιάδη
2) Οικονομικών, κο Χρ. Σταϊκούρα
Θέμα: «Να υπάρξει άμεση δέσμευση της Κυβέρνησης για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό και επισιτισμό, με 50 ημερομίσθια»
Κύριοι Υπουργοί,
Είναι γεγονός ότι ο κόσμος της εργασίας έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα κατόπιν της επιβολής των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μάλιστα όσο η πανδημία συνεχίζει να μεταδίδεται στον πληθυσμό επιβάλλονται είτε νέα περιοριστικά μέτρα στις επιχειρήσεις και στην τουριστική κίνηση, είτε συνεχίζουν να ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα, γεγονός που αυτομάτως προκαλεί τη συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους οι οποίοι αν δε φτάσουν στο σημείο να χάσουν τη δουλειά τους, βλέπουν τις αμοιβές τους ολοένα και μειούμενες.
Σύμφωνα με τις από 22 Μαΐου κυβερνητικές εξαγγελίες, μειώθηκαν τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος ανεργίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης, επεκτάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.
Επιπλέον, τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 10 σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος , ειδικά φέτος, ήταν να ενισχυθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο εσωτερικός τουρισμός και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή άλλου είδους θεσμική πρόβλεψη που να υλοποιεί την ανωτέρω εξαγγελία. Αυτό που μέχρι στιγμής είναι γνωστό είναι ότι έχει καταβληθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους μόνο για τον μήνα Ιούνιο.
Όσο καθυστερεί όμως η θεσμοθέτηση των 50 ημερομισθίων για την επιδότηση ανεργίας του εργαζόμενου για το φθινόπωρο και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η τουριστική σεζόν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα φέτος, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Δεδομένου ότι, το αν θα τηρηθεί τελικά η εξαγγελία των 50 ημερομισθίων για να λάβουν την επιδότηση ανεργίας οι εποχικά εργαζόμενοι αφορά ιδίως τους επιχειρηματίες του τουρισμού-επισιτισμού σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, όπου ήδη οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί πολλαπλώς κατόπιν και της προ ολίγων ημερών επιβολής των νέων μέτρων κι είναι μέσα στις περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα υπό τον μεγαλύτερο περιορισμό.
Δεδομένου ότι, η Χαλκιδική είναι μια περιοχή που βασίζει την οικονομία της κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον τουρισμό και φέτος θα βρεθεί με χιλιάδες ανέργους στον εν λόγω τομέα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την γενικότερη εικόνα της τοπικής οικονομίας κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Δεδομένου ότι, οι επιχειρηματίες αλλά και τα άτομα που απασχολήθηκαν στην επιχείρησή τους δικαιούνται να γνωρίζουν τι θα ισχύσει αναφορικά με το επίδομα ανεργίας κι αναλόγως να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες ρύθμισης της σχέσης εργασίας.
Δεδομένου ότι, η Κυβέρνηση οφείλει να υψώσει τείχος προστασίας και παράλληλα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με έμφαση στις περιοχές της χώρας που πλήττονται περισσότερο, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της προστασίας της υγείας στην οικονομία και εφαρμόζοντας παράλληλα γενναία αντισταθμιστικά μέτρα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,
– Σκοπεύετε να νομοθετήσετε άμεσα τη μείωση των ημερομισθίων από 100 σε 50 ως προϋπόθεση για την λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, ώστε να αρθεί το καθεστώς αμφιβολίας στο οποίο βρίσκονται εργοδότες και εργαζόμενοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως σε περιοχές που οικονομικά έχουν πληγεί δραματικά όπως η Χαλκιδική;
Ο Ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
Απόστολος Πάνας’’