Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επανέλαβε επίσης την καταδίκη της Ε.Ε. για το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.
Όπως τόνισε στον κ. Ερντογάν, ο απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των υφιστάμενων διενέξεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζ. Μπορέλ έχει συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κατόπιν αιτήματος της Αθήνας.
Συνάντηση Δένδια – Πομπέο την Παρασκευή
Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας συνεχίζεται την Παρασκευή σε δύο κεντρικά επίπεδα: Αφενός με τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη και αφετέρου με την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει μάλιστα της οποίας, επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε την Πέμπτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα.
Προ του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ενώ συνομίλησε επίσης με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις βαν Χόλεν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
του Γιάννη Παλαιολόγου από kathimerini.gr