Με τον τουρισμό στη χώρα μας να αποτελεί τον μεγάλο ασθενή, όλη η αλυσίδα γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο, από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι τα εστιατόρια, τις μαρίνες, τα σκάφη αναψυχής, καλούνται φέτος να λειτουργήσουν με πρωτόγνωρους κανόνες που ίσως θα θυμίζουν… νοσοκομείο, για την προστασία της δημόσιας υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και όσων ξένων επισκεπτών θα αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Έστω και με καθυστέρηση η Κομισιόν επιχειρεί να συντονίσει τα πρωτόκολλα μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, ωστόσο είναι προφανές ότι κάθε κυβέρνηση κάνει τον δικό της σχεδιασμό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Παρά το τοπίο που παραμένει θολό, τους ανθρώπους του τουρισμού που δεν ξέρουν πως θα λειτουργήσουν και αν τελικά θα επιλέξουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ή όχι, η χώρα μας αποτελεί δελεαστικό τουριστικό προορισμό για μια σειρά πολιτών χωρών που είτε βρέθηκαν με ένταση, είτε όχι, στο μάτι του κυκλώνα που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον «καθαρές» χώρες, που αντιμετώπισαν με συνέπεια και ταχύτητα τον φονικό ιό τουλάχιστον στην πρώτη φάση και πλέον αποτελεί μια ιδανική λύση για πολλούς ξένους που αν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ήδη εκπρόσωποι του τουρισμού σε Χαλκιδική και Σαμοθράκη κάνουν λόγο για κρούσεις από Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές στους εν λόγω προορισμούς. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θάσο. Για τους Βαλκάνιους η επιλογή της χώρας μας, την οποία πολλοί εξ αυτών γνωρίζουν από άλλες χρονιές που την επισκέφτηκαν, αποτελεί, επιπρόσθετα, μια εύκολη λύση καθώς μπορούν να έρθουν οδικώς, όταν φυσικά ανοίξουν τα σύνορα. Στη Σαμοθράκη ενδιαφέρον υπάρχει και από Αυστραλούς, Αυστριακούς αλλά και Νεοζηλανδούς, ωστόσο βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων των αεροπορικών εταιρειών για τους προορισμούς που θα εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.
Τι γίνεται με Γερμανούς, Άγγλους, Ιταλούς, Γάλλους και Αμερικανούς
Η γερμανική κυβέρνηση, δεδομένης και της πίεσης που αισθάνεται λόγω της σημαντικής αύξησης των θανάτων και των κρουσμάτων του φονικού ιού, μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάνει εκστρατεία στους πολίτες της για εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά καθώς δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να έρθουν στη χώρα μας, που αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο καλοκαιρινό προορισμό για αυτούς. Πέρυσι επισκέφτηκαν τη χώρα μας 4 εκατ. Γερμανοί και δαπάνησαν 2,95 δις ευρώ.
Η Ιταλία που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον καλών πελατών της χώρα μας, προσπαθεί να συνέλθει από το βίαιο χτύπημα του covid-19, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να μετρά θύματα.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βιώνουν μια απίστευτη υγειονομική κρίση με τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτη έως απροετοίμαστη αποδείχθηκε η Μεγάλη Βρετανία, που είναι μια ακόμη χώρα που κάθε χρόνο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη για τη χώρα μας αποτυπώνεται στα 2,56 δις ευρώ που δαπάνησαν πέρυσι οι Άγγλοι τουρίστες στη χώρας μα.
Οι παραπάνω χώρες πέρυσι έδωσαν στην Ελλάδα 8,8 δις. ευρώ από τις συνολικές εισπράξεις του έτους που ανήλθαν σε 18,2 δις ευρώ. Συνολικά πέρυσι η χώρα μας υποδέχτηκε περί τα 34 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ήταν από τις προαναφερθείσες χώρες.
Σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Βουλγαρία
Την ίδια ώρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι Βαλκάνιοι γείτονες μας δεν έχουν την ίδια δυναμική, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία το 2019 άγγιξαν σχεδόν τα 3,9 εκατομμύρια αλλά η συνεισφορά τους περιορίστηκε στα 338 εκατ. Ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκονται σε συζητήσεις για τα ταξίδια μεταξύ των πολιτών των δυο χωρών, ενδεχομένως χωρίς καραντίνα.
Σημειώνεται πως η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τα σύνορα της με Ελλάδα και Βουλγαρία τον Ιούνιο.
Συζητήσεις με τη Γερμανία
Την ίδια ώρα, η Γερμανία, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Τόμας Μπαράις, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια προσεκτική επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο ίδιος ο Μπαράις μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.
Στο μεταξύ η TUI, ανακοίνωσε πως ξεκινά πτήσεις για Ελλάδα από την 1η Ιουλίου. Εκπρόσωποι της ΤUI επισημαίνουν πως οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και μετά για την Ελλάδα δεν έχουν ακυρωθεί.
Η περίπτωση του Ισραήλ
Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των Ισραηλινών να επισκεφτούν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, όπως αυτό αποτυπώνεται σε μελέτη που δημοσιοποίησε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ.
“Οι Ισραηλινοί τουριστικοί φορείς και υποψήφιοι επισκέπτες έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και αναμένουν την έναρξη πτήσεων και πλαισίου αναφορικά με υγειονομικά πιστοποιητικά”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη μελέτη. Μάλιστα προτείνεται και μια σειρά δράσεων για την τόνωση των τουριστικών ροών ανάμεσα στις δυο χώρες, μεταξύ των οποίων αύξηση στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, σε διεθνή επαρχιακά αεροδρόμια της χώρας μας, προώθηση τουριστικών πακέτων ειδικών θεματικών ενοτήτων (ιατρικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός, καταδυτικός, αθλητικός) καθώς και πακέτα χειμερινού τουρισμού (υπάρχει αξιόλογο τουριστικό ρεύμα από Ισραήλ που πηγαίνει σε χειμερινούς προορισμούς κάθε χειμώνα), ανάδειξη περιοχών με πρότερη ή και σημερινή εβραϊκή παρουσία ως τουριστικών προορισμών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Ισραηλινούς τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα από το 2018 είναι ο κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους περισσότερους Ισραηλινούς, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ιταλία και τη Ρωσία. Το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πλέον των 680.000 επισκεπτών. Τη διετία 2018 – 2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των ισραηλινών επισκεπτών ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.
Ενδιαφέρον από την Αυστρία
Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο για τη χώρα μας. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Kurier, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως πρώτη επιλογή στους τουριστικούς προορισμούς των Αυστριακών με αεροπλάνο. Ιδιαίτερη μνεία έχει γίνει κατά επανάληψη από τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς για τις επιδόσεις της Ελλάδας στη μάχη κατά του ιού.
Η Ελλάδα βρίσκεται από το 2014 σε συνεχή ανοδική πορεία στην τουριστική κίνηση από την Αυστρία, σημειώνοντας ρεκόρ-αυξήσεων, με κορύφωση το 2019, κατά το οποίο παρέμεινε, με διαφορά, στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών για τις κύριες θερινές διακοπές τους, έχοντας πετύχει θεαματική αύξηση της τάξης του 22,3% σε σχέση με το 2018. Σημειώνεται πως πέρυσι οι Αυστριακοί που επισκέφτηκαν τη χώρα μας δαπάνησαν περί τα 461 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. τρία χρόνια νωρίτερα.
Στους κορυφαίους προορισμούς για τους Αμερικανούς η Ελλάδα
Πέρυσι οι Αμερικανοί που ταξίδεψαν στη χώρα μας συνέβαλαν στα τουριστικά τη έσοδα με 1,18 δις ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο έναντι του 2016, όποτε δεν ξεπερνούσε τα 728 εκατ. ευρώ.
Φέτος αν και τα σημάδια του κορωνοϊού είναι έντονα στη χώρα, δεν λείπει το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι εκτενές άρθρο με τίτλο «Τα Πρώτα Σημάδια Επιστροφής των Ταξιδιών;» στην ιστοσελίδα των New York Times που αναφέρεται στις ενέργειες σε 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, για την προσέλκυση τουριστών στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των περιορισμών λόγω της υφιστάμενης κατάστασης πανδημίας.
Μεταξύ των 10 προορισμών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα (μετά την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) για την οποία αναφέρεται εισαγωγικά, ότι χάρη στην ταχύτατη δράση και τους περιορισμούς που επέβαλε πριν την επέκταση του κορωνοϊού, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα.
Πηγή: voria.gr