Το σπήλαιο βρίσκεται στην τοποθεσία “Ζεστό νερό” και απέχει περίπου 10 χλμ από το χωριό του Στανού, εκ των οποίων τα 3,5χλμ είναι άσφαλτος και τα υπόλοιπα χωματόδρομος.
Γενικά είναι εύκολα προσβάσιμο και η ομορφιά της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι μαγευτική. Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο περνά δίπλα από μία ποτίστρα απ’ όπου αναβλύζει νερό από πηγή και συνεχίζει παράλληλα στην κύτη ενός ρυακιού.
Εκεί έχει δημιουργηθεί μία αναβαθμίδα εν μέρει καλυμμένη με έδαφος και φερτά υλικά. Εξαιτίας αυτής της αναβαθμίδας και της υψομετρικής διαφοράς που δημιουργεί σχηματίζεται καταρράκτης. Όλη αυτή η ομορφιά παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς δεν ενδιαφέρετε κανείς αρμόδιος να την αναδείξει, πλην κάποιας εξαίρεσης.
Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2016, έπειτα από πρόσκληση της κ. Ελένη Παγώνη (δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Αριστοτέλη), έγινε μία επίσκεψη ομάδας εξερεύνησης σπηλαίων του Α.Π.Θ. Η ομάδα διερεύνησε τη γεωλογική δομή στη γύρω από το σπήλαιο περιοχή, εξερεύνησε και χαρτογράφησε το σπήλαιο. Επίσης κατά την επίσκεψή της έγινε φωτογραφική τεκμηρίωση, τεκμηρίωση οστεολογικού υλικού που βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο, καταγραφή βίντεο του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας, δειγματοληψία πετρωμάτων και ορυκτών σχετικών με τη δημιουργία και εξέλιξη του σπηλαίου.
Διαβάστε πιο κάτω την Προκαταρκτική Γεωλογική Έκθεση της ομάδας των επιστημόνων:
Το σπήλαιο στον Στανό, Χαλκιδική: Προκαταρκτική Γεωλογική Έκθεση
Ιστορικό
Το σπήλαιο του Στανού βρίσκεται κοντά στο χωριό. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και στη συνέχεια με τα πόδια για μερικά λεπτά. Γενικά μπορεί να θεωρηθεί εύκολα προσβάσιμο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2016 κατόπιν προσκλήσεως από την κ. Ελένη Παγώνη, δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Αριστοτέλη. Η ομάδα εξερεύνησης σπηλαίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελούνταν από τον γράφοντα και τους Ηρακλή Καλογερόπουλο, Σάκη Νταβλή και Βασίλη Σιδηρόπουλο.
Γενικά στοιχεία
Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο διέρχεται από μία στέρνα με το νερό πηγής και ακολουθεί παράλληλα την κοίτη ενός ρυακιού. Παρατηρείται κατά μήκος της κοίτης αυτής αφενός η απόθεση τραβερτίνη ή αλλιώς πωρόλιθου λόγω νερού πλούσιου σε άλατα και αφετέρου η αύξηση της παροχής του όσο πλησιάζει προς το σπήλαιο (μετρήσεις και πιο λεπτομερής παρατηρήσεις απαιτούνται για την τεκμηρίωση αυτής της παρατήρησης) που σημαίνει την πιθανή παρουσία πηγής μέσα στην κοίτη.
Στην περιοχή που αναπτύσσεται το σπήλαιο η κοίτη με το πλούσια σε άλατα νερό συμβάλλει με μία ξηρή κοιλάδα. Εκεί έχει δημιουργηθεί μία τραβερτινική αναβαθμίδα εν μέρει καλυμμένη με έδαφος και φερτά υλικά. Εξαιτίας αυτής της αναβαθμίδας και της υψομετρικής διαφοράς που δημιουργεί σχηματίζεται καταρράκτης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη σπηλαίου σε αυτά τα πετρώματα.
Με πληροφορίες από @politistikos.stanos.1983
Πηγή και περισσότερες πληροφορίες somporo.blogspot.com