Τα ιδιαίτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων ανέδειξε με Ερώτηση του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος.
Ο κ. Πάνας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει ως έκτακτη ενίσχυση ή ως αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος, διότι οι χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Για άλλη μια φορά ο κόπος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, δεν προστατεύθηκε από το Υπουργείο. Αμετάθετο χρέος επομένως των αρμόδιων φορέων αποτελεί η δίκαιη αποζημίωση (de minimis) των κτηνοτρόφων. Περιμένω μέτρα ανακούφισης των κτηνοτρόφων άμεσα»
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
‘’ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Ανάπτυξης & Επενδύσεων και (2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Στα όρια απόγνωσης οι Έλληνες κτηνοτρόφοι»
Για ακόμη μια φορά οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, καταγγέλλουν ζητήματα ανταγωνισμού, που ευθέως τίθενται, σχετικά με την φετινή τιμή των αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα, ζητώντας μάλιστα παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και φέτος το Πάσχα, παρά τις ειδικές συνθήκες, η πανδημία δεν εμπόδισε τελικά τους Έλληνες να καταναλώσουν μαζικά το παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι. Ωστόσο, παρότι οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αμνοερίφιά τους πάμφθηνα … οι καταναλωτές στην αγορά τα αγόρασαν πανάκριβα.
Κι όμως, προβλέποντας και την φετινή εξέλιξη, οι κτηνοτρόφοι είχαν έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες θα ευνοήσουν, ακόμη περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές, την εμφάνιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη τιμή και για τους ίδιους.
Τελικά και ως συνήθως, η Πολιτεία επέλεξε και σε αυτό το ζήτημα την στρατηγική της …αδράνειας, κι έτσι κανένα μέτρο δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους από 3,80 ευρώ/κιλό μέχρι 4,20 ευρώ/κιλό, τα οποία έφτασαν να πωλούνται στους καταναλωτές έως και 12 ευρώ/κιλό (!).
Δεδομένου ότι χρέος της Πολιτείας είναι να προνοεί και να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος που προκύπτει και συγκεκριμένα να στηρίζει τους επαγγελματικούς κλάδους και να ελέγχει τους κανόνες της αγοράς, προστατεύοντας τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές.
Δεδομένου ότι για άλλη μια φορά ο κόπος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, δεν προστατεύθηκε από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, παρά τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΑΤ πριν το Πάσχα, «περί ελέγχου των αποθεμάτων και έλεγχο των εισαγωγών και των Ελληνοποιήσεων» και παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καταδίκασε «τα αίσχη που έλαβαν χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα εις βάρος των κτηνοτρόφων, με τις σφαγές των αμνοεριφίων και τις πωλήσεις».
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν αποτελεί εθελοντικό οργανισμό, με αδύναμο εκτελεστικό ρόλο για την έκδοση …ψηφισμάτων ή διαμαρτυρίες … στον ίδιο της τον εαυτό για όσα (κακώς) συμβαίνουν.
Δεδομένου ότι τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν χτυπητό παράδειγμα αισχροκέρδειας.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια τα πορίσματα των φετινών σχετικών ελέγχων στις εισαγωγές και τις Ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων από το εξωτερικό;
2. Πως αιτιολογούν και την φετινή τεράστια διαφορά τιμής στο πασχαλινό αρνί από τον παραγωγό στον καταναλωτή;
3. Ειδικά ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτάται για το αν σκοπεύει να προβεί σε μια δίκαιη αποζημίωση (de minimis) των κτηνοτρόφων, που αποτελεί το ελάχιστο που πρέπει να κάνει;’’