Σε μια κίνηση σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, η κυβέρνηση της Κίνας ανάγκασε την πόλη του Γουχάν σε αποκλεισμό στις 23 Ιανουαρίου. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά τουλάχιστον 9 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν εκεί. Τώρα που έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες, η επιδημία έχει επιβαρύνει σε τρομερό βαθμο το ιατρικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του Γουχάν και πολλά θύματα δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα.
Για τους κατοίκους του Γουχάν, η ζωή μέσα σε μια φούσκα είναι αβέβαιη και τρομακτική. Αναγκάζονται να κάνουν υπομονοί και να ελπίζουν ότι ο ιός θα εξαφανιστεί καθώς ο καιρός ζεσταίνει. Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν πώς είναι η καθημερινή ζωή για ανθρώπους που παραμένουν στην πόλη.
Με την απειλή της μετάδοσης του ιού να τυλίγει την πόλη, το να βρεις φαγητό είναι πρόκληση για πολλούς κατοίκους. Η εφαρμογή παράδοσης φαγητού Meituan παρέχει επιλογή παράδοσης χωρίς επαφή για πελάτες, ώστε για να μειωθεί η face-to-face επαφή με τους διανομείς .
«Μία μολυσμένη φυλακή»: Οργή και φόβος στα τρία κρουαζιερόπλοια του κοροναϊού
Θα ήταν οι διακοπές της ζωής τους. Αντί γι’ αυτό ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο Κεντ και η Ρεμπέκα Φρέιζουρ, κατέληξαν εγκλωβισμένοι σε ένα κρουαζιερόπλοιο με θέα μια σειρά από ασθενοφόρα που περιμένουν στην ξηρά να παραλάβουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών που διαγνώνονται με τον φονικό ιό.
Την Παρασκευή το πρωί, η 35χρονη Ρεμπέκα διαγνώστηκε θετική στον ιό που ξεκίνησε στη Γουχάν της Κίνας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άμεσα το πλοίο, μόνη της, καθώς ο 42χρονος άνδρας της παραμένει φαινομενικά υγιής.
Το μοναδικό της σύμπτωμα όταν διαγνώστηκε ήταν ένας βήχας.
«Είναι απαίσιο, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι συμβαίνει αυτό», είπε στο CNNi λίγη ώρα πριν εγκαταλείψει το πλοίο. (Το χειρότερο κομμάτι) είναι το άγνωστο. Δεν ξέρω τι θα συμβεί σε μια ώρα από τώρα».
Το Diamond Princess, με το οποίο ταξίδευε το ζευγάρι, βρίσκεται σε καραντίνα από την περασμένη Τρίτη στην ακτή της Γιοκοχάμα, καθώς ένα πρώην επιβάτης διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.
Επάνω στο πλοίο βρίσκονται 3.7000 άτομα, μεταξύ των οποίων 2.600 επιβάτες, 428 εκ των οποίων Αμερικανοί. Μέχρι στιγμής 61 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό και η καραντίνα αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.
Μαζί με το Diamond Princess, τρία πλοία στην Ασία έχουν διακόψει το ταξίδι τους λόγω κοροναϊού. Στη μέση της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, το Westerdam πασχίζει να βρει λιμάνι, αφού τόσο η Ταϊβάν όσο και η Ιαπωνία απέρριψαν το αίτημά του να προσεγγίσει τα λιμάνια τους εν μέσω φόβων για νοσούντες επιβάτες.
Εντωμεταξύ, στο Χονγκ Κονγκ, το κρουαζιερόπλοιο World Dream βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας από την Τετάρτη, όταν οχτώ πρώην επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Φόβος στο Diamond Princess
Μετά τη διάγνωση της Ρεμπέκα με τον ιό, ο σύζυγός της επισημαίνει ότι κανείς δεν ήρθε στην καμπίνα που μοιραζόταν το ζευγάρι για να απολυμάνει το χώρο. Θεωρεί ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να διαγνωστεί και ο ίδιος. Η πληροφόρηση από το προσωπικό του κρουαζιερόπλοιου έρχεται με το σταγονόμετρο και το μόνο που έχει καταφέρει να μάθει μέχρι τώρα ο Κεντ είναι ότι 41 ακόμη άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
«Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς τι συμβαίνει, είναι όταν κάποιος που μολύνθηκε λέει στους άλλους ότι έχει μολυνθεί», λέει.
Ανάμεσα στους 2.6000 εγκλωβισμένους επιβάτες του Diamond Princess είναι η Αμερικανή συγγραφέας Gay Courter, η οποία το περιέγραψε ως «μολυσμένη φυλακή».
«(Ο άνδρας μου Φίλιπ και εγώ) είμαστε 75 και 77 ετών, έχουμε προβλήματα υγεία και ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες… Δεν είμαστε ασφαλείς στις καμπίνες μας», λέει η συγγραφέας.
Σε μια απόπειρα να αποφύγει τη μόλυνση, η Courter λέει ότι επικοινώνησε με την ασφαλιστική της εταιρεία, τη Medjet, η οποία προτίθεται να στείλει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης για να την απομακρύνει από το πλοίο.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, ωστόσο, δεν της το επιτρέπουν. Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας δήλωσαν ότι όλοι οι επιβάτες του Diamond Princess πρέπει να υπομείνουν τη διαδικασία καραντίνας πριν τους επιτραπεί η έξοδος στην ξηρά.
«Ήταν το ταξίδι μιας ζωής και χρησιμοποίησα γι’ αυτό όλες μου τις οικονομίες. Τώρα πια το μόνο που με νοιάζει είναι να επιστρέψω σπίτι», δηλώνει.
Η συγγραφέας φοβάται ότι σε περίπτωση που μολυνθεί από τον ιό, δεν θα επιβιώσει. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον κοροναϊό της Γουχάν – Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Κίνας είπε την Τρίτη ότι το 80% των νεκρών στην κεντρική Κίνα είναι άνω των 60 ετών.
Εφιάλτης εν πλω στο Westerdam
To κρουαζιερόπλοιο Westerdam έφυγε από τη Σιγκαπούρη στις 16 Ιανουαρίου για ένα προγραμματισμένο ταξίδι 30 ημερών γύρω από την Ασία. Όταν όμως την 1η Φεβρουαρίου έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, οι Φιλιππίνες δεν το άφησαν να δέσει εξαιτίας φόβων ότι μπορεί να υπήρχαν κρούσματα κοροναϊού μέσα στο πλοίο. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια περίπτωση πρώην ή νυν μολυσμένου επιβάτη.
Ο 63χρονος Αυστραλός επιβάτης Ντέιβιντ Χολστ, ο οποίος βρίσκεται εν πλω με τη γυναίκα του Τζούντι, δήλωσε ότι το πλοίο έδεσε για λίγο στην Kaohsiung της Ταϊβάν. Όμως στις 6 Φεβρουαρίου η χώρα ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα επιτρέπει διεθνή κρουαζιερόπλοια να δένουν στις προβλήτες της λόγω της επιδημίας.
Το Westerdam αποχώρησε ενώ στη συνέχεια απορρίφθηκε από την Ταϊπέι.
«Κανείς δεν μας θέλει», δήλωσε στο CNNi ο Χολστ μέσα από το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. «Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Holland America, λέει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό ναυτικό και την κυβέρνηση της Ολλανδίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Δεν έχω ιδέα ποια θα είναι αυτή και πότε θα βρεθεί».
Ο Χολστ λέει ότι αυτός και η γυναίκα του ξόδεψαν περισσότερα από 20.000 δολάρια για το ταξίδι, μαζί με τις πτήσεις. Ωστόσο οι τελευταίες 6-7 ημέρες ήταν «εφιάλτης».
«Γίνεται όλο και χειρότερο, όλοι πάνω στο πλοίο ζουν με το φόβο ότι κάποια στιγμή θα ηχήσει η ανακοίνωση στα μεγάφωνα και ο καπετάνιος θα πει: ‘Επιστρέψτε στις καμπίνες σας, είμαστε σε καραντίνα και έχουμε κρούσμα κοροναϊού στο πλοίο’», δήλωσε.
Σε ανακοίνωσή της, η Holland America δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία των επιβατών και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την υγεία τους.
«Έχουμε εφαρμόσει έναν σημαντικό αριθμό μέτρων. Το ιατρικό προσωπικό μας συνεργάζεται στενά με τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές για την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ελέγχου, αποτροπής και εξέτασης στα πλοία μας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Χολστ επικρίνει το πλοίο επειδή έκανε στάση στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να παραλάβει εκεί νέους επιβάτες, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε ανακοινώσει κρούσματα κοροναϊού. «Ο κόσμος είναι οργισμένος. Νομίζω ότι η ένταση αυξάνει και όλοι μέσα στο πλοίο τις τελευταίες επτά ημέρες ζουν κάτω από σκοτεινή σκιά της αμφιβολίας για το αν έχουμε μολυνθεί από τον ιό ή όχι», λέει.
Παγιδευμένοι στο Χονγκ Κονγκ
Στο Χονγκ Κονγκ 3.600 άτομα επάνω στο κρουαζιερόπλοιο World Dream βρίσκονται σε καραντίνα εδώ και τρεις ημέρες αφού ένας αριθμός επιβατών από προηγούμενο ταξίδι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.
Τρεις μέλη του πληρώματος έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός του κρουαζιερόπλοιου για θεραπεία.
Η Chuang Shuk-kwan από την υπηρεσία Υγείας του Χονγκ Κονγκ διευκρίνισε ότι όλοι οι επιβάτες πρέπει να παραμείνουν εν πλω μέχρι να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της καραντίνας. Η Chuang δήλωσε επίσης ότι 33 μέλη του πληρώματος έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας σε ποικίλο βαθμό, αν και οι περισσότεροι έχουν διαγνωστεί αρνητικοί στον κοροναϊό.
Πριν δέσει το Χονγκ Κονγκ, το World Dream είχε δέσει σε αρκετά λιμάνια στην Κίνα και το Βιετνάμ. Στις 24 Ιανουαρίου, μετά από την επίσκεψη σε αυτές τις περιοχές, περισσότεροι από 4.400 επιβάτες αποβιβάστηκαν για να επιστρέψουν, οι περισσότεροι, στην κεντρική Κίνα.
Λίγο μετά, οχτώ από τους πρώην επιβάτες επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον ιό, έχοντας πιθανά μολυνθεί πριν αποβιβαστούν από το πλοίο.
Η Dream Cruises ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή με όλους τους επιβάτες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο της ώστε «να τους ενημερώσει για την κατάσταση και να αναζητήσουν επαγγελμκή ιατρική βοήθειαατι».
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα καταφέρει το World Dream να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ.