Η κρίση του κορονοϊού αναμένεται να δοκιμάσει έντονα τις αντοχές της κοινωνίας, αλλά και του κράτους. Η υγειονομική διάσταση της κρίσης επιτάσσει την άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Σήμερα, η κυβέρνηση σπεύδει να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι με το που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή “πάγωσε” τις 2500 προσλήψεις υγειονομικών (1000 ιατρών και 1500 νοσηλευτών) στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της σχετικής προκήρυξης. Σήμερα, το Υπουργείο Υγείας σπεύδει τις επιζητά αυτές τις προσλήψεις, έχοντας χάσει όμως οκτώ μήνες. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να επανέλθει και στον προγραμματισμό που είχε συμφωνηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ κι αφορούσε στην πρόσληψη 10.000 ακόμη υγειονομικών σε βάθος τετραετίας. (2500 κατά έτος)
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το πως θωρακίζουμε από την υγειονομική κρίση το σύνολο του πληθυσμού και το πως στηρίζουμε οικονομικά όλους τους πολίτες κι όλα τα νοικοκυριά. Βασικό θέμα είναι το ποια θα πρέπει να είναι τα άμεσα μέτρα για το πιο ευάλωτο οικονομικά κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο δεν είναι άλλο από εκείνους που ζουν στα όρια της φτώχειας. Τους ανέργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες βιοπορισμού. Επιβάλλεται άμεσα μία γενναία επιδοματική πολιτική, ώστε να μην λείψουν βασικά αγαθά σε κανένα σπίτι. Θα πρέπει επίσης να ρυθμιστούν οφειλές, να μην καταστεί ληξιπρόθεσμο κανένα χρέος προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα αγαθά πρώτης ανάγκης σε όλους, άμεσα. Η κάρτα αλληλεγγύης που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εργαλείο στη μάχη ενάντια στην ακραία φτώχεια, θα μπορούσε να επανεπεργοποιηθεί.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παγώσουν οι απαιτήσεις των τραπεζών σε όσους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, λόγω της γενικής στάσης της οικονομίας, ενώ επιβάλλεται κι η άμεση ακύρωση του άγριου κυβερνητικού σχεδίου για γενικευμένους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Αντίστοιχες προβλέψεις θα πρέπει να αφορούν και την πρόσβαση όλων στην ενέργεια. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δωθεί και στις αυξημένες ανάγκες των εκείνων των νοικοκυριών, που παρόλο που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ακραίας φτώχειας, θα βιώσουν οικονομικές δυσκολίες κι αυξημένες ανάγκες. Ρυθμίσεις δανείων, ενισχύσεις στις οικογένειες με παιδιά και στήριξη των εργαζόμενων στο σύνολο της οικονομίας, με συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει από τώρα η κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα για τις επιχειρήσεις. Μία ολιγόμηνη μετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει, αντίθετα, να δωθεί πρόσβαση σε ρευστότητα και σε άτοκα μικροδάνεια, ενώ απαιτείται κι ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο δημοσίων επενδύσεων που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις κοπάσει η κρίση. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις του τουρισμού, θα πρέπει γρήγορα να σχεδιαστεί ένα μεγάλο προωθητικό πακέτο ενεργειών, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, μόλις περάσει το κύμα της κρίσης. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μία γενναία μείωση φόρων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στην πρωτογενή παραγωγή, με άμεση τόνωση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα. Επίσης, σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται ένα συνολικό πακέτο φοροαπαλλαγών, ώστε τα καταστήματα που σήμερα είναι κλειστά να καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι, μόλις τελειώσει η κρίση. Τέλος, είναι δεδομένη η ανάγκη για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και προσλήψεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κρίσιμες λειτουργίες, όπως είναι οι απολυμάνσεις χώρων κι η αποκομιδή των απορριμάτων.
Συμπερασματικά, η υγειονομική κρίση του κορονοϊού δείχνει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του κράτους στην προστασία της κοινωνίας. Οι πολιτικές λιτότητας, η αποδυνάμωση της προστασίας των κοινωνικών αγαθών κι οι δρακόντιες δημοσιονομικές επιβολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησαν όλα τα κράτη της Ευρώπης χωρίς θωράκιση σε καταστάσεις επιδημικών κρίσεων. Θα πρέπει να το αναλογιστούμε αυτό το στοιχείο και μόλις περάσει η κρίση να συμφωνήσουμε στην δημιουργία ενός πιο δυνατού δημοσίου συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.