Ιταλία: Δραματική η αύξηση των νεκρών – 712 σε μια ημέρα
Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι υψηλότερος απ’ αυτόν που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Στον απολογισμό δεν είχαν προστεθεί, δυστυχώς, οι ασθενείς που έχασαν την ζωή τους στην βόρεια περιοχή Πεδεμόντιο.
Κατά συνέπεια, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους στην χώρα, λόγω του ιού, 712 άνθρωποι και όχι 662, όπως είχε αναφερθεί αρχικά από τις ιταλικές αρχές.
Αντίστοιχα, την Τετάρτη πέθαναν 683 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.210 κρούσματα.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 34.889 και οι νεκροί 4.861.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.816 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.174.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.935, με 287 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, Ιταλοί ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο υψηλότερος από τον συνήθη αριθμό κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπης που παρατηρήθηκε στη Λομβαρδία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 να αποτελούσε ένδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί πέραν της Κίνας νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.
Ο Αντριάνο Ντεκάρλι, επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, είπε ότι υπήρξε «σημαντική» αύξηση των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία και γρίπη στις περιοχές του Μιλάνου και του Λόντι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Όπως είπε στο πρακτορείο Reuters, δεν μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία, όμως «εκατοντάδες» περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι συνήθως μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους σε αυτές τις περιοχές –δύο πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό– πάσχοντας από πνευμονία και με συμπτώματα γρίπης. Ορισμένοι από αυτούς πέθαναν.
Ο Ντεκάρλι εξετάζει στα νοσοκομειακά αρχεία για τις περιπτώσεις όχι μόνο αυτών των ασθενών αλλά και για ανθρώπους που πέθαναν αργότερα στο σπίτι τους με στόχο να εξακριβώσει αν η επιδημία του νέου κορωνοϊού είχε φτάσει στην Ιταλία από τότε.
«Θέλουμε να μάθουμε αν ο ιός βρισκόταν ήδη εδώ στην Ιταλία στα τέλη του 2019 και, αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε για σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα στην περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας», εξήγησε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο νέος κορωνοϊός και η ασθένεια Covid-19 την οποία προκαλεί ήταν άγνωστα πριν αναφερθεί το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο.
Ο Ντεκάρλι είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η έρευνά του οι τοπικές υγειονομικές αρχές ενδέχεται να ζητήσουν άδεια για την εκταφή των πτωμάτων εκείνων των ασθενών που έφεραν ύποπτα συμπτώματα.
Άλλοι ειδικοί πάντως αμφισβητούν τη θεωρία ότι ο νέος ιός θα μπορούσε να κυκλοφορεί στην Ευρώπη πριν από τα τέλη του 2019. «Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρισκόταν ο ιός στην Ευρώπη πριν από τον Ιανουάριο», είπε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια της Βρετανίας, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται αξιόπιστη εκτός και αν οι Ιταλοί επιστήμονες λάβουν θετικά αποτελέσματα από τα δείγματα που είχαν ληφθεί και αποθηκευτεί εκείνη την περίοδο. Όπως είπε, δεδομένων των όσων γνωρίζουμε σήμερα για το πόσο μολυσματικός είναι ο ιός και το ποσοστό των φορέων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που ασθενούν, «είναι αδιανόητο να μην είχαμε μια μεγάλη επιδημία στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, αν αυτά τα κρούσματα ήταν στην πραγματικότητα Covid-19».
Γαλλία: 365 θάνατοι σε μια ημέρα – Ανάμεσά τους και μια 16χρονη
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 365 νέους θανάτους σε μια ημέρα εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε 1.696 το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στον ιό.
Πρόκειται για μια ημερήσια άνοδο 27% των θυμάτων σε σχέση με την Τετάρτη, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν «για πρώτη φορά και μια 16χρονη κοπέλα» στην περιοχή του Παρισιού.
Ο καθημερινός απολογισμός της κυβέρνησης καταμετρά μόνο τους θανάτους σε νοσοκομεία, ωστόσο οι αρχές τονίζουν πως σύντομα θα είναι σε θέση να συλλέγουν στοιχεία από θανάτους που καταγράφηκαν σε γηροκομεία, που είναι πιθανόν να αυξήσει σημαντικά τους επιβεβαιωμένους θανάτους λόγω του Covid-19.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής στον τομέα της Υγείας, ο Ζερόμ Σολομόν ανέφερε πως ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε 29.155 στο σύνολο, μια αύξηση 16% μέσα σε μια μέρα.
Παράλληλα είπε πως 3.375 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με μηχανική υποστήριξη αναπνοής, μια αύξηση 19% σε σύγκριση με την Τετάρτη, που σημαίνει πως σχεδόν τα μισά από τα 8.000 κρεβάτια στη χώρα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αναπνευστήρες, είναι κατειλημμένα.
Την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης: καθώς εκτιμάται ότι πλησιάζει η κορύφωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα, με την επιχείρηση Resilience θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση.
Η επιχείρηση «Ανθεκτικότητα» (δεν πρέπει να συγχέεται με την Sentinelle που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, είπε ο Μακρόν.
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.
«Η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε», τόνισε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «είμαστε σε πόλεμο».
Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι αφού περάσει η κρίση θα εφαρμοστεί ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία. Επίσης, θα συγκαλέσει την Παρασκευή μια σύσκεψη με τα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών «για να προστατεύσουμε καλύτερα την εργασία», όπως είπε.