Θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιότητα
Ομαδικό διακανονισμό για την πληρωμή προστίμων επιδιώκουν τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, καθώς θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής τους.
Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις αποκάλυψε σήμερα Παρασκευή ότι οι συζητήσεις για το διακανονισμό βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει καταστεί σαφές αν οι εμπλεκόμενες εποπτικές αρχές θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διευθέτηση.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιες τράπεζες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Μέχρι σήμερα 34 χρηματιστές έχουν αποδεδειγμένα συσχετιστεί με το σκάνδαλο, ενώ η Barclays έχει δεχτεί την επιβολή προστίμου αξίας 453 εκατ. δολαρίων.
Τι είναι το Libor;
Το διατραπεζικό επιτόκιο Libor, για τον δανεισμό χρημάτων από μια τράπεζα στην άλλη, ώστε να υπάρχει μια κοινή τιμή αναφοράς στις συναλλαγές δανεισμού, καθορίζει στην ουσία το “εμπόριο του χρήματος”.
Το Libor είναι στην ουσία ένα επιτόκιο στο οποίο βασίζονται χρηματοοικονομικά συμβόλαια αξίας εκατοντάδων τρισ. δολαρίων. Για πολλούς θεωρείται το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό εργαλείο στον κόσμο, ενώ αναμένονται μεταρρυθμίσεις για τον τρόπο καθορισμού του, μετά το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται τελικά πολλές τράπεζες.
Τί είναι το “σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor”;
Το “τραπεζικό καρτέλ”
Ορισμένοι traders από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου φέρεται πως δίνοντας συγκεκριμένες τιμές “χειραγωγούσαν” τα επιτόκια εσωτερικού δανεισμού των τραπεζών Libor και Euribor, καθορίζοντας με την τεχνητή αυξομείωσή τους το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Οι 18 κορυφαίες τράπεζες: Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Barclays Bank, BNP Paribas, Citibank, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank AG, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, The Norinchukin Bank, The Royal Bank of Scotland Group, UBS AG, κάθε πρωί επηρέαζαν λοιπόν καταλυτικά τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς με στόχο, όπως λέγεται, από τη μία πλευρά το κέρδος αλλά και από την άλλη τον έλεγχο τους παγκόσμιου συστήματος με βάση την εκάστοτε οικονομική συγκυρία.
Αλλαγές στη διατραπεζική αγορά
Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει τις νομισματικές αρχές παγκοσμίως να ζητήσουν την αλλαγή του συστήματος καθορισμού του Libor.
Κεντρικοί τραπεζίτες και εποπτικές αρχές θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά από επιστολή/πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ, για να αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναμορφωθεί ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου.

Μετά το Libor, σκάνδαλο χειραγώγησης και στο χρυσό;
Το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, που επηρεάζει το κόστος δανεισμού για χρηματοοικονομικά προϊόντα ύψους 360 τρισ. δολαρίων σε όλο τον πλανήτη δεν θα είναι το τελευταίο που θα ταρακουνήσει τον κόσμο του finance, προειδοποιεί ο Ned Naylor-Leyland, επενδυτικός διευθυντής της Cheviot.
Όπως είπε στο CNBC, είναι πολύ πιθανό ανάλογη χειραγώγηση να υπήρξε και στις τιμές του χρυσού. Όπως εξηγεί, ο χρυσός και το ασήμι αντανακλούν την πραγματική αξία του χρήματος, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα επιτόκια.
«Πρακτικά, ίσως είναι μια διπλή παρέμβαση. Πρώτον θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι για τις κεντρικές τράπεζες, η άνοδος του χρυσού και του ασημιού δεν βοηθά την εικόνα των νομισμάτων τους και δεύτερον, ένας αριθμός μεγάλων εμπορικών τραπεζών έχουν πολύ μεγάλες short θέσεις, τις οποίες θα ήθελαν να διαχειριστούν για να βγάλουν εύκολο χρήμα», σημειώνει.
Σημειώνεται ότι εδώ και δύο χρόνια στις ΗΠΑ διενεργείται επίσημη έρευνα γύρω από τη χειραγώγηση των τιμών του ασημιού.