Στην επίσημη ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενημέρωσε πως ήδη ξεκίνησαν κλινικές μελέτες για τέσσερις πιθανές θεραπείες του κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι είμαστε τουλάχιστον 18 μήνες μακριά από την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού.
«Υπάρχουν πάνω από 500.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και πάνω από 20.000 θάνατοι. Πρόκειται για τραγικούς αριθμούς, αλλά θα πρέπει να θυμηθούμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν. Χθες είχα την τιμή για μία εξαιρετική τηλεδιάσκεψη με τις χώρες του G-20.
Το μήνυμα μου είχε τριπλή κατεύθυνση: πρέπει να ενωθούμε, να πολεμήσουμε, να αναφλέξουμε. Να πολεμήσουμε με κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας ώστε να σταματήσουμε τον κορωνοϊό. Να ενωθούμε για να περιορίσουμε μαζί την πανδημία. Καμία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει από μόνη της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από κοινού. Να αναφλέξουμε την βιομηχανική δύναμη και την καινοτομία των G-20, ώστε να παράξουμε και να διανείμουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να σωθούν ζωές. Πρέπει επίσης να δώσουμε μία υπόσχεση στις επόμενες γενιές: Ποτέ ξανά.
Οι επιδημίες είναι αναπόφευκτες στην ζωή. Ωστόσο την ζημιά που μπορούν να κάνουμε μπορούμε να την επηρεάσουμε. Ευχαριστώ τις χώρες της G-20 για την δέσμευση τους στην μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού, την διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομίας, τον έλεγχο των ανωμαλιών στο παγκόσμιο εμπόριο και την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας.
Είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τις χώρες που δεν ανήκουν στην G-20, αλλά θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τις συγκεκριμένες χώρες που ανήκουν σε αυτή.
Νωρίτερα σήμερα είχαμε μία ενημέρωση σε 50 Υπουργούς Υγείας από διάφορες χώρες στον κόσμο, στην οποία χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τα μαθήματα που έλαβαν από κοινού. Συζητήθηκαν αρκετά από τα κοινά μέτρα τα οποία έφεραν αποτέλεσμα όπως:
– Η ανάγκη για πρόωρη αναγνώριση και απομόνωση των ασθενών.
-Προσωποποίηση, παρακολούθηση και καραντίνα των επαφών τους.
– Η ανάγκη για βελτίωση της φροντίδας
– Η ανάγκη για επικοινωνία, για χτίσιμο εμπιστοσύνης και εμπλοκής των κοινοτήτων στον αγώνα.
Οι χώρες εξέφρασαν από κοινού διάφορα ζητήματα. Η χρόνια και παγκόσμια έλλειψη από προστατευτικό ατομικό εξοπλισμό είναι σήμερα μία από τις πιο επείγουσες απειλές στον κοινό μας αγώνα για να σώσουμε ζωές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε περίπου 2 εκατομμύρια είδη ατομικής προστασίας σε 74 χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο και ετοιμαζόμαστε να στείλουμε ένα ανάλογο αριθμό και σε 60 επιπλέον χώρες. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμα περσσότερος. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη.
Όταν οι εργαζόμενοι υγείας κινδυνεύουν, τότε όλοι κινδυνεύουμε. Οι εργαζόμενοι υγείας στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα αξίζουν ακριβώς της ίδιας προστασίας με αυτούς στις πιο πλούσιες χώρες.
Για να υποστηρίξουμε το κάλεσμα μας σε όλες τις χώρες να λάβουν επιθετικά μέτρα σε ότι αφορά τα τεστ και την αναγνώριση των φορέων του ιού δουλεύουμε με έντονο ρυθμό για την αύξηση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ σε όλο τον κόσμο.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ακόμα περίπου 18 μήνες μακριά. Στο μεταξύ, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη για θεραπείας που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς και να σώσουν ζωές.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σε Νορβηγία και Ισπανία οι πρώτοι ασθενείς θα μπουν άμεσα σε ένα δοκιμαστικό σύστημα θεραπειών που θα συγκρίνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων ή κοκτέιλ φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.
Αυτή είναι μία ιστορική δοκιμή που θα μειώσει δραματικά τον χρόνο που θα απαιτείται για τη δημιουργία ισχυρών γενικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών. Πάνω από 45 χώρες συνεισφέρουν σε αυτή την κλινική δοκιμή και ακόμα περισσότερες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Όσο περισσότερες χώρες μπουν σε αυτή την δοκιμή, τόσο το γρηγορότερο θα έχουμε αποτελέσματα.
Στο μεταξύ ζητάμε από όλο τον κόσμο ατομικά, αλλά και από όλες τις χώρες να αποφύγουν την χρήση θεραπευτικών μεθόδων που ακόμα δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν στην θεραπεία του ιού.
Η ιστορία της ιατρικής είναι γεμάτη από περιπτώσεις φαρμάκων που δούλεψαν στην θεωρία ή στα εργαστήρια, αλλά δεν έφεραν το απαιτούμενο αποτέλεσμα ή ήταν επιβλαβή στους ανθρώπους.
Κατά την διάρκεια της πιο πρόσφατης επιδημίας του ιού Έμπολα για παράδειγμα, κάποια φάρμακα που θεωρήθηκαν αποτελεσματικά όταν εφευρέθηκαν, τελικά αποδείχθηκε μετά από κλινικές μελέτες ότι δεν είχαν την ίδια επίδραση με άλλες θεραπείες.
Πρέπει να ακολουθούμε τις αποδείξεις. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε στάδια. Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξελίσσεται και να εμπλέκει ακόμα περισσότερες χώρε μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα αναφορικά με το τι λειτουργεί και τι όχι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να υποστηρίζει όσες χώρες ζητούν την βοήθεια του.
Έχουμε δημοσιεύσει πάνω από 40 ενημερωτικά φυλλάδια στην ιστοσελίδα μας, με λεπτομερείς οδηγίες βασισμένες σε αποδείξεις, που απευθύνονται σε κυβερνήσεις, νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, για κάθε άτομο ξεχωριστά. Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί και έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες από εμάς. Θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε κι άλλους».
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros. #coronavirus https://t.co/VDzh2GSuPM
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 27, 2020