Σφόδρα επικριτικός και δηκτικός για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, εμφανίστηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο προσκείμενος στο κεμαλικό κόμμα, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είπε ουσιαστικά ότι μπορεί αυτή η απόφαση να οδηγήσει σε αντίποινα σε χώρες όπου υπάρχουν τζαμιά.
Διερωτήθηκε δε τι άλλαξε από τότε που ο Ερντογάν φοβόταν για την τύχη των τζαμιών και έλεγε «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά;»
«Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει» είπε.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε εμφανώς ειρωνικά ότι θα στήριζε την απόφαση αν πρόσφερε θέσεις εργασίας: «Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια άνεργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση».
Πηγή: sigmalive.com

![Η δημοτικότητα του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς έχει υποχωρήσει δραματικά, μόλις 19 μήνες αφότου κέρδισε τις εκλογές. [A.P. Photo / Markus Schreiber]](https://blog.moudaniwn.gr/wp-content/uploads/2026/09/germany-120x86.jpg)

![Η δημοτικότητα του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς έχει υποχωρήσει δραματικά, μόλις 19 μήνες αφότου κέρδισε τις εκλογές. [A.P. Photo / Markus Schreiber]](https://blog.moudaniwn.gr/wp-content/uploads/2026/09/germany-350x250.jpg)




