Η FIBA έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Κικίλια, δημοσιεύοντας παράλληλα τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας κι εστιάζοντας στο μπασκετικό παρελθόν του και στη συμβολή του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που έχει ξεκινήσει η FIBA στη διάρκεια της πανδημίας για τους ανθρώπους του μπάσκετ που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Παγκόσμια Ομοσπονδία παρουσίασε τον Βασίλη Κικίλια, το μπασκετικό παρελθόν του και τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Αναλυτικά:
Στους μπασκετικούς κύκλους, ο Βασίλης Κικίλιας μνημονεύεται για τις ικανότητες του στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες που συμμετείχε, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2001 ανάμεσα στην τότε ομάδα του, ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, η άμυνα του κλείδωσε τη νίκη για τους «κιτρινόμαυρους»! Ο θρύλος της Γιουγκοσλαβίας και σταρ του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Μποντιρόγκα είχε 10 δευτερόλεπτα στη διάθεση του με την ομάδα του πίσω στο σκορ με 66-64 μετά από τη βολή του Μιχάλη Κακιούζη.
Όταν, λοιπόν ο Μποντιρόγκα προσπάθησε να τελειώσει τη φάση, έπεσε και χρεώθηκε με βήματα από την άμυνα του Κικίλια. Game over! Ο Κικίλιας και οι συμπαίκτες του στην ΑΕΚ ανέβηκαν στα… ουράνια, πανηγυρίζοντας έναν αξέχαστο θρίαμβο στην ιστορία του κλαμπ! Οι Έλληνες μιλούν ακόμα για τον Κικίλια και την άμυνα του στην τελευταία φάση. Για εκείνον, το μόνο που είχε σημασία ήταν να κάνει τη δουλειά του και να βοηθήσει την ομάδα του. Πλέον ο Κικίλιας δίνει μια διαφορετική μάχη, εφαρμόζοντας τα μαθήματα που πήρε τα προηγούμενα χρόνια παίζοντας μπάσκετ: Τη σημασία της ομαδικής δουλειάς, την προετοιμασία και τη γενναιότητα στη μάχη ενάντια στον COVID-19 ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδας.
Ο μπασκετμπολίστας που πήρε πολλά μαθήματα ζωής στο παρκέ, πλέον βρίσκεται σε μια από τις σημαντικότερες θέσεις στη χώρα του, σε μια σοβαρή στιγμή της ιστορίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, από τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και περισσότεροι από 270.000 έχουν πεθάνει παγκοσμίως. «Το μπάσκετ και η διαχείριση είναι διαφορετικά, όχι όμως τόσο πολύ όσο ενδεχομένως νομίζετε» αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας. «Όταν ήμασταν παιδιά, είχαμε μεγάλες προσδοκίες και ευθύνες. Από πολύ μικρή ηλικία καλείσαι να βγεις εκεί έξω, να παίξεις μπροστά σε 20.000 φιλάθλους και να βοηθήσεις την ομάδα σου να κερδίσει! Όλα αυτά δημιουργούν τον χαρακτήρα σου. Μεγαλώνεις και μαθαίνεις να είσαι πρωταθλητής! Να κερδίζεις κάθε παιχνίδι.
Αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία κάθε αθλητή. Δεν παραδίνεσαι ποτέ! Ειδικά, μάλιστα από τη στιγμή που μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις! Δεν μπορείς να σταματήσεις να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου επειδή σήμερα, κάθε μέρα είναι μια μεγάλη μάχη ώστε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε ζωές». Παραδέχεται, μάλιστα πως είναι αδύνατον να μην επηρεαστείς συναισθηματικά σε αυτές τις καταστάσεις.
«Οι μπασκετικοί δεσμοί είναι αιώνιοι… Ειλικρινά, ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή όταν άκουσα τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα, του οποίου η πατρίδα υποφέρει από τον COVID-19 να μιλάει για εμένα και την Ελλάδα, εξηγώντας ότι η χώρα μας λειτούργησε παραδειγματικά. Ή να ακούς τον Νίκο Ζήση και τον Δημήτρη Ιτούδη να μιλούν για το ίδιο ζήτημα… Είναι πραγματικά ιδιαίτερο, ακούγοντας αυτά τα λόγια από πρώην συμπαίκτες και αντιπάλους. Για αυτό ακριβώς, οι μπασκετικοί δεσμοί είναι παντοτινοί»!
Ο Βασίλης Κικίλιας σπούδασε από το 1996 ως το 2002 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έπαιζε επαγγελματικό μπάσκετ. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική το 2006, όταν εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και από το 2012 εκλέγεται συνεχώς Βουλευτής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Κικίλια στο Υπουργείο Υγείας στις 9 Ιουλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργική θέση, καθώς από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Όλα τα παραπάνω μετά από το τέλος της μπασκετικής καριέρας του
Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, άρχισε στον Πανιώνιο, μια ομάδα που είναι γνωστή για τις σπουδαίες μπασκετικές ακαδημίες της, ειδικά στα 80s και τα 90s. Εκεί ακριβώς αγάπησε το παιχνίδι και ο μπασκετικός του ήρωας ήταν ο σταρ του Πανιωνίου, Φάνης Χριστοδούλου. Οι υπεύθυνοι του Πανιωνίου έδωσαν σε κάθε παιδί της ακαδημίας φανέλες των παικτών της πρώτης ομάδας και ο Κικίλιας παρέλαβε αυτήν του Φάνη! Το ίδιο βράδυ κοιμήθηκε με αυτήν.
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε κάποτε για αυτόν πως «Θα ήθελα να έχω 10 παίκτες σαν τον Κικίλια στην ομάδα μου»! Πλέον δεν φοράει φόρμα αλλά αγαπάει ακόμα το παιχνίδι και εφόσον το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, παρακολουθεί highlights. Εξάλλου, ένας από τους αγαπημένους του παίκτες είναι ο Στεφ Κάρι.
«Η φύση μας ως αθλητές είναι να τρέχουμε. Να τρέχουμε, να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Ειλικρινά, είναι τεράστια ευθύνη να έχεις έναν τόσο σημαντικό ρόλο και να παίρνεις αποφάσεις που σώζουν ζωές. Ζούμε μια μοναδική και σπάνια κατάσταση, ουδείς πίστευε ότι η γενιά μας θα αντιμετώπιζε μια πανδημία σαν κι αυτήν. Είμαι εδώ κι εφόσον έχω χρόνο, σκέφτομαι το μπάσκετ και τις στιγμές που σούταρα ώστε να χαλαρώσω από τη μεγάλη ένταση που έχω μέσα μου».
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν αυτός που θα αντιμετώπιζε αυτή την πανδημία. Ποιος θα μπορούσε να το πιστέψει; Ποιες ήταν οι πιθανότητες να ζήσουμε αυτή την κατάσταση; Σχεδόν μηδαμινές! Παρ’ όλα αυτά, η ζωή είναι απρόβλεπτη. Με αυτή την κρίση έχουμε τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τις αξίες μας. Η λίστα προτεραιοτήτων μας διαφοροποιείται. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα»!
Καταλήγει, δε λέγοντας: «Ελπίζω πως όταν βγούμε από αυτήν την κρίση, οι άνθρωποι θα έχουν ξανά την ευκαιρία να βγουν σε ένα ανοιχτό γήπεδο και να σουτάρουν… Πλέον καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να είσαι ελεύθερος και ασφαλής, απλώς να πας σε ένα γηπεδάκι και να σουτάρεις… Είναι δύσκολο να ζεις με έναν προσωπικό περιορισμό, όμως ταυτόχρονα σέβομαι όσους έχουν δείξει αλληλεγγύη, δεν βγαίνουν έξω και προσπαθούν να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους ή όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
“Ι really hope that when we get over this crisis, people will be able to go out, just to shoot the ball.” #BASKETBALLvsCOVID19
? @Vkikilias
https://t.co/2vtfUSeYd5— FIBA media (@FIBA_media) May 11, 2020
Πηγή: gazzetta.gr