• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Το μυστικό της μακροζωίας: Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

admin Από admin
13 Ιουλίου, 2020
Σε Featured, Υγεία, Χαλκιδική
22
SHARES
11
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους και πώς αυτό συνδέεται με την «εξαφάνιση» των παθήσεων;
Οι περισσότεροι πεθαίνουν μετά τα 85 τους χρόνια, ενώ υπάρχει ένα διόλου «ευκαταφρόνητο» ποσοστό που υπερβαίνει τα 90-95 χρόνια, με μερικούς να φτάνουν και τα 100. Τα καρδιολογικά περιστατικά είναι πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο, καθώς και όλες οι οργανικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την καρδιά (αρτηριοσκλήρυνση, τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, πίεση κ.α.), με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη ν’ «απουσιάζουν» σχεδόν ολοκληρωτικά.

Πώς έχουν καταφέρει, λοιπόν, οι μοναχοί του Αγίου Όρους σχεδόν να εξαλείψουν τις αρρώστιες που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο στον «έξω κόσμο»; Πώς γίνεται σε περισσότερα από 2000 άτομα που ζουν εκεί, η συντριπτική πλειοψηφία να πεθαίνει από φυσιολογικά αίτια και στα βαθιά γεράματα;

Η απάντηση μπορεί να μοιάζει σύνθετη στο γυμνό μάτι, όμως είναι εξαιρετικά απλή.

Διατροφή

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μάλαμα: Η πόντιση πολεμικού σκάφους στην παραλία της Καλογριάς της Χαλκιδικής είναι υπερβολική κι αχρείαστη

21 Απριλίου, 2026

Παράταση προθεσμίας για δικαιούχους οικοπέδων του Π.Δ. 24.4.1985 – Όσα ισχύουν έως το 2027

21 Απριλίου, 2026

Οι μοναχοί δεν τρώνε καθόλου κρέας- το «αντικαθιστούν» με τα όσπρια και σπανιότερα με το ψάρι. Δεν βάζουν καρυκεύματα στο φαγητό τους, αποφεύγουν τα λίπη, το βούτυρο, τις κρέμες γάλακτος και πάσης φύσεως συνοδευτικά.

Τρώνε πληθώρα λαχανικών και φρούτων, αρκετό ψωμί (το οποίο, ως γνωστόν, περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), τυρί, αυγά και διάφορες πίτες, ενώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα του γεύματός τους.

«Απόρροια» όλων των παραπάνω είναι η μείωση του σακχάρου και της πίεσης, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη δέχονται ένα ισχυρό… πλήγμα, προλαμβάνεται η εκδήλωση της οστεοπόρωσης και διαφόρων τύπων καρκίνου, ευνοείται η καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ μια τέτοιου είδους διατροφή διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, με το τι τρώνε οι μοναχοί είναι και το πόσο και πότε τρώνε.

Η σημασία της «βυζαντινής ώρας»

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους γευματίζουν σε «παράλογες»- για όσους βρίσκονται εκτός αυτού- ώρες: το μεσημεριανό τους καταναλώνεται στις 8 το πρωί, ενώ το βραδινό (δείπνο) στις 6 το απόγευμα.

Ο λόγος που γίνεται αυτό έχει να κάνει με το βυζαντινό ωράριο, το οποίο έχει ως βάση του το ηλιοβασίλεμα. Με το που δύει ο ήλιος αυτομάτως τελειώνει η μέρα και η συγκεκριμένη στιγμή συμπίπτει για τους μοναχούς με τις 12 τα μεσάνυχτα.

Πέραν της ισορροπημένης και προσεγμένης διατροφής, σημαίνων παράγοντας είναι και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν: στις μερίδες τους τηρείται το μέτρο και μόλις τελειώσει η ποσότητα του γεύματός τους δεν τρώνε περισσότερο.

Τεράστιο ρόλο παίζει, φυσικά, και το γεγονός πως η ποιότητα του ίδιου του φαγητού είναι πολύ υψηλή, μιας και όλες οι τροφές τους είναι βιολογικής καλλιέργειας και προέρχονται από τα χωράφια τους.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί το προφανές: κανένας μοναχός δεν καπνίζει.

Άσκηση, ξεκούραση και κοινή εστίαση

Παρά την «παραδοξότητα» των μόλις δύο γευμάτων ημερησίως, οι μοναχοί ασκούνται συστηματικά με φυσικό τρόπο, καθώς οι αγροτικές τους εργασίες και οι ασχολίες τους (η εκτέλεση των διακονημάτων, φερ’ ειπείν) κρατούν σε υψηλά επίπεδα την φυσική τους κατάσταση.

Επιπρόσθετα, φροντίζουν να ξεκουράζονται προκειμένου ν’ ανακτούν δυνάμεις- δεδομένου του ότι ξυπνούν στις 3:30 το πρωί: μετά από κάθε γεύμα πηγαίνουν για ύπνο 2-3 ωρών, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν δραστήριοι για το υπόλοιπο της ημέρας.

Πέραν όλων των υπολοίπων, εξέχουσας σημασίας είναι και η επιλογή τους να τρώνε όλοι μαζί, καθώς με την κοινή εστίαση και τα προγραμματισμένα γεύματα επιτυγχάνουν σταθερότητα στο μεταβολισμό τους, αποφεύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν την πέψη του οργανισμού τους, κάτι που οδηγεί στην πνευματική καθαρότητα.

Εν κατακλείδι

Η διατροφική κουλτούρα των «σωστών» γευμάτων που ακολουθούν οι μοναχοί σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση, την ξεκούραση, την κοινή εστίαση για να μην παρεκκλίνουν από το πρόγραμμά τους, το γεγονός πως δεν καπνίζουν και δεν πίνουν αλκοόλ (παρά μονάχα κρασί και ούζο σε ελεγχόμενες ποσότητες) είναι το μυστικό που «ξεκλειδώνει» το μονοπάτι της μακροζωίας και της ελαχιστοποίησης των επιβλαβών για την υγεία νοσημάτων.

Καμιά φορά το «θαύμα» βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.

Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να κοιτάξει προς την σωστή πλευρά.

Πηγή: citypatras.gr

Tags: Άγιο Όρος
Προηγούμενο

Κατερίνα Νοτοπούλου: Από αυτοάνοσο νόσημα έχασα σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή μου

Επόμενο

Κρήτη: Γονείς μπέρδεψαν τα δίδυμα και πήγαν το υγιές παιδί στο νοσοκομείο

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Κ. Μάλαμα: Η πόντιση πολεμικού σκάφους στην παραλία της Καλογριάς της Χαλκιδικής είναι υπερβολική κι αχρείαστη

21 Απριλίου, 2026
Featured

Παράταση προθεσμίας για δικαιούχους οικοπέδων του Π.Δ. 24.4.1985 – Όσα ισχύουν έως το 2027

21 Απριλίου, 2026
φώτο αρχείου
Featured

Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

21 Απριλίου, 2026
Επόμενο
φώτο αρχείου

Κρήτη: Γονείς μπέρδεψαν τα δίδυμα και πήγαν το υγιές παιδί στο νοσοκομείο

Κάτω Αχαΐα: Έστησε εξέδρα για υπαίθριο γλέντι και κατέληξε στο αυτόφωρο (φώτο)

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.