Με Ερώτηση που κατέθεσα προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, ζητώ από την Κυβέρνηση να εξηγήσει ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει σχετικά με το καθεστώς που διέπει τις μετεγγραφές των φοιτητών, τέκνων πολύτεκνων οικογενειών.
Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται πως με νόμο που ίσχυε από το 1979, ρητά, οριζόταν πως τα τέκνα πολυτέκνων, που εγγράφονταν σε Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατόπιν εξετάσεων μπορούσαν να μετεγγραφούν στο πρώτο ή δεύτερο έτος της πλησιέστερης στον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, Σχολής ή Τμήματος Σχολής. Κι ενώ το εν λόγω ευεργετικό για τους πολύτεκνους μέτρο, αποτελώντας ένα ισχυρό δημογραφικό κίνητρο, ίσχυσε επί δεκαετίες χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα ΑΕΙ της χώρας, δυστυχώς, «εξουδετερώθηκε» με νόμο του 2015, αφού οι μετεγγραφές των πολυτέκνων μοριοδοτούνται πλέον με μόνο δυο μόρια.
Ο Συνταγματικός Νομοθέτης, ωστόσο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των πολύτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας, με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές. Ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του έχει αποφανθεί σχετικά, πως η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στον Νόμο, υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Πάγια θέση μου είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ιδίως το θεσμό της οικογένειας με ευεργετήματα και ελαφρύνσεις στην καθημερινότητα αλλά και με μακροπρόθεσμο αντίκρισμα.