Όπως καταγγέλλει η Νίκη Γκινούδη, που ζει εδώ και 30 χρόνια δυο χιλιόμετρα έξω από την Ποτίδαια «όλα αυτά τα χρόνια αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νερό από «νερουλάδες». Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μόνο μια εταιρία. Έχω κάνει αίτηση από πέρσι, ίσως και πρόπερσι στο Δήμο, για να μπορώ να έχω παροχή νερού από τη δημοτική εταιρία ύδρευσης. Μου απέρριψε το αίτημα, έκανα ένσταση και μου την απέρριψε, γιατί δεν φτάνουν οι παροχές για το δίκτυο. Είναι απαράδεκτο αυτό για ένα δήμο, διερωτώμαι για ποιο λόγο να μου στερεί αυτή την παροχή;».
Εξηγεί μάλιστα πως το 90% των σπιτιών είναι νόμιμα και οι κάτοικοι πληρώνουν κανονικά δημοτικά τέλη, παρ’ όλα αυτά για να έχουν νερό, εξαναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες.
«Δεν γίνεται να πληρώνω εγώ στη ΔΕΗ δημοτικά τέλη, και όταν σου ζητάω νερό, να μου λες ότι δεν φτάνουν οι παροχές. Βάλτε παροχές. Εδώ και 30 χρονιά βιώνουμε αυτή η κατάσταση» επισημαίνει η κ. Γκινούδη.
Καταγγέλλουν δε ότι με αυτή την πρακτική, «οι τοπικές αρχές κάνουν «πλάτες» στη μια και μοναδική ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την υδροδότηση της μισής Χαλκιδικής», ενώ τονίζουν πως το νερό είναι ακατάλληλο και έχει προκαλέσει σε πολλούς κατοίκους προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ουρολοιμώξεις.
Το νερό που παρέχει η ιδιωτική εταιρεία είναι ακατάλληλο για πόση, όπως αναγράφεται και στην απόδειξη. «Όταν τροφοδοτείς ένα σπίτι δεν μου αρκεί εμένα να μου λες είναι ακατάλληλο το νερό. Κάπως θα πρέπει και εμείς να κάνουμε μπάνιο, να συντηρηθούμε, να μαγειρέψουμε. Είναι γενικώς ακατάλληλο όμως, όχι μόνο για πόση» εξηγεί η κ. Εύα που τα τελευταία 15 χρόνια διατηρεί εξοχική κατοικία λίγο πιο έξω από την περιοχή της Ποτίδαιας, που προσθέτει πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμα και για να πλύνουν τα μαγειρικά τους σκεύη. «Είναι αδύνατο να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για να πλύνουμε τα μαχαιροπιρουνά μας» σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, εξηγεί πως στη Νέα Ποτίδαια είναι κάποιες περιοχές εκτός σχεδίου, οι οποίες παίρνουν νερό από ιδιώτες, ενώ στα Μουδανιά, όλοι τροφοδοτούνται από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.
«Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ κόσμος έχει χτίσει σε αγροτεμάχια, που δεν είναι σε εντός σχεδίου περιοχές. Επειδή το νερό δεν επαρκεί, εμείς έχουμε δώσει ανέκαθεν μόνο στις εντός σχεδίου περιοχές».
Προσθέτει δε, πως δεν υπάρχει επάρκεια νερού για την Ποτίδαια και για αυτό δε υδροδοτούνται. Αξιοσημείωτο είναι πως η Ποτίδαια δεν υδροδοτείται από την δική της περιοχή αλλά από την περιοχή της Ολύνθου και της Νέας Φώκιας. «Το νερό μεταφέρεται από χιλιόμετρα μακριά. Με την πρώτη ευκαιρία, όταν έχουμε επάρκεια νερού θα δώσουμε και σε αυτές τις περιοχές είτε μπουν είτε δεν μπουν στο σχέδιο. Χρονικά δεν μπορώ να το προσδιορίσω» σημειώνει ο δήμαρχος.
Αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλεμετρίας και Αυτοματισμών στα Δίκτυα Ύδρευσης και Ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και ελέγχου Διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα όλων των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών», συνολικού προϋπολογισμού 1.859.340,58 ευρώ, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε 1,5 χρόνο περίπου, ο κ. Καρράς τονίζει πως πρόκειται να αποτελέσει έναν καταλυτικό παράγοντα για την υδροδότηση στη δημοτική ενότητα Μουδανιών.
«Ευελπιστούμε πως θα εξοικονομήσουμε νερό και ελπίζουμε πως με αυτή την εξοικονόμηση, θα μπορέσουμε να υδροδοτήσουμε και περιοχές που δεν υδροδοτούμε αυτή τη στιγμή» καταλήγει ο δήμαρχος.
Πηγή: grtimes.gr