Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για ενδεχόμενο νέο κύμα επιθετικότητας, καθώς ομάδες μεταναστών κρατούνται σε αποθήκες κοντά στη μεθόριο
Μέσα από αντίσκηνα που έχουν στήσει κοντά στην τουρκική όχθη του Εβρου, άνδρες της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) παρακολουθούν τον οργασμό εργασιών θωράκισης των συνόρων στην ελληνική πλευρά, η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής προώθησης προσφύγων – μεταναστών από τη γείτονα, ενάμιση μήνα μετά τη «μάχη του Εβρου».
Στα προγεφυρώματα του Πέπλου και των Φερών, όπου τα σύνορα είναι χερσαία μετά την ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, και σε άλλα ευάλωτα σημεία κατά μήκος της μεθορίου τοποθετούνται χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, γίνεται εκχέρσωση ελωδών εδαφών και καθαρισμός της άγριας βλάστησης. Ο φράχτης στο βόρειο τμήμα ενισχύεται και επεκτείνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κατά μήκος του ποταμού επιπλέον 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων και πολλαπλές δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες.
Μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή, με ειδική πρόβλεψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Ανεξαρτήτως δαπάνης»
Με άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΝΠ έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία κατασκευής του φράχτη «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης», και χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ακρίτες που «χτενίζουν» τη γη με τα τρακτέρ τους στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών δηλώνουν έτοιμοι να τα μεταφέρουν και πάλι κατά μήκος των αναχωμάτων και των περασμάτων που γνωρίζουν καλά, συνδράμοντας τις Αρχές – όπως έκαναν με επιτυχία τον Μάρτιο – με τη φυσική τους παρουσία αν η απειλή επανέλθει.
Ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του «πολέμου χωρίς όπλα» που δόθηκε στον Εβρο, παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην απέναντι πλευρά της μεθορίου. Εκτός από τους σκηνίτες στρατοχωροφύλακες, έχουν καταγραφεί σποραδικές κινήσεις και από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος, ενώ δεν λείπουν και οι επικίνδυνες προκλήσεις. Τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την απέναντι πλευρά κατά ελληνικών περιπόλων και συνοριοφυλάκων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τακτική άλλαξε μετά την ανάληψη καθηκόντων από νέο Τούρκο στρατιωτικό διοικητή στο νότιο τμήμα. «Δεν ξέρουμε αν πυροβολούν στον αέρα. Μπορεί να το κάνουν και σε ευθεία βολή» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, προσθέτοντας πως έχει δει άνδρες της Jandarma να γίνονται οι ίδιοι διακινητές, κατευθύνοντας ομάδες μεταναστών προς τα περάσματα.
Επαγρύπνηση
Μπορεί το σκηνικό να θυμίζει ελάχιστα την ένταση του Μαρτίου, ωστόσο η κατάσταση απέχει από το να θεωρηθεί ήρεμη και καθησυχαστική. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, ομάδες μεταναστών κρατούνται και πάλι σε αποθήκες κοντά στα σύνορα και αναμένουν την ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα. Οι απόπειρες είναι σποραδικές το τελευταίο διάστημα, αλλά οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές επαγρυπνούν, γνωρίζοντας καλά πως η απειλή θα επανέλθει με νέες προσπάθειες μαζικής προώθησης μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία. Εχει ακουστεί δημόσια, άλλωστε, από τα πιο επίσημα χείλη της τουρκικής ηγεσίας: του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και πριν από λίγες μέρες του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Στη μετά τον Εβρο εποχή, τίποτα δεν είναι το ίδιο πια» τόνισε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας πως «στον Εβρο η Τουρκία απέτυχε και η Ελλάδα πέτυχε να προασπίσει τα ιερά σύνορα της χώρας και τα κοινά σύνορα της ΕΕ». Ζήτησε, ωστόσο, να ακούσουμε με προσοχή τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας.
Στο ίδιο πνεύμα και η Frontex – η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα στον Εβρο τις ενισχυμένες δυνάμεις συνοριοφυλάκων που έστειλε εκτάκτως τον Μάρτιο – σε εμπιστευτική έκθεση που αποκάλυψε η γερμανική «Die Welt» προειδοποιεί για μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα, μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας στις περιοχές κοντά στη μεθόριο.
Ο ίδιος οργανισμός χτυπάει «καμπανάκι» και για τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη μέσω των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, αν υπάρξουν τέτοιες κινήσεις. Στην ετήσια ανάλυση κινδύνου (risk analysis) που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, η Frontex χαρακτηρίζει τον νέο κορονοϊό ως μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, ασύγκριτα μεγαλύτερη από προηγούμενες (SARS, Εμπολα, γρίπη των πτηνών κ.ά.) και επισημαίνει την αδυναμία ασφαλούς διάγνωσης και ελέγχου σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες.
«Οι ασθενείς με SARS ήταν μολυσματικοί μόνο μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, κάτι που δεν ισχύει με τον κορονοϊό. Ασθενείς που πάσχουν από την Covid-19 είναι μολυσματικοί πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασυμπτωματικοί δεν αναγνωρίζονται εύκολα στα σημεία εισόδου και ενδέχεται να μεταδώσουν την ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι εν μέρει αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την αποτροπή εξάπλωσης» υπογραμμίζεται.
Όταν «Αστυνομία, Στρατός και τοπική κοινωνία έγιναν μια γροθιά»
Η «μάχη του Εβρου» άφησε στην περιοχή μια «προίκα» που πρέπει να αποτελέσει οδηγό σε κάθε μελλοντική πρόκληση, επεσήμανε στο «Eθνος της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Eβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Αστυνομία, Στρατός και τοπική κοινωνία έγιναν μια γροθιά και κράτησαν τα σύνορα, ενώ όλη η Ελλάδα δήλωσε έμπρακτα τη συμπαράστασή της. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπούσε στα σύνορα» τόνισε. Η προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να πιάσει απροετοίμαστες τις ελληνικές Αρχές, «χτυπώντας» μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, απέτυχε. Κάθε προσπάθεια επανάληψης θα τις βρει έτοιμες.
«Γίνεται θωράκιση με επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού μέχρι το Δέλτα. Τοποθετούνται πενηντάμετροι πυλώνες με κάμερες και σύγχρονα μέσα κατόπτευσης, αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία» υποστηρίζει ο κ. Πέτροβιτς, ο οποίος πρότεινε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη η εκπαίδευση των 400 νέων συνοριοφυλάκων. Παράλληλα, σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο των ντόπιων ακριτών.
«Eχουμε πλέον μόνιμη παρουσία στα χωράφια, με κάποιους να δουλεύουν και τη νύχτα. Οι δυνάμεις Στρατού και Αστυνομίας παραμένουν αυξημένες, η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη μετά τα γεγονότα του Μαρτίου και είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε και πάλι στα αναχώματα αν χρειαστεί» τόνισε στο «Eθνος της Κυριακής» ο Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Τα μέλη του συνέβαλαν στην αποτροπή προώθησης χιλιάδων μεταναστών τον Μάρτιο στο προγεφύρωμα των Φερών.
Πηγή: ethnos.gr