Φωτογραφίες από πτήση drone πάνω από τις εκβολές του ποταμού Χαβρία στην Ορμυλια Χαλκιδικης και τον παραλιακό έφορο κάμπο που σχηματίζουν.
Φέτος οι πρόσφατες πλούσιες βροχοπτώσεις “φούσκωσαν” αρκετά τα νερά του μεγαλύτερου ποταμού της Χαλκιδικής.
Ο Χαβρίας ή αλλιώς το ποτάμι της Ορμύλιας είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Χαλκιδικής και πηγάζει , κυρίως, από τους ορεινούς όγκους του Χολομώντα και του Στρατωνικού όρους, βόρεια και του Κάκαβου, διασχίζει ήρεμα την κεντρική Χαλκιδική και εκβάλλει στον Τορωναίο Κόλπο.
Θεωρώντας ως κύρια πηγή του Χαβρία την περιοχή ‘Πιάβιτσα’ του Νεοχωρίου, μπορεί να εκτιμηθεί ότι το συνολικό μήκος του ποταμού είναι της τάξεως των 59 km.
Είναι ένα ποτάμι με πλούσια βλάστηση στις κοίτες του και με υπέροχα σημεία για περιπατητικές διαδρομές , περιήγηση με άλογα αλλά και με ποδήλατα.
Άγνωστο παραμένει, ακόμα και στις μέρες μας, το αρχαίο όνομα του ποταμού που πηγάζει από τις περιοχές του Νεοχωρίου και της Αρναίας ο ένας βασικός του άξονας και από την περιοχή του ‘Κάκαβου’ ο άλλος. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων άμμου που κατέβαζε, ονομαζόταν ‘Αμμίτης’, δηλαδή αμμουδερός, άποψη πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από κάποια γραπτή ιστορική πηγή και μάλλον αυτό το όνομα αφορά το ποτάμι που πηγάζει από τον ορεινό όγκο ‘Ομβριανό’ στο Δήμο Ζερβοχωρίων και εκβάλλει στη λίμνη Βόλβη. Αναφέρονται όμως από την αρχαιότητα τα ονόματα δυο παραποτάμων του που δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια η θέση τους, του ‘Μάνη’ και του ‘Πεταρίσκου’. Είναι, επομένως, λογικό να λησμονήθηκε έτσι το αρχαίο όνομα του ποταμού από πολύ νωρίς. Στα νεότερα χρόνια, σε αγιορείτικα έγγραφα του 14ου αιώνα τον συναντούμε ως «ποταμόν», «μέγαν ποταμόν» ή «μεγαλοπόταμο», ενώ στους περισσότερους χάρτες ονομάζεται σαν «το ποτάμι της Ορμύλιας» ή «ποταμός Ερμυλίας». Από τα μέσα ήδη περίπου του 19ου αιώνα πρέπει να έγινε η παρανόηση και από πολλούς συγγραφείς μνημονεύεται ως «Χαβρίας», όνομα που ανήκει όμως, όπως φαίνεται, στον κύριο ποταμό της Καλαμαριάς.
Πηγή: havriastopotami.blogspot.com
Φωτογραφίες: GeorgeSal