“Ο κλάδος των ξενοδόχων είναι εκείνος που πλήττεται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook και σε ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου 20%, (πλήττονται και) οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες” επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ,)Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM”.
“Βιώνουμε σίγουρα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μάλλον δύσκολες θα είναι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν, μιας και μιλάμε για τον δεύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό και στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αφίξεις και τους πελάτες. Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των ξενοδόχων, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και από την ΠΟΞ, με κυρίαρχο αρχικά, τη σωστή διαχείριση για τον επαναπατρισμό των πελατών. Αυτό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας αυτήν την στιγμή, γιατί μπορεί να είμαστε ζημιωμένοι εμείς και οι πελάτες, αλλά μπορεί να γίνουμε οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας: και μιλάω για την εικόνα της χώρας και τη φιλοξενία που παρέχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος το ζήτημα όλων αυτών των χρεών και ό,τι σχετίζεται με την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή με τον ΦΠΑ με το φόρο διαμονής και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές κτλ”, σημείωσε ο κ.Τάσιος. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν η χρεοκοπία αφορά -εκτός από την Μ. Βρετανία- και τους άλλους βραχίονες της Thomas Cook στις γερμανόφωνες χώρες, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα το δέχτηκαν η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα.
“ Στην Κεντρική Μακεδονία ο Thomas Cook Αγγλίας είχε το μικρότερο πρόγραμμα πανελλαδικά, κυρίως απευθυνόμενος σε κάποια ξενοδοχεία της Πιερίας, τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο στη Χαλκιδική και τη Θάσο. Επίσης, στην κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε πτήσεις charter από τον Thomas Cook. Έχουμε όλους τους πελάτες μέσω τακτικών πτήσεων, άρα μπορούν να επιστρέψουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις. Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι το 90% των τουριστών δεν προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας, αλλά από τις χώρες που προανέφερα”, επεσήμανε ο κ.Τάσιος, που εκτός από πρόεδρος της ΠΟΞ είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ότι όλα είναι διαχειρίσιμα.
Ο κ.Τάσιος επεσήμανε ότι απαιτείται ψυχραιμία και τόνισε: “ Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον επαναπατρισμό και για τη διαμονή των τουριστών. Το ζήτημα όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι της χώρας έχουν να πληρωθούν περίπου 60 με 90 μέρες (κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ώρα χάνεται και ο Οκτώβριος για τις επόμενες κρατήσεις, αλλά και η επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Thomas Cook”.
Χάος στην Κέρκυρα μετά το «κανόνι» της Thomas Cook
Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφονται από το πρωί της Δευτέρας στην Κέρκυρα, ύστερα από την επισημοποίηση της κατάρρευσης της Thomas Cook.
Η είδηση της χρεοκοπίας της Thomas Cook συνοδεύτηκε, άμεσα, από ένα «πάγωμα» όλων των δρομολογίων, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ξένους επισκέπτες και πελάτες του ταξιδιωτικού κολοσσού.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 τουρίστες -κυρίως από τη Βρετανία- βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κέρκυρα. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η Thomas Cook απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον «αέρα».
Ουρές και απόγνωση στην Κέρκυρα μετά την «πτώση» της Thomas Cook
Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται δεκάδες μηνύματα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, από πελάτες της Thomas Cook.
Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ανεβάζουν φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί από τουρίστες που περιμένουν, μάταια, να «πετάξουν» με κάποιο αεροσκάφος της Thomas Cook.
Αλλοι επιβάτες απαθανάτισαν τον πίνακα ανακοινώσεων – δρομολογίων του αεροδρομίου όπου φαίνονται οι ακυρώσεις των πτήσεων της Thomas Cook.
«Καμία ενημέρωση από την Thomas Cook ή τη βρετανική κυβέρνηση»
Στην Κέρκυρα βρίσκεται και ο Εντουαρντ Χάρντι, ένας Βρετανός πολιτικός αναλυτής με έδρα το Λιντς. Μέσα από τον λογαριασμό του αναφέρει ότι «η πτήση επιστροφής (σ.σ. στην Αγγλία) ακυρώθηκε λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook».
Ο Χάρντι τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε “κολλήσει” στην Κέρκυρα. Δεν έχουμε καμία επαφή με την Thomas Cook, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ή τη βρετανική κυβέρνηση».
Ενας άλλος Βρετανός που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απαθανάτισε τα αεροσκάφη της Thomas Cook που βρίσκονται στον αεροδιάδρομο. «Το Flight Radar τα δείχνει στο πουθενά πλέον, καθώς τέθηκαν εκτός δρομολογίων» εξηγεί.
Thomas Cook queue in Corfu pic.twitter.com/yuKbYxEeir
— Michael (@michaeltreasure) September 23, 2019
Live from Corfu. Most @ThomasCookUK flights cancelled. pic.twitter.com/gkPg9TJRB8
— Chris Atwood (@freqflyer) September 23, 2019
Flight home cancelled because of the collapse of Thomas Cook
Currently stuck in Corfu
No contact from Thomas Cook, the CAA or UK government
Heading to the airport later where there’ll hopefully be a repatriation flight
— Edward Hardy (@EdwardTHardy) September 23, 2019
Parked Thomas Cook plane at Corfu Airport. Flight radar shows it to nowhere now since they went out of business. #ThomasCook #ThomasCookcollapse #corfu pic.twitter.com/LkjFk4pNsw
— Chris Atwood (@freqflyer) September 23, 2019