• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Παιδίατρος Αναστάσιος Χατζής: Με προσοχή τη μάσκα στα παιδιά!

admin Από admin
4 Αυγούστου, 2020
Σε Απόψεις, Υγεία
105
SHARES
60
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

*Γράφει ο Αναστάσιος Χατζής, MD, PHd, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής θεραπείας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Γίνεται συνεχώς συζήτηση αν τα παιδιά θα πρέπει ή όχι να φορούν μάσκα, όταν βγουν από το σπίτι.

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για παιδιά θα πρέπει να εξηγούμε σε ποιες ηλικίες αναφερόμαστε. Γιατί διαφορετικά αντιμετωπίζουμε το βρέφος και το νήπιο, αλλιώς τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου και αλλιώς τα παιδιά του Λυκείου.

Και αυτό γιατί τόσο η σωματική διάπλαση όσο και η ωρίμανση διαφέρουν στις παραπάνω ηλικίες καθώς την ανάπτυξη του παιδιού ακολουθεί και μία αντίστοιχη ψυχοκινητική και νοητική εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το φρούτο που πρέπει να το τρώτε στις 11 το πρωί για να ρίξει χοληστερίνη και πίεση

8 Απριλίου, 2026
φώτο αρχείου

Η χημική ουσία που συνδέεται με εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις και χιλιάδες θανάτους νεογέννητων παγκοσμίως

2 Απριλίου, 2026

Όσον αφορά στον αν θα πρέπει τα παιδιά να φορούν ή όχι μάσκα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως:

– από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα

– από την έκθεση στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το παιδί στους ενήλικες πχ. στους καθηγητές και τους δασκάλους, χωρίς να αγνοούμε ότι και το ίδιο το παιδί θα πρέπει να προστατεύεται.

Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά όταν φορούν τη μάσκα.

Όλοι συμφωνούν ότι για να προστατεύει η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το στόμα και τη μύτη καλύπτοντας και το πηγούνι.

Όμως, μια τέτοια εφαρμογή αναπόφευκτα δυσκολεύει την αναπνοή.

Ένας ενήλικας, αν δεν έχει χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει ανάλογα την αναπνοή του. Ένα μικρό παιδί αυτό δε μπορεί να το κάνει. Πολύ περισσότερο αν τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξει!

Σ’ αυτήν την περίπτωση η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη, πιο απότομη και πιο βαθιά. Αν λοιπόν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του.

Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και τη μύτη δεν προκαλεί είσοδο του αέρα, όπως γίνεται στην κανονική αναπνοή.

Αυτό έχει δύο συνέπειες:

1. απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.

2. μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.

Και τα δύο μαζί δυσκολεύουν την καρδιακή λειτουργία με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος.

Και τα δυο μπορούν αν οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Άρα, πέρα από το αν πρέπει ή δεν πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα, σημασία έχει να γνωρίζουμε τους κινδύνους από αυτή και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Έτσι, στα μεγάλα παιδιά, γυμνασίου και λυκείου, εξηγούμε κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως πχ τρέξιμο φορώντας τη μάσκα.

Στα μικρότερα παιδιά (του δημοτικού) και τους εξηγούμε τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως στα μεγάλα παιδιά, αλλά κυρίως τα παρακολουθούμε από κοντά καθ’ όλη τη διάρκεια που φορούν τη μάσκα.

Τα ακόμη μικρότερα παιδιά, τα νήπια και τα βρέφη, μάλλον προέχει να μείνουν στο σπίτι, όπου η μάσκα προφανώς δεν τους χρειάζεται.

Σημαντική σημείωση:

Υπάρχουν στρογγυλές μάσκες με σκληρό περίβλημα, που εφαρμόζουν πάρα πολύ στεγανά και δεν αφήνουν καθόλου τον αέρα να διαφεύγει από τις παρυφές τους. Αυτές είναι τελείως ακατάλληλες για τα παιδιά.

Πηγή: iatriko.gr

Προηγούμενο

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό αύριο το πρωί

Επόμενο

ΗΠΑ: Τζιτζίκια – ζόμπι σπέρνουν τον πανικό στη Βιρτζίνια

ΣχετικάΆρθρα

Υγεία

Αυτό είναι το φρούτο που πρέπει να το τρώτε στις 11 το πρωί για να ρίξει χοληστερίνη και πίεση

8 Απριλίου, 2026
φώτο αρχείου
Επιστήμη / Τεχνολογία

Η χημική ουσία που συνδέεται με εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις και χιλιάδες θανάτους νεογέννητων παγκοσμίως

2 Απριλίου, 2026
Απόψεις

Ιράν προς Τραμπ: «Οι μονάδες αφαλάτωσης θα γίνουν στόχος» – Απειλεί με ανθρωπιστική καταστροφή

23 Μαρτίου, 2026
Επόμενο

ΗΠΑ: Τζιτζίκια - ζόμπι σπέρνουν τον πανικό στη Βιρτζίνια

φώτο αρχείου

53χρονος αυνανίζοταν σε πισίνα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, μπροστά σε ανήλικες κοπέλες

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.