Ενεργό παραμένει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής το 60% με 70% των κρατήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα Μαΐου οι απαντήσεις της κυβέρνησης.
«Τα Βαλκάνια μπορούν να σώσουν τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας», συμφωνούν τουριστικοί παράγοντες της Μακεδονίας και της Θράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη να καθοριστούν πρωτόκολλα ασφαλούς αξιοποίησης του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές χώρες.
«Κάθε χρόνο, 8-9 εκατομμύρια τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, περνούν τα σύνορα και επιλέγουν προορισμούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Φέτος, είναι χαμένος ο Μάιος, αλλά για το καλοκαίρι έχουμε ενεργό το 60%-70% των κρατήσεών μας. Όμως κι αυτός ο κόσμος, τουρίστες και tour operators γειτονικών χωρών, βρίσκονται εν αναμονή των κανόνων, βάσει των οποίων αυτοί θα ταξιδέψουν κι εμείς θα τους υποδεχτούμε και θα τους εξυπηρετήσουμε.»
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής κ. Δημήτρης Χαδαλής μιλώντας στο Radio North 98.
«Εμείς οι μικρομεσαίοι του τουρισμού -3.200 επιχειρήσεις μόνο στη Χαλκιδική- είναι ακόμα πιο ασφαλές να λειτουργήσουμε, διότι στην πλειονότητα δεν έχουμε χώρους συγχρωτισμού, ούτε πισίνες, ούτε εστιατόρια, ούτε αίθουσες δραστηριοτήτων», πρόσθεσε. «Οι τουρίστες έρχονται μόνο για τη διαμονή και έναν ύπνο ή ξεκούραση. Για τον ίδιο λόγο, από τους δικούς μας πελάτες θα δουλέψουν και τα καταστήματα και τα εστιατόρια των τουριστικών περιοχών. Αρκεί να οριστούν οι κανόνες. Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει δει θετικά τις προτάσεις μας και μας ενημέρωσαν ότι ως τις 10-12 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας, έναντι του κορωνοϊού.»
Μέχρι τα μέσα Μαΐου, πρέπει να αναμένουμε την οριστική ανακοίνωση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εν γένει, σύμφωνα με όσα είπε επίσης στον Radio North 98, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το Υπουργείο Τουρισμού και θα έχουμε πιστεύω αποτέλεσμα μεταξύ 10-15 Μαΐου, όσον αφορά στις προδιαγραφές λειτουργίας των επιχειρήσεων», υπογράμμισε. «Ένα άλλο κομμάτι του παζλ που περιμένουμε να μπει στη θέση του, είναι οι κανόνες που θα ισχύσουν για τις πτήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίση τι θα γίνει με τον οδικό τουρισμό που είναι σημαντικός για τη Βόρεια Ελλάδα. Και βέβαια, σημαντική παράμετρος είναι η ασφάλεια που θα εμπνεύσουν οι εξελίξεις στον ιατρικό τομέα, όσον αφορά την αναζήτηση φαρμάκου ή εμβολίου για τον κορωνοϊό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι πολλές επιχειρήσεις ξενοδοχειακές, λειτουργούν με προσωπικό προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένα ποσοστά πληρότητας, που φέτος δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Συνεπώς, αν δεν βρεθούν τρόποι υποστήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κανείς δεν πρόκειται να βγάλει 2ο μήνα με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Και πάλι δεν είναι σίγουρο πως θα επιβιώσει η επιχείρηση.»
Ο κ. Μανδρίνος σημείωσε ακόμα, πως «είναι αδύνατον να εφαρμοστεί οριζοντίως μια απόφαση λειτουργίας ή μη, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων γιατί είναι διαφορετικές οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κατηγορίας καταλυμμάτων.»
Πηγή: voria.gr