• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Επίδομα 800 ευρώ σε καλλιτέχνες – Από την Τρίτη το τρίτο κύμα πληρωμών

admin Από admin
4 Μαΐου, 2020
Σε Οικονομία
3
SHARES
22
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Επίδομα 800 ευρώ σε καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού με πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και αναφερόμενος στον χώρο του πολιτισμού που πλήττεται από τον κορονοϊό ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που μάλιστα έχουν και την «σφραγίδα» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, σημειώνονται τα εξής:

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαίρι 2026: Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και ουρές στα σύνορα κρίνουν τη σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα

4 Ιουνίου, 2026

Χαλκιδική: Έπεσαν οι υπογραφές για τη μίσθωση του ιστορικού “Ξενία Ουρανούπολης” από την Domes Resorts

4 Ιουνίου, 2026

Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.
Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Επίδομα 800 ευρώ: Από την Τρίτη το τρίτο κύμα πληρωμών – Ποιες νέες κατηγορίες θα υποβάλλουν δήλωση;

Από την Τρίτη 5 Μαΐου έως και την Παρασκευή αναμένεται να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ όσοι εργαζόμενοι υπέβαλλαν στο supportemployees.yeka.gr υπεύθυνη δήλωση και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή του σχετικού εντύπου για τους 160.000 ωφελούμενους νέων κατηγοριών.

Aκόμη, παρατείνεται έως την Κυριακή 10 Μαΐου η προθεσμία για 25.000 δικαιούχους που δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα ΙΒΑΝ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μακροχρόνια ανέργων των 400 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνει ο εργοδότης που θέλει να παρατείνει την αναστολή συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Μάιο ή αντίθετα θέλει να διακόψει την αναστολή για να επιστρέψει ο εργαζόμενος στο πόστο του;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν και θα αφορούν τις αναστολές συμβάσεων, θα υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, συγκεντρωτικά στο τέλος του Μαΐου (θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις με διευκρινήσεις).

Οι μεταβολές αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

α) παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Μάϊο για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά,

β) οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά και

γ) προσαρμογή των ωραρίων εργασίας με τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων αντίστοιχα

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν εκ νέου σε αναστολή θα λάβουν πιθανότατα τον Ιούνιο, το ποσό της ειδικής αποζημίωσης που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό ημερών κατά τις οποίες οι συμβάσεις τους ήταν παγωμένες.

Αντίθετα, βάσει και της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ 90 /1.5.2020) στην περίπτωση της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες (άρθρο 12) τόσο στις κλεισμένες όσο και στις πληττόμενες, βάσει των ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπ. Οικονομικών, θα πρέπει να δηλώνονται με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη, πριν από την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Όσον αφορά την καταβολή του μισθού για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, υπόχρεος είναι ο εργοδότης.

Ποιες νέες κατηγορίες θα υποβάλλουν δήλωση για τα 800 ευρώ

Αίτηση θα κληθούν να υποβάλλουν από σήμερα για να εισπράξουν τα 800 ευρώ οι εξής νέες κατηγορίες εργαζομένων:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες Λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες,
Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί, καπνεργάτες
Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου
Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης
Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, Υποδηματεργάτες
Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
Ηθοποιοί, χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου
Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Οι μισθωτοί τουτουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας που έλαβαν με βάση την περ. β της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.1545/1985 (Α΄91), όπως ισχύει, έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.
Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας.
Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας του άρθρου έβδομου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) όπως ισχύει,είτε είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου όγδοου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), όπως ισχύει, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4387/2016 (Α’ 85) όπως ισχύει.
Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίαςσε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώομελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας. και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.
Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.
Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Προηγούμενο

Κυριακή Μάλαμα: Φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν την Ελληνικός Χρυσός

Επόμενο

Κεραμέως: Και ένα κινητό αρκεί για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος

ΣχετικάΆρθρα

Κεντρική Μακεδονία

Καλοκαίρι 2026: Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και ουρές στα σύνορα κρίνουν τη σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα

4 Ιουνίου, 2026
Featured

Χαλκιδική: Έπεσαν οι υπογραφές για τη μίσθωση του ιστορικού “Ξενία Ουρανούπολης” από την Domes Resorts

4 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Οικονομία

Πακέτο ΔΕΘ: Κλείδωσε η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Το σχέδιο για το 2027 και το «μαξιλάρι» του ΕΦΚΑ

1 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Κεραμέως: Και ένα κινητό αρκεί για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν κατατεθεί τα χρήματα σε 90.000 από τους 135.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Please login to join discussion
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.