Περισσότερες και μικρότερης αξίας συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες πραγματοποίησαν οι Ελληνες το δεύτερο τρίμηνο του 2019, διευρύνοντας τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για την πραγματοποίηση των καθημερινών τους συναλλαγών.
Αν και ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι Ελληνες καταναλωτές στο εσωτερικό επιβραδύνεται σταδιακά, σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά που καταγράφηκαν την τριετία 2016-2018, η χρήση του για μικροσυναλλαγές διευρύνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η μέση αξία της συναλλαγής με χρεωστική κάρτα υποχώρησε το β΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο κατά 11,1% και διαμορφώθηκε κάτω από τα 30 ευρώ και συγκεκριμένα στα 29,06 ευρώ ανά συναλλαγή. Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες η χρήση τους ήταν διστακτικότερη και η μέση αξία των συναλλαγών υποχώρησε κατά 6,1% στα 46,6 ευρώ ανά συναλλαγή.
Στη διευρυμένη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για μικροσυναλλαγές οδήγησε τόσο η αύξηση της συνολικής αξίας των συναλλαγών που ενισχύθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019 κατά 12,8% στα 6,7 δισ. ευρώ όσο και η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες που ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο κατά 27,1% στα 214,5 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που πραγματοποιούν οι Ελληνες στο εσωτερικό της χώρας και δεν περιλαμβάνουν αυτές που πραγματοποιούν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά ούτε και τις συναλλαγές των αλλοδαπών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν, επίσης, και τις πληρωμές μέσω κάρτας που πραγματοποιούν οι Ελληνες στο Δημόσιο, οι οποίες αυξάνονται επίσης ολοένα και περισσότερο.
Τα στοιχεία της ΕΕΤ δείχνουν επίσης ότι το β΄ τρίμηνο του έτους ο αριθμός των χρεωστικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά αυξήθηκε κατά 417.258 και ανήλθε στα 13,4 εκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Αντίθετα, ο αριθμός των πιστωτικών μειώθηκε οριακά και έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα 2,5-2,6 εκατομμύρια από 6,5 εκατομμύρια που ήταν το 2008, επιβεβαιώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαθέτει πιστωτική κάρτα είτε γιατί δεν το επιθυμεί είτε γιατί δεν μπορεί να εκδώσει με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών. Σημαντική διάδοση γνωρίζουν πλέον και οι προπληρωμένες κάρτες, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019 κατά 26,4% στο 1,5 εκατομμύριο από 1,2 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 7,5% στα 112 εκατ. ευρώ.
Συνολικότερα, πάντως, η αγορά του «πλαστικού χρήματος» χάνει έδαφος σε σχέση με τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου της τελευταίας τριετίας. Αν και μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών πραγματοποιείται πλέον το 20% της ιδιωτικής κατανάλωσης και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί μετά την επιβολή των capital controls και την υιοθέτηση μέτρων όπως το υποχρεωτικό «χτίσιμο» ενός μέρους του αφορολογήτου μέσω καρτών και η υποχρεωτική εγκατάσταση POS απέχει πολύ ακόμη από ώριμες ευρωπαϊκές αγορές που έχουν περιορίσει κατά πολύ τη χρήση μετρητών. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι η δυναμική αυτών των μέτρων έχει εξαντληθεί και απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα για την ταχύτερη διείσδυση του «πλαστικού χρήματος».
από kathimerini.gr