Νεκρό είναι αγόρι 15 ετών στη Μογγολία από βουβωνική πανώλη, ενώ δεκάδες άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή βρίσκονται στην απομόνωση. Η απώλεια αυτή έρχεται ενώ Ρωσία και Κίνα έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις ότι είναι ευάλωτες στη διάδοση του Μαύρου Θανάτου.
Ο έφηβος που δεν κατονομάζεται είχε υψηλό πυρετό μέρες μετά που έφαγε μαρμότα με δύο φίλους. Πέθανε τρεις μέρες μετά αφού είχε φάει το κρέας του τρωκτικού, σύμφωνα με τις αναφορές. Οι Αρχές ενημέρωσαν όλες τις επαφές τους για το ρίσκο της διάδοσης της μόλυνσης. Η βουβωνική πανώλη είναι μία βακτηριακή ασθένεια που εξαπλώνεται από τους ψύλλους οι οποίοι ζουν σε άγρια τρωκτικά, όπως οι μαρμότες. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Το αγόρι πέθανε στη δυτική Μογγολία, στην επαρχία Γκόβι Αλτάι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για Ζωονόσες Ασθένειες. Lockdown έχει επιβληθεί σε πέντε περιοχές για να σταματήσει η εξάπλωση. Δύο περιπτώσεις βουβωνικής πανώλης επιβεβαιώθηκαν στη γειτονική επαρχία του Χοβντ, όπου επρόκειτο για έναν 27χρονο και τον 17χρονο αδερφό του. Εκατοντάδες εμβολιάστηκαν που είχαν έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με τα δύο αδέρφια.
Ένα ζευγάρι πέθανε από βουβωνική πανώλη στα δυτικά της Μογγολίας τον Απρίλιο του 2019 αφού έφαγε ωμό κρέας μαρμότας. Μία επιβεβαιωμένη περίπτωση στην Κίνα αυτόν τον μήνα δεν πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση. Όμως το υπουργείο Υγείας της Μογγολίας θεωρεί πως οι ορεινές περιοχές της Κίνας και της Ρωσίας όπως και η Μογγολία κινδυνεύουν από πανώλη λόγω της ύπαρξης μολυσμένων πληθυσμών μαρμότας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η πανδημία των ετών 1348 – 1353 ήταν από τις πλέον καταστροφικές στην παγκόσμια ιστορία. Ο συνολικός ανθρώπινος απολογισμός της, υπολογίζεται σε 100 έως 200 εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρώπη, στην Ασία και στη βόρεια Αφρική. Μάλιστα εκτιμάται ότι μείωσε τότε τον παγκόσμιο πληθυσμό από 450 εκατομμύρια σε 350 – 375 εκατομμύρια.
Πηγή: enikos.gr