“Ἀναγέννησις” Ιερισσού – η ξεχασμένη ποδοσφαιρική ομάδα – και η απαρχή του ποδοσφαίρου στην Ιερισσό.
Έρευνα-σχόλια: Χ. Καραστέργιος
Δημοσιεύθηκε στο 12ο τεύχος του περιοδικού Κύτταρο Ιερισσού.
Στην εφημερίδα «Φωνή της Χαλκιδικής», στις 14 Δεκεμβρίου του 1930, βρίσκουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη δημιουργία της πρώτης ομάδας ποδοσφαίρου στην Ιερισσό. Ας το παρακολουθήσουμε!
14 Δεκεμβρίου 1930, εφ. «Φωνή της Χαλκιδικής», σ.2
«ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Ἀπό ἐτῶν ἤδη καταβάλλονται προσπάθειαι πρός δημιουργίαν ἀθλητικῆς κινήσεως ἐν τῷ χωρίῳ μας. Πέρυσι δέ ἐπετεύχθη ἡ ἵδρυσις ἀθλητικοῦ ὁμίλου ὑπό τήν ἐπωνυμίαν «Ἀναγέννησις». Οἱ φιλοπρόοδοι νέοι μας κατώρθωσαν ν’ ἀποκτήσωσιν ἕν ὡραῖον γήπεδον καί νά προμηθευθῶσιν τά ἀθλητικά εἴδη χάρις εἰς τάς ἐνεργείας τοῦ διοικητικοῦ συμβουλίου, ὅπερ ἀποτελεῖται ἐκ τῶν κ. κ. Γ. Κελέση, Δ. Τερτελίνη ἀντιπροέδρου, Δ. Χασάπη γραμματέως, Π. Ἀποστολίδου, ταμίου καί Π. Γκόντζου ἐφόρου. Τα χρήματα ἐξοικονομήθησαν ἀπό δωρεάς καί ἀπό μίαν συναυλίαν μετά λαχείου τῆς Φιλοδασικῆς Ἑνώσεως.
Δυστυχῶς ὅμως ὅλα κινδυνεύουν νά ναυαγήσουν διότι ἐν ᾦ πρό τετραμήνου ἐστάλη τό καταστατικόν πρός ἔγκρισιν εἰς τό Πρωτοδικεῖον ἀκόμη δέν μᾶς ἐπεστράφη.
Ἐν τῳ μεταξύ ἡ «Ἀναγέννησις» ἔδωσε ἀρκετάς συναντήσεις καί πολλά ἐπιτυγχάνει.
Φίλαθλος»
…………………………………………………………………
Το άρθρο μας δίνει την πληροφορία ότι μερικά χρόνια πριν το 1930 οι Ιερισσιώτες έκαναν προσπάθειες να δημιουργήσουν αθλητική κίνηση στην Ιερισσό με την δημιουργία αθλητικού συλλόγου. Αυτό το κατάφεραν ένα χρόνο πριν το 1930, δηλ. το 1929, με προσπάθειες που έγιναν από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και της «Φιλοδασικῆς Ἑνώσεως» Ιερισσού 1.. Κατάφεραν να αποκτήσουν ένα ωραίο γήπεδο και να δώσουν μία σειρά από αγώνες. Αλλά με ποιες ομάδες; Την απάντηση μας την δίνει ο π. Νικόλαος Μ. Ηλίας στο «Ημερολόγιον της Χαλκιδικής» 2. του 1932 . Οι ομάδες της περιοχής που συστάθηκαν την εποχή αυτή ήταν:
Ο «Άρης» Παλαιοχωρίου, ο «Απόλλων» Αρναίας, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Νεοχωρίου, ο «Άθως» Στρατωνίου, ο «Ολυμπιακός» Ολυμπιάδας, ο «Ολυμπιακός» και «Μέγας Αλέξανδρος» Ζαγκλιβερίου και ο «Π.α.ο.π» και «Ηρακλής» Πολυγύρου.
Ο αγώνας όμως που έμεινε στις μνήμες των Ιερισσιωτών ήταν αυτός που δόθηκε δύο ημέρες πριν από τον σεισμό του 1932 με αντιπροσωπευτική ομάδα του Αγγλικού Στόλου. Η ομάδα του «Κυττάρου» έχει στο αρχείο της μία σπάνια φωτογραφία που σχετίζεται με τον αγώνα αυτόν.
Στη φωτογραφία από τον σεισμό του 1932, διακρίνεται το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ιερισσού. Δεξιά φαίνεται η μία από τις εστίες του γηπέδου. Βρίσκεται, όπως και τότε, στον προαύλιο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτόν τον χώρο τον χρησιμοποιήσαμε και εμείς στα παιδικά μας χρόνια για ποδόσφαιρο και χρησιμοποιείτε ακόμα από τα παιδιά μας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ναύτη του Αγγλικού ναυτικού και στο πίσω μέρος γράφει:
“Jack plays football wherever he goes”.
Ο Τζακ παίζει ποδόσφαιρο οπουδήποτε πηγαίνει!!! (ή όπου κι αν πάει)
Ήταν από τους Άγγλους παίκτες που συμμετείχαν στον αγώνα αυτόν με την ομάδα του Αγγλικού στόλου και αντίπαλο την ομάδα της «Αναγέννησης». Στο σεισμό βοήθησε, όπως και οι υπόλοιποι ναύτες, τους κατοίκους της Ιερισσού.
1) Η Φιλοδασική Ένωση Ιερισσού ήταν ένας σύλλογος με έντονη και δημιουργική δράση πριν το 1932 όπως τεκμαίρεται από σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής.
2) Επανέκδοση «Εκδόσεις Διά Βίου», Θεσσαλονίκη 2010, σ. 278.