Οι Σέρβοι οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά δεν μπορούν καθώς αν οι ξενοδόχοι δώσουν τα διαβατήρια χωρίς προηγούμενη άδεια από τον ΕΟΔΥ κινδυνεύουν με καμπάνα 5.000 για το σπάσιμο της καραντίνας, δεδομένου ότι θεωρούνται υγειονομικοί υπεύθυνοι των τουριστών τους
Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας παραμένει η Χαλκιδική καθώς αν και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ συγκεκριμένο κατάλυμα τελικά ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου υπαναχώρησε, η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής.
Την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα τρεις Σέρβοι οι οποίοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τις προηγούμενες μέρες με προορισμό τη Χαλκιδική. Και οι τρεις Σέρβοι έχουν ενημερωθεί ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και παραμένουν στα δωμάτιά τους. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Σέρβων το οποίο είναι ασυμπτωματικό μαζί με το 5χρονο παιδί τους το τεστ του οποίου βγήκε αρνητικό. Το ζευγάρι εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει από τη Χαλκιδική και να επιστρέψει στη Σερβία.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι ο ξενοδόχος απαίτησε από τον ΕΟΔΥ έγγραφη διαβεβαίωση για να δώσει πίσω τα διαβατήρια τα οποία και πήρε κατά το check-in. Ο ξενοδόχος είναι υγειονομικός υπεύθυνος των τουριστών που φιλοξενεί και τιμωρείται με 5.000 ευρώ για το σπάσιμο της καραντίνας πελατών του. Από την άλλη θετική με κορονοϊό βρέθηκε και μια γυναίκα από την Σερβία στο δεύτερο πόδι. Αναζητήθηκε από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα από όπου και μπήκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου και παραμένει σε καραντίνα.
Ακυρώνουν τις κρατήσεις του Αυγούστου
«Οι Σέρβοι είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού της Χαλκιδικής αποτελώντας τον 60-70% του τουρισμού της περιοχής. Ήδη έχουν ξεκινήσει ακυρώσεις σε κρατήσεις από Σέρβους και για τον Αύγουστο, αν και η απαγόρευση ισχύει προς το παρόν μέχρι και τις 15 Ιουλίου» είπε o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Συνολικά ο τζίρος των Σέρβων τουριστών άγγιξε πέρσι τα 420 εκατ. ευρώ ενώ οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα ξεπέρασαν το 2019 το 1 εκατ. «Αποτελούν τους βασικούς μας τουρίστες τα τελευταία δέκα χρόνια. Ελπίζω αυτό που έγινε με το κλείσιμο των συνόρων να μην επηρεάσει τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δεδομένου ότι το κενό που θα δημιουργηθεί είναι δυσαναπλήρωτο» είπε ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ελέγχους όλο το 24ωρο στον Προμαχώνα. Ωστόσο, αν και υπάρχει πλάνο από τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κρούσμα κορονοϊού, το πλάνο ακόμη δεν έχει τυποποιηθεί. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιος θα ειδοποιεί του τουρίστες για το που θα μείνουν μετά τον εντοπισμό τους και ποιος θα ενημερώνει τα καταλύματα.
Εξομαλύνθηκε η κίνηση στον Προμαχώνα
Στο μεταξύ, εξομαλύνθηκε απο την Δευτέρα η κατάσταση στα σύνορα με την Βουλγαρία στον Προμαχώνα. Συνεχής είναι η ροή των οχημάτων και δεν υπάρχουν ουρές και καθυστερήσεις. Νέο στοιχείο η αύξηση των Ούγγρων ταξιδιωτών. Από την 1η Ιουλίου έχουν περάσει από τα σύνορα του Προμαχώνα περισσότεροι από 100.000 ταξιδιώτες. Από αυτούς περίπου 15.000 ήταν Σέρβοι. Από τα σύνορα συνεχίζουν να περνούν Βούλγαροι αλλά και πολλοί ομογενείς από την Ευρώπη καθώς έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.
«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορά μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» τόνισε, νωρίτερα το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου, μεταξύ άλλων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Όπως ο ίδιος εξήγησε ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορά μας μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα «ορφανά». Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες, άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.
πηγή: ethnos.gr