Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά την έξαρση του φονικού κοροναϊού, αν και η Ελλάδα θεωρείται χώρα χαμηλότερου κινδύνου καθώς δεν συνδέεται με απευθείας πτήσεις με την περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας από την οποία ξεκίνησε ο ιός.
«Υπάρχει επικινδυνότητα γι’ αυτό είμαστε σε εγρήγορση και λαμβάνουμε τα αντίστοιχα μέτρα. Το θετικό είναι ότι με το Βουχάν στη νοτιοδυτική Κίνα εμείς δεν έχουμε απευθείας πτήση» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έρθει κρούσμα με connection flight. Θεωρούμαστε χώρα χαμηλότερου κινδύνου σε σχέση με χώρες που έχουν απευθείας πτήση μας» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι «το εμβόλιο για τη γρίπη δεν καλύπτει τον κοροναϊό» για τον οποίο εξήγησε ότι κάνει λοίμωξη του αναπανευστικού που μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμνονία και ονομάστηκε έτσι επειδή στο μικροσκόπιο ο ιός θυμίζει κορόνα.
Κοροναϊός: Κόκκινος συναγερμός στην Κίνα – Και τρίτη πόλη σε καραντίνα
Εντείνεται η ανησυχία στην Κίνα. Τρίτη πόλη σε καραντίνα εξαιτίας του Κοροναϊού. Έως τώρα η Ουχάν, η Χουανγκγκάνγκ και η Έζου. Αναβλήθηκαν εορτασμοί στο Πεκίνο.
Τρεις πόλεις της Κίνας, η Ουχάν, η Χουανγκγκάνγκ και η Έζου, με συνολικό πληθυσμό 20 εκατομμύρια είναι σε καραντίνα, ύστερα από την έξαρση του κοροναϊού, ο οποίος έχει θέσει την χώρα σε συναγερμό.
Σύμφωνα με τον Guardian, πολλές εκδηλώσεις μαζικής συγκέντρωσης έχουν ακυρωθεί, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.
Περιορισμοί έχουν τεθεί και στα μέσα μεταφοράς, με πολλά δρομολόγια που συνδέονται με τις τρεις πόλεις να έχουν ακυρωθεί.
Το Πεκίνο ακυρώνει δημοφιλείς εκδηλώσεις
Η Πόλη του Πεκίνου ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώνει πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος λόγω της επιδημίας του κοροναϊού που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Κίνα.
Οι διακοπές για το νέο έτος ξεκινούν σήμερα και διαρκούν μία εβδομάδα. Οι κάτοικοι του Πεκίνου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται με την ευκαιρία αυτή ανά εκατοντάδες χιλιάδες στα πάρκα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου.